ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 23 avril 2014

Πώς ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία βάζει σε... τάξη τα οικονομικά της χώρας


Πώς ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία βάζει σε... τάξη τα οικονομικά της χώρας
Ο υπουργός Οικονομικών της Τσεχίας Andrej Babis είχε υποσχεθεί ότι θα  “τακτοποιήσει” τα οικονομικά της χώρας με τον ίδιο τρόπο που διοικεί την 12 δισ. δολ. επιχείρησή του. Και μάλλον δεν τα καταφέρνει κι άσχημα εάν λάβει κανείς υπόψη του ότι ύστερα από τρεις μήνες διακυβέρνησης τα τσέχικα ομόλογα καταγράφουν τις χαμηλότερες  αποδόσεις από τον περασμένο Μάιο.

Ο Babis, ο δεύτερος πλουσιότερος άνθρωπος στην Τσεχία και ιδιοκτήτης της εταιρείας παραγωγής χημικών και τροφίμων Agrofert, ασκεί πιέσεις στις επιχειρήσεις, που ελέγχονται από το κράτος, να αποδίδουν μεγαλύτερα κέρδη στο Δημόσιο, επενδύοντας ανεκμετάλλευτους κρατικούς πόρους στη χρηματαγορά, ενώ αντιτίθεται στις εκκλήσεις του πρωθυπουργού Bohuslav Sobotka για αύξηση των δαπανών. Με αυτόν τρόπο ο  Babis θεωρεί ότι το έλλειμμα του προϋπολογισμού θα μειωθεί στο 1,8% του ΑΕΠ φέτος έναντι πρότερου στόχου για 2,9%.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι Sobotka και Babis, ηγέτες των δύο μεγαλύτερων κοινοβουλευτικών κομμάτων, προσπαθούν να ξεπεράσουν τις πολιτικές διαφορές τους και να συνδυάσουν τα μέτρα υπέρ της ανάπτυξης με τη δημοσιονομική υπευθυνότητα, ένα χρόνο μετά την έξοδο της οικονομίας από τη μακροβιότερη ύφεση που έχει γνωρίσει.
Η απόδοση του τσέχικου ευρωομόλογου, που λήγει το Μάιο του 2022, υποχώρησε 45 μονάδες βάσης από τις 29 Ιανουαρίου οπότε σχηματίστηκε το υπουργικό συμβούλιο, ενώ χθες έπεσε σε χαμηλό 11 μηνών στο 1,95%.
Ο τρικομματικός κυβερνητικός συνασπισμός προσπαθεί να αναστρέψει την πολιτική λιτότητας, που είχε υιοθετήσει ο πρωθυπουργός Petr Necas από το 2010 έως το 2013. Κι ενώ οι περικοπές δαπανών του Necas είχαν συμβάλει στο να έχει η χώρα το χαμηλότερο κόστος δανεισμού στην αναδυόμενη Ευρώπη, είχαν επιτείνει την οικονομική ύφεση κι είχαν αυξήσει την ανεργία σε επίπεδο ρεκόρ.
Ο 59χρονος Babis έχει μπλοκάρει τα σχέδια του Sobotka για ενίσχυση των εσόδων μέσω της αύξησης των φόρων στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας και τις τράπεζες. Αντ' αυτού  υποστηρίζει ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να εξοικονομήσει χρήματα, καταπολεμώντας τη φοροδιαφυγή και καθιστώντας πιο αποτελεσματική τη δημόσια διοίκηση, μειώνοντας τα εμπόδια προς τους ξένους επενδυτές.
Αν μη τι άλλο η επαγγελματική πορεία του αποδεικνύει ότι γνωρίζει από σωστή διαχείριση. Ξεκίνησε την Αgrofert το 1993 με κεφάλαια, ύψους 5.000 δολαρίων και 4 υπαλλήλους. Η εταιρεία, στα περιουσιακά στοιχεία της οποίας περιλαμβάνονται παραγωγή τροφίμων, παρασκευή λιπασμάτων, media και δασοκομία, είχε συνολικές πωλήσεις 12 δισεκατομμύρια το 2013.
“Θα διοικήσω το υπουργείο όπως μία εταιρεία”, είχε πει ο ίδιος στην πρώτη συνέντευξη Τύπου όταν ανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών στις 29 Ιανουαρίου.
Tags:
Πρώτο θέμα,23-4-2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire