ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 2 septembre 2016

Κύπρος - Αναπτυξιακά έργα στην Πόλη Χρυσοχούς



Ο δήμος συνεργάζεται με τις δημοτικές Αρχές Χανίων για την εξασφάλιση ευρωπαϊκών κονδυλίων





Ντόρα Χριστοδούλου

Σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χρηματοδουτούμενων προγραμμάτων μετέχει ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς, προκειμένου να αναπτύξει διάφορα έργα με στόχο την αναβάθμιση των υποδομών του, τον εμπλουτισμό του τουριστικού του προϊόντος και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των δημοτών του.  
Με δηλώσεις του ο δήμαρχος Πόλης, Άγγελος Οδυσσέως, τόνισε ότι από τον Απρίλιο του 2016 και στα πλαίσια του προγράμματος Διασυνοριακής συνεργασίας Ελλάδα - Κύπρος Interreg 2014-2020, η δημοτική Αρχή έχει υποβάλει τρεις προτάσεις, των οποίων η χρηματοδότηση ανέρχεται στο 85% του κόστους τους.
«Η πρώτη πρόταση», αναλύει, «αφορά στο έργο της Αγοράς, με συμμετέχοντες τους Δήμους Πόλεως Χρυσοχούς, ως επικεφαλής εταίρο, και Χανίων, το ΕΒΕ Πάφου και το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).
 
 
Στόχος του προγράμματος είναι η ανάδειξη των δημοτικών αγορών σε κέντρα πώλησης τοπικών παραδοσιακών προιόντων. Ο συνολικός προϋπολογισμός ανέρχεται στο 1,023,675 ευρώ και το μερίδιο του Δήμου μας σε 417.000 ευρώ.
 
Κύριες Δράσεις του Έργου είναι η πλήρης Ανακαίνιση της Δημοτικής Αγοράς Πόλης Χρυσοχούς με κόστος 340.000 ευρώ, η δημιουργία Χώρου Επίδειξης Παραγωγής Παραδοσιακών Προϊόντων στην Αγορά Χανίων, έναντι 100.000 ευρώ, η δημιουργία Γραφείου Δικτύωσης και Πρόσβασης στην Καινοτομία στον Δήμο Πόλης σε συνεργασία με το ΜΑΙΧ, κόστους 55.000 ευρώ και η δημιουργία Πλατφόρμας Ηλεκτρονικού Εμπορίου για παραδοσιακά προϊόντα Πόλεως Χρυσοχούς και Χανίων, με δαπάνη 65.000 ευρώ».
 
Η δεύτερη πρόταση που έχει καταθέσει ο Δήμος Πόλης αφορά στο έργο «SeniorRoutes», στο οποίο μετέχουν επίσης οι Δήμοι Θήρας και Πλατανιά, το ΕΒΕ Πάφου και το Ερευνητικό Κέντρο Άνδρου.
 
Ο Δήμαρχος Πόλης αναφέρει ότι στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη δικτύου πιστοποιημένων μονοπατιών για τη μέση ηλικία, με άξονα το φυσικό περιβάλλον και τις ανάγκες της τοπικής υπαίθρου.
 
«Το έργο έχει προυπολογισμό 873 χιλιάδες ευρώ περίπου», ανέφερε, «εκ των οποίων στον Δήμο μας αναλογούν 292 χιλιάδες. Κύριες Δράσεις του Έργου είναι η κατασκευή του Γραμμικού Πάρκουκατά μήκος της κοίτης του ποταμού Χρυσοχούς, έναντι δαπάνης 267,500 ευρώ.
 
Το Γραμμικό Πάρκο θα δημιουργηθεί στα όρια του δήμου και των κοινοτήτων Χρυσοχού, Γουδί, Χόλη και Σκούλλι, συνολικού μήκους 12 χιλιομέτρων και με συνολική εκτιμημένη δαπάνη 1,3 εκατ. ευρώ.
 
Καταβάλλονται προσπάθειες μέσω της Επάρχου Πάφου για χρηματοδότηση του υπόλοιπου μέρους του έργου από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020».
 
Άλλες δράσεις του Έργου, είπε ο Άγγελος Οδυσσέως, είναι ο σχεδιασμός μονοπατιών και ενίσχυσης της χλωρίδας στη Σαντορίνη, με κόστος 110,000 ευρώ, το Συνέδριο Περιπατητικού Τουρισμού στη Σαντορίνη για 23.000 ευρώ, ο σχεδιασμός μονοπατιών στον Δήμο Πλατανιά έναντι 20.000 ευρώ και η ανάδειξη Δικτύου μονοπατιών στην Άνδρο με μια δαπάνη 82.000 ευρώ.
 
«Η τρίτη πρόταση του Δήμου Πόλεως Χρυσοχούς προς τα χρηματοδοτούμενα ευρωπαϊκά προγράμματα», τόνισε ο κ. Οδυσσέως, «αφορά σε πρόγραμμα ανάπτυξης φωτοβολταϊκής ενέργειας, με συμμετέχοντες, πέραν του δήμου μας, τα ΤΕΙ Κρήτης, τον Δήμο Μίνωα Πεδιάδας Κρήτης και το Κέντρο Καινοτομίας, Έρευνας και Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Νεάπολις Πάφου.
 
Στόχος είναι η ανακύκλωση φωτοβολταϊκών συστημάτων και η ανάδειξη δευτερογενών πηγών πολύτιμων πρώτων υλών».
 
Προϋπολογισμός του εν λόγω έργου, τόνισε, είναι 621 χιλιάδες ευρώ εκ των οποίων ο Δήμος Πόλεως θα λάβει 122 χιλιάδες, ενώ κύριες δράσεις του είναι η ανάπτυξη διαφόρων μελετών για την τρέχουσα κατάσταση φωτοβολταϊκών σε Ελλάδα και Κύπρο, η ανάπτυξη βέλτιστου σεναρίου για την ανακύκλωση φωτοβολταϊκών συστημάτων και η ανάπτυξη σχεδίου για τη δημιουργία μονάδας ανακύκλωσης φωτοβολταϊκών συστημάτων.

Όραμα η δημιουργία υπαίθριου αμφιθεάτρου
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Πόλης Χρυσοχούς, η δημοτική Αρχή θα υποβάλει επίσης πρόταση στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, «Βασικές Υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές» για τα ώριμα έργα του.
 
Τέτοιο έργο, είπε ο κ. Οδυσσέως, είναι η ανέγερση υπαίθριου αμφιθεάτρου, το οποίο αποτελεί ένα όραμα για τον δήμο, καθώς με την υλοποίηση του θα καλύψει ένα μεγάλο κενό που υπάρχει στον τομέα της πολιτιστικής υποδομής όχι μόνο για τον δήμο, αλλά και την ευρύτερη περιοχή.  
 
«Παράλληλα δίνει τη δυνατότητα στον δήμο να συνεχίσει να καλλιεργεί και να αναπτύσσει τον πολιτισμό, ενισχύοντας και τις προσπάθειες της πολιτείας για αποκέντρωση πολιτιστικών υποδομών και δραστηριοτήτων», επεσήμανε. 
 
Στο ίδιο πρόγραμμα, είπε ο Άγγελος Οδυσσέως, εντάσσεται και η αναπαλαίωση του παλιού διατηρητέου κτηρίου του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί τόσο για τη στέγαση των υπηρεσιών του δήμου, όσο και για πολιτιστικούς σκοπούς. 

Σχεδιάζεται ο εξωραϊσμός του λιμανιού στο Λατσί
Ο Δήμος Πόλης Χρυσοχούς θα υποβάλει ακόμη πρόταση στο πρόγραμμα «Θάλασσα και Αλιεία» για τα έργα εξωραϊσμού και αναβάθμισης του λιμανιού στο Λατσί. 
 
Όπως αναφέρει στον «Φ» ο δήμαρχος Πόλης, το έργο θα περιλαμβάνει τη δημιουργία χώρων υγιεινής, αποδυτηρίων και ντουζ στον χώρο του λιμανιού, την εκβάθυνση και καθαρισμό του λιμανιού, την αποκατάσταση του μουσειακού σκάφους «Άγιος Σπυρίδων» και την αξιοποίηση του ως μουσείο παραδοσιακής αλιείας, την τοποθέτηση φωτισμού και αστικού εξοπλισμού, καθώς και τη δημιουργία πύλης εισόδου του λιμανιού.
 
«Πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου είναι να αναπτύξουμε και να διευρύνουμε τη συνεργασία με τις Κοινότητες της ευρύτερης περιοχής της Πόλης Χρυσοχούς σε όλους τους τομείς, γιατί πιστεύουμε ότι το μέλλον και οι προοπτικές μας είναι κοινές», κατέληξε. «Θέματα όπως η υγεία, ο αθλητισμός, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση, η ασφάλεια, η προστασία του περιβάλλοντος, η ευημερία και η βελτίωση της ποιότητας ζωής  των ανθρώπων που ζουν σε αυτή την περιοχή, αποτελούν ευθύνη όλων μας και με συνεργασία και συλλογική προσπάθεια μπορούμε να πετύχουμε περισσότερα». 
 
 
Πηγή: www.philenews.com
Δημοσιεύτηκε στις 25/08/2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire