ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 22 avril 2014

Κύπρος : Τα επικοινωνιακά τερτίπια των επενδύσεων ή το θεατρικό έργο ο ψεύτης βοσκός επενδυτής...


Ξένια Τούρκη

Ο ψεύτης βοσκός που φώναζε «επενδυτής»

 
Την πρώτη φορά που ο μικρός βοσκός φώναξε «βοήθεια λύκος στο κοπάδι» έτρεξαν πολλοί να τον βοηθήσουν. Το ίδιο και τη δεύτερη και την τρίτη, σύμφωνα με το μύθο του Αισώπου. Μετά κανένας δεν τον έλαβε υπόψη και όταν ήρθε πράγματι ο λύκος, ο βοσκός ο ψεύτης έμεινε μόνος του να βλέπει το λύκο να τρώει τα πρόβατά του.
Κάπως έτσι, κυλά το θέμα με τις επενδύσεις ξένων στην Κύπρο, τα τελευταία χρόνια. Είχαμε πριν από χρόνια το Χα Ποτάμι. Μετά περάσαμε στο οικόπεδο απέναντι από το Χίλτον, όπου επενδυτές από το Κατάρ θα έκτιζαν ένα κιτσάτο, τεράστιο ξενοδοχείο. Ακούσαμε για επενδύσεις Κινέζων στο παλιό αεροδρόμιο Λάρνακας, για ρωσικά σχέδια για αξιοποίηση γης στη Λεμεσό, για τη δημιουργία θεματικού πάρκου, τύπου Ντίσνειλαντ, για ανέγερση τεράστιας ξενοδοχειακής μονάδας στη Γεροσκήπου. Τελευταίος κρίκος στην αλυσίδα επενδύσεων είναι η σημερινή επίσκεψη αξιωματούχων από το Κουβέιτ, οι οποίοι αναζητούν, υποτίθεται, τρόπους να επενδύσουν σε ακίνητα, στον τραπεζικό τομέα και στην ενέργεια.

Δεν χρειάζεται να έχουμε μαντικές ιδιότητες, για να δούμε που θα καταλήξει το θέμα. Θα γίνουν βαρύγδουπες δηλώσεις, θα ακουστούν μεγαλόπνοα σχέδια και στο τέλος όλα θα ξεχαστούν και θα αποδειχθούν πως δεν ήταν τίποτα περισσότερο από λόγια του αέρα. Κανένας, δεν λαμβάνει στα σοβαρά υπόψη τις εξαγγελίες για επενδύσεις.
Ίσως γιατί όλοι γνωρίζουν, πως όταν υπάρχει αληθινό επενδυτικό ενδιαφέρον, δεν εκδηλώνεται μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες και τα μικρόφωνα των δημοσιογράφων. Αυτοί, που έχουν χρήματα και ψάχνουν ευκαιρίες, κάνουν τις έρευνές τους, αποφασίζουν που θα ρίξουν τα χρήματά τους και προχωρούν στις αποφάσεις τους, χωρίς μεγάλες τυμπανοκρουσίες, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας.
Ακριβώς το αντίθετο, που βλέπουμε να γίνεται στην Κύπρο, όπου είναι προφανές πως δεν πρόκειται για σοβαρές επενδύσεις, αλλά για κινήσεις εντυπωσιασμού. Ένα έργο, που παίζουν εξίσου καλά όλες οι κυβερνήσεις. Με επισκέψεις όμως και με λόγια δεν γίνονται επενδύσεις. Χρειάζονται μεταρρυθμίσεις, κάτι που δεν είναι πρόθυμη να κάνει καμιά κυβέρνηση. Πρέπει να υπάρχει λιγότερη γραφειοκρατία, να απλοποιηθούν οι διαδικασίες, οι αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες να γίνουν πιο ευέλικτες. Αυτά θα φέρουν επενδύσεις και όχι οι επισκέψεις σε ξένες χώρες και οι ψεύτικες υποσχέσεις, που δίνονται συνήθως.


 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-x-tourki/111/195780/o-pseytis-voskos-pou-fonaze-ependytis#sthash.K4n8G8oQ.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire