ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 19 avril 2014

Συνταγές - Κύπρος - Η lite εκδοχή της φλαούνας


Η Κλινική Διαιτολόγος/Διατροφολόγος Αλίκη Παπαμιχαήλ Οικονομίδου M.S., R.D., βάζει τη φλαούνα και το τσουρέκι στο μικροσκόπιο! 




Η φλαούνα περιέχει ανά 90 γρ. (μια μικρή φλαούνα) 475 θερμίδες, 30 γρ. υδατάνθρακες, 27 γρ. πρωτεΐνης και 40 γρ. λίπος.
Το πασχαλινό τσουρέκι περιέχει ανά 70 γρ. (λίγο λιγότερο από μία παλάμη) 286 θερμίδες, 44 γρ. υδατάνθρακες και 74 mg χοληστερόλης.
Οι φλαούνες εκτός από την υψηλή θερμιδική τους αξία είναι πλούσιες και σε κορεσμένο λίπος, χοληστερόλη και νάτριο. Έτσι, η κατάχρησή τους μπορεί να συμβάλει στο πρόβλημα των ατόμων που έχουν υπερλιπιδαιμία, υπέρταση και διαβήτη. Η Αλίκη προτείνει συνταγή για φλαούνες με μειωμένα λιπαρά.


Υλικά:
Για τη ζύμη 1 κιλό αλεύρι (μισό χωριάτικο και μισό ολικής άλεσης)
1/2 κ. γλ. αλάτι
1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ Μαχλέπι, μαστίχα, μοσχοκάρυδο (καλά κοπανισμένα)
1 φλ. ελαιόλαδο
Προζύμι (στο μέγεθος 1 αβγού) Χλιαρό νερό για ζύμωμα
Για τη γέμιση: 1000 γρ. γραβιέρα με χαμηλά λιπαρά (π.χ. γραβιέρα Νάξου με 15% λιπαρά) 1/2 φλ. σιμιγδάλι 1/4 φλ. αλεύρι 6 αβγά (περίπου) 6 κουταλιές τριμμένους σπόρους λιναρόσπορου (που θα έχετε τρίψει σε ένα μήλο του καφέ ή μούλτι) διαλυμένους σε 18 κουταλιές νερό (που τους αφήνουμε μέχρι να γίνουν ζελέ) 1 κομμάτι προζύμι (στο μέγεθος ενό αβγού) 1 κ. γλ. μπέικιν πάουντερ Μαχλέπι, μαστίχα, μοσχοκάρυδο, κανέλα, δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο 200 γρ. σταφίδες 1 αβγό χτυπημένο για επάλειψη 1/2 φλ. Σουσάμι
Εκτέλεση: Η προετοιμασία της ζύμης και της γέμισης πρέπει να γίνει από το προηγούμενο βράδυ. Τρίβουμε το τυρί 2 μέρες προηγουμένως, για να στεγνώσει. Βάζουμε το τυρί σε μεγάλη λεκάνη και προσθέτουμε το σιμιγδάλι, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο, την κανέλα και τη μαστίχα. Σε ένα άλλο μπολ χτυπούμε όλα τα αβγά και το ζελέ λιναρόσπορου μαζί. Κάνουμε ένα βαθούλωμα στη λεκάνη με το τυρί, προσθέτουμε το προζύμι και τρίβουμε με τα δάχτυλα καλά-καλά για να διαλυθεί το προζύμι. Στη συνέχεια ρίχνουμε τα αβγά με το ζελέ λιναρόσπορου (λίγη ποσότητα κάθε φορά). Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί και προσθέτουμε και έξτρα αβγά ή ζελέ λιναρόσπορου αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει η γέμιση μάλλον σφικτή. Σκεπάζουμε τη γέμιση και την αφήνουμε να 'σταθεί' για περίπου 3 ώρες. Στη συνέχεια προσθέτουμε το μπέικιν πάουντερ, το δυόσμο και τις σταφίδες και αν χρειαστεί ακόμα 1-2 αβγά. Κοσκινίζουμε σε μια λεκάνη το αλεύρι, προσθέτουμε το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το μαχλέπι, το μοσχοκάρυδο και τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά όλα τα υλικά. Προσθέτουμε το λάδι και 'ροζιάζουμε' το αλεύρι με τα δάχτυλα. Προσθέτουμε στη συνέχεια το προζύμι και το χλιαρό νερό για να διαλυθεί το προζύμι και ζυμώνουμε ώστε να γίνει μια ζύμη κανονική. Αφήνουμε τη ζύμη για 1-2 ώρες να φουσκώσει και ανοίγουμε λεπτά φύλλα πάχους 1/3 εκ. και κόβουμε πίτες στρογγυλές στο μέγεθος που θέλουμε. Προσθέτουμε ανάλογη γέμιση και κλείνουμε στο σχήμα που θέλουμε τις φλαούνες. Πριν τις ψήσουμε, τις αφήνουμε να φουσκώσουν, τις αλείφουμε με κτυπημένο αβγό και σουσάμι. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο (180oC) για περίπου 30 λεπτά ή μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Έξυπνες συμβουλές για low fat εκδοχή:
Αν θα φτιάξεις στο σπίτι φλαούνες, μην ετοιμάσεις μεγάλο αριθμό.
Μη γεμίσεις το σπίτι με πειρασμούς, όπως είναι ένα λαχταριστό τσουρέκι. Αν σου αρέσουν, όμως, μην τα αποφύγεις εντελώς. Μια μικρή ποσότητα μπορεί να αποτελέσει μέρος ενός υγιεινού διαιτολογίου.
Κατανάλωσέ τα έξυπνα (μικρή ποσότητα σαν απογευματινό, ή φλαούνα σαν γεύμα με σαλάτα). Μικρές αλλαγές στις συνταγές μπορούν να μετατρέψουν τα παραδοσιακά μας εδέσματα σε υγιεινά. Παρασκεύασε φλαούνες με σκληρό τυρί, χαμηλό σε λιπαρά (π.χ. γραβιέρα Νάξου με 17 % λιπαρά). Αντικατάστησε κάποια ποσότητα αβγών με ζελέ λιναρόσπορου (1 αβγό ισούται με 1 κουταλιά τριμμένους σπόρους λιναρόσπορου.
Τρίψε τους σε ένα μήλο του καφέ ή σε μούλτι, διάλυσέ τους σε 3 κουταλιές νερό και άφησέ τους μέχρι να γίνει ζελέ).
Αντικατάστησε το μισό αλεύρι με αλεύρι ολικής άλεσης.
Μη βάλεις ζάχαρη στο φύλλο ή στη ζύμη. Απόφυγε τα τσουρέκια με γέμιση.
Στα τσουρέκια χρησιμοποίησε ακατέργαστη ζάχαρη που θα βρεις στις μεγάλες υπεραγορές και βάλε τη μισή ποσότητα που λέει η συνταγή.



Πηγή: www.timeoutcyprus.com
Δημοσιεύτηκε στις 16/04/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire