ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 1 juillet 2011

«Μεσοπρόθεσμο» και στην Κύπρο αποφάσισαν κυβέρνηση, ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ

«Τσουνάμι» μέτρων για την οικονομία

Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την οικονομία στις 8 Ιουλίου.
Ο Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων θα 
κατατεθεί στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών για την 
οικονομία στις 8 Ιουλίου.
 
H επιδείνωση των δημοσίων οικονομικών, η πίεση που έχουν δημιουργήσει οι αγορές μετά την εκτόξευση των επιτοκίων των κυπριακών χρεογράφων στο εξωτερικό και οι επικείμενες νέες υποβαθμίσεις της κυπριακής οικονομίας σήμαναν συναγερμό, που οδήγησε την κυβέρνηση και τα συνεργαζόμενα κόμματα σε εξαγγελία πακέτου μέτρων με στόχο την εξυγίανση της οικονομίας.

Η κίνηση έγινε μετά από συνάντηση του Προέδρου Χριστόφια με τους ηγέτες του ΑΚΕΛ και του Δημοκρατικού Κόμματος, προκειμένου να πάνε με κοινή γραμμή στην «εθνική σύσκεψη» της 8ης Ιουλίου.

Και είχε ως αποτέλεσμα τη διάσωση της Συνεργασίας με το Δημοκρατικό Κόμμα αφού υιοθετήθηκαν σε μεγάλο βαθμό οι εισηγήσεις που κατέθεσε στον μεταξύ τους διάλογο και εξασφάλισε ρόλο συνδιαμορφωτή της ακολουθούμενης πολιτικής από την κυβέρνηση.

Ιδιαίτερη σημασία δίνει η δηκοϊκή ηγεσία στη δημιουργία άτυπου μηχανισμού επισκόπησης, που θα έχει την ευθύνη της οριστικοποίησης και εφαρμογής των προτάσεων.

Από αυτό ξεχωρίζουν η πρόταση για κατάργηση του συνταξιοδοτικού συστήματος σ' ό,τι αφορά στους νεοεισερχόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, συνεισφορά των υφιστάμενων υπαλλήλων στο συνταξιοδοτικό τους και πρόσληψη ενός μόνο υπαλλήλου για κάθε τέσσερις που αφυπηρετούν.

Τα κόμματα της μείζονος αντιπολίτευσης τηρούν στάση αναμονής, επιφυλασσόμενα στη σύσκεψη να καταθέσουν τις δικές τους εισηγήσεις και εμμένοντας σταθερά στην ανάγκη για συλλογικότητα προκειμένου να διασωθεί η οικονομία.

Ο κυβερνητικός επρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου, ανέφερε ότι το πακέτο μέτρων θα κατατεθεί στη σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων για την οικονομία στις 8 Ιουλίου. Το πακέτο συμφωνήθηκε σε συνάντηση που είχαν το πρωί στο Προεδρικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Δημήτρης Χριστόφιας, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Αντρος Κυπριανού και ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Μάριος Καρογιάν.

Στόχος είναι η επίτευξη συναίνεσης και συμφωνίας για ανάληψη κοινής ευθύνης για αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την παγκόσμια οικονομική κρίση και την εξυγίανση της κυπριακής οικονομίας, πρόσθεσε.

Στους δημοσιονομικούς στόχους, ανέφερε ο εκπρόσωπος, περιλαμβάνεται η ετοιμασία τριετούς προγράμματος μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με έμφαση στον έλεγχο των δαπανών στη βάση των δεσμεύσεων και των στόχων που έχουν συμφωνηθεί με την ΕΕ. «Το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο θα υποβληθεί προς έγκριση μαζί με τον προϋπολογισμό του 2012», ανέφερε ο Στ.Στεφάνου.

Ως άμεσα μέτρα συγκράτησης των δαπανών, ο κ. Στεφάνου ανέφερε:

1. Την επίσπευση της κατάργησης των ημικρατικών οργανισμών που έχουν ολοκληρώσει τον κύκλο τους, όπως ήδη έχει αποφασίσει την κατάργησή τους το Υπουργικό Συμβούλιο (Κυπριακός Οργανισμός Γάλακτος, Συμβούλιο Ελαιοκομικών Προϊόντων, Συμβούλιο Πατατών).

2. Την κατάργηση των κενών θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα, οι οποίες δεν κρίνονται απόλυτα αναγκαίες. Πιθανές εξαιρέσεις, είπε, δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 10% του συνόλου των κενών θέσεων.

3. Τη μείωση του αριθμού των υπαλλήλων στον ευρύτερο δημόσιο τομέα με υιοθέτηση της πολιτικής μόνο μια πρόσληψη ανά τέσσερις αφυπηρετήσεις (κατά προσέγγιση), με στόχο τη μείωση του αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων κατά 5 χιλιάδες τα επόμενα 5 χρόνια.

4. Την εφαρμογή του θεσμού της εναλλαξιμότητας. Για τους νεοεισερχόμενους οι όροι εργοδότησης να είναι τέτοιοι ώστε να διευκολύνεται περαιτέρω η εναλλαξιμότητα, πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου.

5. Την περαιτέρω μείωση των υπερωριών κατά 5% το 2011 (σε σύγκριση με τον προϋπολογισμό του 2011) και 20% το 2012 σε σχέση με το 2011.

6. Συμφωνήθηκε, είπε, ο στόχος μείωσης του κόστους μισθοδοσίας των νεοεισερχομένων στη δημόσια υπηρεσία. Το Υπουργείο Οικονομικών, πρόσθεσε, ανέλαβε ευθύνη άμεσης διαμόρφωσης συγκεκριμένων σεναρίων για την υλοποίησή του.

7. Την έναρξη διαλόγου για δικαιότερη κατανομή της ΑΤΑ.

Στις προτάσεις για το συνταξιοδοτικό, ανέφερε ο εκπρόσωπος, περιλαμβάνονται:

-  Η ένταξη των νεοεισερχομένων στο ταμείο συντάξεων των Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

- Ο υπολογισμός της σύνταξης και του εφάπαξ να γίνεται με βάση το μέσο όρο των μισθών των τελευταίων τριάντα μηνών αντί του μισθού του τελευταίου μήνα.

- Μερική συνεισφορά των υφιστάμενων υπαλλήλων του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

- Αναπροσαρμογή του ποσοστού συνεισφοράς στο ταμείο για χήρες και ορφανά.

-  Κατάργηση της αυτόματης αναπροσαρμογής των υφιστάμενων συντάξεων στην περίπτωση καταβολής γενικών αυξήσεων στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσον αφορά τις κοινωνικές παροχές ο κ. Στεφάνου είπε ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο η κυβέρνηση και τα δυο κόμματα δεσμεύονται να καταλήξουν σε κοινή συμφωνία για τη στόχευση κοινωνικών παροχών και επιδομάτων. Επίσης, μέχρι το τέλος του χρόνου δεσμεύονται να ολοκληρωθεί ο εκσυγχρονισμός του συστήματος δημοσίων βοηθημάτων.

Στα μέτρα για αύξηση των εσόδων του κράτους ο Εκπρόσωπος ανέφερε:

1. Τη συζήτηση εντός σύντομου χρονικού διαστήματος των εκκρεμούντων νομοσχεδίων για πάταξη της φοροδιαφυγής, καθώς και άλλων προτάσεων που προέρχονται από το Συνδικαλιστικό Κίνημα.

2. Την αναθεώρηση των συντελεστών φορολογίας στην ακίνητη περιουσία για διάστημα τριών χρόνων και μέχρι την επανεκτίμηση των αξιών ακίνητης περιουσίας από τιμές του 1980 σε σημερινές τιμές.

3. Την εισαγωγή τέλους για όλες τις εγγεγραμμένες εταιρείες με κλιμακωτό τρόπο.

4. Την εισαγωγή φορολογίας επί του οφέλους από την αλλαγή πολεοδομικών ζωνών με την εμπορική ανάπτυξη.

«Είναι αυτονόητο ότι για όσα μέτρα χρειάζεται η συμφωνία με τους κοινωνικούς εταίρους, θα αναπτύξει διάλογο μαζί τους», σημείωσε.

Για την οριστικοποίηση και εφαρμογή των πιο πάνω προτάσεων θα δημιουργηθεί άτυπος μηχανισμός επισκόπησης, από την Κυβέρνηση και τη συμμετοχή των δύο κομμάτων, κατέληξε ο κ. Στεφάνου.

Πηγή:Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στην 01/07/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire