Ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος
παρακολουθεί στη Βουλή τη συζήτηση επί του πορίσματος
της Προκαταρκτικής Εξεταστικής Επιτροπής για την
υπόθεση των υποβρυχίων τύπου 214 και την άσκηση
ποινικής δίωξης εναντίον του , Παρασκευή 01 Ιουλίου 2011.
( Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ)
Σταυρόπουλος, Λάμπρος
Σύμφωνα με το νόμο περί ευθύνης υπουργών ο κ. Τσοχατζόπουλος παραπέμπεται στο Δικαστικό Συμβούλιο, το οποίο θα αποφανθεί επί της παραγραφής ή μη των αποδιδόμενων σε αυτόν αδικημάτων και ακολούθως για την παραπομπή του ή μη στο Ειδικό Δικαστήριο ή εφ’ όσον προκύψει διαχωρισμός των αδικημάτων για τυχόν εκ νέου παραπομπή στην τακτική δικαιοσύνη κάποιας από τις κατηγορίες.
Υπέρ της ποινικής του δίωξης τάχθηκαν το ΠαΣοΚ, η ΝΔ, το ΚΚΕ και ο ΣΥΡΙΖΑ, ενώ ο ΛΑΟΣ δεν συμμετείχε στην διαδικασία καθώς είχε αποχωρήσει από την προανακριτική επιτροπή, θεωρώντας ότι η υπόθεση πρέπει να παραπεμφθεί απ’ ευθείας στην τακτική δικαιοσύνη. Σημειώνεται, ότι από την ψηφοφορία απουσίαζαν αρκετοί βουλευτές όλων των κομμάτων. Έτσι, ψήφισαν 242 ενώ τα έγκυρα ψηφοδέλτια ήταν 236 (καταγράφηκαν 6 άκυρα και 4 λευκά). Από τους απόντες δεν παρατηρήθηκαν διαρροές σε ότι αφορά το ΠαΣοΚ καθώς απουσίαζαν μόνον πέντε βουλευτές του, μεταξύ των οποίων και ο Πρωθυπουργός κ. Γ. Παπανδρέου που συμμετείχε στην Σοσιαλιστική Διεθνή.
Κεραυνοί Άκη κατά ΠαΣοΚ
Από την πλευρά του ο κ. Τσοχατζόπουλος εξαπέλυσε «κεραυνούς» κατά του ΠαΣοΚ και του προέδρου του δηλώνοντας: «Είχα τονίσει ότι νιώθω οργή, αλλά περισσότερο λύπη, βλέποντας την αγωνιώδη προσπάθεια κάποιων να εμφανίσουν απέναντί μου και το κόμμα μου, το ΠαΣοΚ. Μετά από όσα συνέβησαν στη χώρα το τελευταίο διάστημα, μετά από όσα συνέβησαν με την Επιτροπή, μετά από αυτό το πόρισμα, ειλικρινά δεν νιώθω ούτε οργή, ούτε λύπη. Είμαι ήσυχος με τη συνείδησή μου. Γιατί δεν με παραπέμπει το κόμμα μου. Αυτό δεν είναι το κόμμα μου, δεν είναι το ΠαΣοΚ. Το ΠαΣοΚ δεν θα μπορούσε ποτέ να καταστεί συνώνυμο του μαρτυρίου του ελληνικού λαού».
«Εγώ πάντως είμαι και θα παραμείνω ΠαΣοΚ. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο της ευρωπαϊκής και ελληνικής κρίσης, οι πολιτικές ΠαΣοΚ αναδεικνύονται σε διέξοδο και λύση για όλα», ανέφερε ο πρώην υπουργός, στον οποίο δόθηκε η δυνατότητα να απαντήσει στα όσα του προσάπτονται.
Ο κ. Τσοχατζόπουλος κατήγγειλε «την κατασκευή μιας ΄΄βολικής΄΄ για κάποιους εικονικής πραγματικότητας, μέσω της επιλεκτικής στοχοποίησής του», ενώ βάλλοντας κατά των πρώην συντρόφων του και κατά του κ. Παπανδρέου, ανέφερε: «Σήμερα το λεγόμενο ΠαΣοΚ, πολιτικά παραμορφωμένο, κοινωνικά απομονωμένο, δημοκρατικά και οργανωτικά αποστεωμένο, κατέληξε σε αυτό που λέει ο λαός ΄΄κακό χωριό τα λίγα σπίτια΄΄ και σε ΄΄ενός ανδρός αρχή΄΄. Για αυτό, αυτοί που διαχειρίζονται σήμερα τις τύχες του νομίζουν ότι θα εκτονώσουν τη λαϊκή αγανάκτηση, προσφέροντας την ζητούμενη κάθαρση στη βολική για αυτούς ΄΄συσκευασία΄΄ της δικής μου ενοχοποίησης». Και πρόσθεσε: «Θα τους απογοητεύσω, γιατί είμαι αθώος. Όσο κι αν προσπαθήσουν δεν θα καταφέρουν να με κάνουν τον ΄΄βολικό ένοχο΄΄ που ονειρεύονται».
«Παρωδία κάθαρσης»
Ο κ. Τσοχατζόπουλος έκανε λόγο για «παρωδία κάθαρσης», «ευτελισμό των θεσμών» και «σκευωρία», ενώ χαρακτήρισε το πόρισμα «διάτρητο και προκατασκευασμένο» το οποίο υπηρετεί «την κραυγαλέα σκοπιμότητα και το πολιτικό σχέδιο της εκ των προτέρων ενοχοποίησής του».
«Αυτή η βολική για κάποιους εικονική πραγματικότητα που σας παρουσίασαν, είναι ολότελα κάλπικη. Είναι μνημείο πλαστογράφησης της αλήθειας», υποστήριξε ο πρώην υπουργός επισημαίνοντας ότι «είναι κραυγαλέα η απόσταση μεταξύ των στοιχείων, των καταθέσεων όλων των μαρτύρων, των αποδεικτικών μέσων που εξέτασε η Επιτροπή, από τα συμπεράσματά της, ώστε βάσιμα θεωρεί κανείς, ότι οι συντάκτες του ήταν εκτός της Επιτροπής, αλλά και ότι το διάτρητο αυτό κείμενο ήταν διαμορφωμένο ήδη πριν τη συγκρότηση της».
Για την παθητική δωροδοκία
Όπως συμπλήρωσε «το μεγάλο κόλπο που με την πρώτη ματιά μπορεί ο οιοσδήποτε να διαπιστώσει, είναι ότι η Επιτροπή θεωρεί ως δεδομένο αυτό που καλείται να αποδείξει. Αυτό είναι πρωτοφανές, ανήκουστο». Μάλιστα υποστήριξε ότι «επιχείρησαν αγωνιωδώς να αποδείξουν ότι δωροδοκήθηκα, αλλά δεν το κατάφεραν και δεν θα μπορούσαν να το καταφέρουν γιατί είναι ένα τεράστιο ψεύδος».
«Όχι μόνο δεν βρήκαν και δεν αναζήτησαν να βρουν στοιχεία επηρεασμού από την πλευρά μου που να δικαιολογούν το ασύστολο ψεύδος περί δωροδοκίας, αλλά ούτε και μπόρεσαν να προσδιορίσουν την υποτιθέμενη ζημία που υπέστη το Δημόσιο από την αρχική σύμβαση», συμπλήρωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος ισχυριζόμενος ότι «σε όλο αυτό το πολυσέλιδο μυθιστόρημα», όπως χαρακτήρισε το πόρισμα, «δεν υπάρχει ούτε ένα, μα ούτε ένα πραγματικό στοιχείο, ή έστω ένδειξη ότι έχω την οποιαδήποτε σχέση με κάποια εταιρεία».
Όπως σημείωσε «το πόρισμα συνάγει ότι δήθεν χρηματίστηκε ο υπουργός Άμυνας, από τη διαπίστωση της εισαγγελίας του Μονάχου περί ύπαρξης μιας ομάδας επηρεασμού, της ΄΄ομάδας Α΄΄». «Συμπέρασμα αυθαίρετο και παράνομο. Αυθαίρετο, γιατί δεν παρέχεται το οποιοδήποτε αποδεικτικό υλικό που να συνδέει τη δραστηριότητα αυτής της ομάδας με τον υπουργό. Δηλαδή χρησιμοποιείται το αποτέλεσμα στο οποίο κατέληξε η Επιτροπή ως απόδειξη των κατηγοριών της», υποστήριξε.
Για το ΚΥΣΕΑ
Αναφερθείς στο αίτημά του να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ που αποφάσισε την ανάθεση του έργου και επέλεξε την γερμανική κοινοπραξία Ferrostaal/HDW, είπε: «Ζήτησα να κληθούν να καταθέσουν τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ. Η Επιτροπή, με πρωταγωνιστικό ρόλο των βουλευτών του ΠαΣοΚ, το ΄΄έθαψε΄΄ αναιτιολόγητα και ποτέ δεν συζητήθηκε. Οι βουλευτές της ΝΔ ενώ αρχικά επέμεναν στην ανάγκη να κληθούν τα μέλη του ΚΥΣΕΑ -όπως και οι εκπρόσωποι των κομμάτων της Αριστεράς- στη συνέχεια, μπροστά στα ΄΄πλακάκια΄΄ που είχαν κάνει με το ΠαΣοΚ, συμβιβάστηκαν με τα πρακτικά των συνεδριάσεων του οργάνου, γιατί όπως οι ίδιοι ομολογούσαν: ΄΄αλλιώς, πώς θα βγάλουμε πόρισμα;΄΄. Τα πρακτικά δεν ήρθαν ποτέ. Το πόρισμα, όμως, βγήκε με απόλυτη δικομματική συναίνεση».
Και συμπλήρωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος: «Αν δεν ήταν ουσιώδεις μάρτυρες τα μέλη του τότε ΚΥΣΕΑ, η τότε ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού, τότε ποιοι ήταν; Γιατί φοβήθηκαν τις καταθέσεις τους; Θα σας πω εγώ γιατί: Γιατί φοβήθηκαν την αλήθεια». Μάλιστα ο ίδιος αναφέρθηκε ονομαστικά σε όσους συμμετείχαν στις επίμαχες συνεδριάσεις του ΚΥΣΕΑ. Συγκεκριμένα ανέφερε τους Θ. Πάγκαλο, Βάσω Παπανδρέου, Γ. Παπανδρέου, Δ. Ρέππα, Ευ. Βενιζέλο, Μ. Χρυσοχοίδη, Ι. Μαγκριώτη και Κ. Σκανδαλίδη.
Για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος
Όσον αφορά την κατηγορία της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα (ξέπλυμα βρώμικου χρήματος), είπε ότι του αποδίδεται «χωρίς κανένα στοιχείο, χωρίς καν το πόρισμα του ΣΔΟΕ». «Θα με παραπέμψετε ΄΄εκ παραδρομής΄΄, όπως επικαλείται το πόρισμα, όπου η σκευωρία συγκρούεται με την πραγματικότητα; Υπάρχουν παραπομπές με ημερομηνίες ΄΄εκ παραδρομής΄΄;». Όσον αφορά την κατηγορία που του απέδωσε η ΝΔ για «παραβίαση των μυστικών της Πολιτείας», είπε ότι «αυτό πάει πολύ»! «Τους επιστρέφω την κατηγορία και τους ονομάζω υπονομευτές της εθνικής ασφάλειας της χώρας», πρόσθεσε, προκαλώντας την αντίδραση της «γαλάζιας» πτέρυγας.
Πηγή: Το Βήμα
Δημοσιεύτηκε στην 01/07/2011
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire