Του ΓΙΑΝΝΗ ΙΩΑΝΝΟΥ
Ο Ευρωπαίος Επίτροπος διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Κύπρο σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνά, και για το σκοπό αυτό θα ετοιμάσει σχετική έκθεση με τα όσα διαπίστωσε κατά την επίσκεψή του.
Ο κ. Χαν περιηγήθηκε στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, από τον Υπουργό Εμπορίου Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνη Πασχαλίδη, τον Υπουργό Εσωτερικών Νεοκλή Συλικιώτη και τον Πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ. της ΑΗΚ.
«Είχαμε ευχή»
Κοινή διαπίστωση ήταν ότι «είχαμε ευχή», όπως έλεγαν και οι αξιωματούχοι της ΑΗΚ, που η έκρηξη δεν σημειώθηκε λίγο αργότερα, όταν στο σταθμό θα εργάζονταν πολλές δεκάδες άτομα, και όχι μόνο δώδεκα που ήταν σε υπηρεσία στις 5.47 το πρωί της 11ης Ιουλίου, όταν σημειώθηκε η τρομακτική έκρηξη. Ο αρμόδιος για την Περιφερειακή Πολιτική έδωσε την υπόσχεση ότι η Ε.Ε. θα κάνει «ό,τι είναι δυνατόν για να βοηθήσει την Κύπρο σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή που περνά», μετά την έκρηξη και την καταστροφή στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό. «Η Ε.Ε.», είπε, «θα στηρίξει την Κύπρο ν’ ανακάμψει από την καταστροφή», και πρόσθεσε ότι θα γίνει εκτενής αναφορά προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για την κατάσταση στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό στο Βασιλικό.
Ο κ. Χαν εξέφρασε τα συλλυπητήριά του προς τις οικογένειες των θυμάτων της έκρηξης και ευχήθηκε όπως οι τραυματίες που βρίσκονται στα νοσοκομεία έχουν σύντομη ανάρρωση. Πρόσθεσε ότι μετά το συμβάν, παρασχέθηκε βοήθεια στην Κύπρο από άλλα κράτη της Ε.Ε. όπως την Ελλάδα, κάτι που, όπως σημείωσε, δείχνει την αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών της Ένωσης. Ανέφερε, ακόμη, ότι θα εξεταστεί τι είδους βοήθεια μπορεί να δοθεί από το Ταμείο Αλληλεγγύης, και πρόσθεσε ότι υπάρχουν ευρωπαϊκά κονδύλια, τα οποία συνήθως χρησιμοποιούνται για έργα υποδομής. Ο Επίτροπος ανέφερε, επίσης, ότι θα αναμένει και την έκθεση της ασφαλιστικής εταιρείας. «Είναι πολύ νωρίς να εκφέρουμε άποψη και γνώμη για το πόσο θα στοιχίσει η αποκατάσταση των ζημιών και πόσο χρόνο θα πάρει», σημείωσε.
Τραγική καταστροφή
Ο υπουργός Εμπορίου Αντώνης Πασχαλίδης, αφού χαρακτήρισε πολύ τραγικό το συμβάν της έκρηξης, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς την Ε.Ε. για την άμεση ανταπόκριση και κατανόησή της. Πρόσθεσε ακόμα ότι, τόσο η Κυβέρνηση όσο και τα αρμόδια Υπουργεία θα παράσχουν οποιαδήποτε βοήθεια προς τον κ. Χαν, προκειμένου να συνταχθεί η έκθεση που θα ετοιμάσει. Συμπλήρωσε ότι η ΑΗΚ έχει υποστεί μια καταστροφή και ζήτησε την κατανόηση της Ε.Ε. για το θέμα αυτό. «Αναμένουμε και ελπίζουμε στην Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη.
Η Αρχή Ηλεκτρισμού Κύπρου έχει υποστεί μια τραγική καταστροφή», είπε, και ζήτησε όπως η Ε.Ε. «δείξει κατανόηση και να υποστηρίξει την Κύπρο και το λαό της». Ο κ. Χαν επισήμανε ότι «η κατάσταση δεν είναι εύκολη», επαναλαμβάνοντας την υπόσχεσή του ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση «θα κάνει τα πάντα για βοηθήσει την Κύπρο, όπου μπορεί». Σε ερώτηση ποια συγκεκριμένη βοήθεια, οικονομική και υλική, μπορεί η Ευρωπαϊκή Ένωση να προσφέρει, απάντησε πως θα πρέπει «να αξιολογηθεί στο παρόν στάδιο κατά πόσον μπορεί να χρησιμοποιηθεί το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης», και υπέδειξε πως θα γίνουν συζητήσεις για να δοθεί βοήθεια και από άλλα ταμεία, τα οποία χρησιμοποιούνται συνήθως για έργα υποδομής και για άλλα έργα που ασχολούνται με την ανάπτυξη μιας χώρας. «Παρά το γεγονός ότι είμαστε στο τέλος της οικονομικής περιόδου, πιστεύω ότι υπάρχει χώρος για να γίνουν κάποιοι ελιγμοί προκειμένου να δούμε εάν μπορεί να ληφθεί βοήθεια από άλλο προϋπολογισμό, κάτι που θα δούμε αργότερα», υπογράμμισε.
Δυναμικότητα 660ΜW, παράγουμε 650
ΚΑΤΑ την επίσκεψή του στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό, ο πρόεδρος του Δ.Σ. της ΑΗΚ Χάρης Θράσου είπε ότι το πρόβλημα βλάβης που προέκυψε στις δύο ηλεκτρογεννήτριες που λειτουργούν από το 1966 στο σταθμό έχει αντιμετωπιστεί επιτυχώς. «Πρόκειται για παλιές μονάδες που τέθηκαν προχθές εκτός λειτουργίας και με υπεράνθρωπες προσπάθειες η μία έχει τεθεί ξανά σε λειτουργία και καταβάλλονται προσπάθειες για επιδιόρθωση και της δεύτερης». Από την πλευρά του, ο Γενικός Διευθυντής της ΑΗΚ κ. Στυλιανού δήλωσε ότι η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας «έφθασε στα όριά της».
Είπε συγκεκριμένα: «Έχουμε περίπου αυτή τη στιγμή δυναμικότητα 660 ΜW και παράγουμε 650ΜW, δηλαδή είμαστε στα όριά μας. Επίσης, αυτή τη στιγμή παίρνουμε γύρω στα 60ΜW από τα κατεχόμενα, άρα στην ουσία τροφοδοτούμε το σύστημα με 710 ΜW. Ό,τι έχουμε διαθέσιμο το προσφέρουμε». «Την περίοδο αυτή», είπε, «αναμένεται η ζήτηση να ανέλθει στα 1100 ΜW, άρα το έλλειμμα είναι πέριξ των 400 ΜW». Πάντως, αξιωματούχοι από τον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της Μονής μάς ανέφεραν ότι οι πεπαλαιωμένες μηχανές εργάζονται συνεχώς «με όλη τη δύναμη που διαθέτουν» για να παράξουν όσο το δυνατό περισσότερη ηλεκτρική ενέργεια για κάλυψη των αναγκών, και τόνισαν ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ανά πάσα στιγμή να υπάρξουν βλάβες στις μονάδες παραγωγής και να τεθούν εκτός ηλεκτροπαροχής μεγάλες περιοχές του νησιού.
Η πέμπτη μονάδα
ΚΑΤΑ την επίσκεψή του στο σταθμό Βασιλικού, ο κ. Χαν συναντήθηκε και συνομίλησε με τους επικεφαλής της δεκαμελούς ομάδας, η οποία βρίσκεται στην Κύπρο στα πλαίσια του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας που προσφέρθηκε να βοηθήσει την Κύπρο μετά το τραγικό ατύχημα της 11ης Ιουλίου. Οι εμπειρογνώμονες κατάγονται από διαφορετικές χώρες (Αυστρία, Βουλγαρία, Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ιταλία, Μάλτα, Ουγγαρία, Ρουμανία) και θα βοηθήσουν στο έργο των κυπριακών αρχών στην εκτίμηση των ζημιών που έχει υποστεί ο Ηλεκτροπαραγωγός Σταθμός του Βασιλικού. Το έργο τους θα καλύψει την εκτίμηση των μηχανικών ζημιών, των εργασιών αποκατάστασης, του οικονομικού κόστους, καθώς και των ζητημάτων υγείας και ασφάλειας.
Σε συνάντηση που είχαν προχθές με τον Υπουργό Εσωτερικών, Νεοκλή Συλικιώτη, οι επικεφαλής της ομάδας του ανέφεραν ότι η πέμπτη μονάδα του Ηλεκτροπαραγωγού Σταθμού του Βασιλικού φαίνεται να είναι η μόνη που είναι σε σχετικά καλή κατάσταση, αλλά χρειάζεται αρκετός χρόνος να επισκευαστεί και να μπορέσει να λειτουργήσει.
Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 22/07/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire