ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 17 septembre 2016

Κύπρος : "Η λεγόμενη κυπριακή αριστερά έχει χάσει προ πολλού την μπάλα"


Κώστας Βενιζέλος

 

  

Τότε που ήταν «γέννημα βούττημα» του ήλιου

Κάποτε το μεροκάματο έβγαινε «γέννημα-βούττημα» του ήλιου. Και η ζωή ήταν απλή χωρίς υπερβολές, οι συντεχνιακοί δούλευαν δίπλα στους εργάτες και όχι από τα γραφεία. Το κόμμα ήταν της εργατιάς, του μόχθου, του μεροκάματου, της φτωχολογιάς. Αυτά, όμως, είναι ιστορίες και ασπρόμαυρες φωτογραφίες σε κορνίζες, καρφωμένες στους τοίχους. Η μαυρόασπρη φωτογραφία της τότε πραγματικότητας με τις έγχρωμες του σήμερα. Τότε η ιδεολογία ήταν και απόρροια της κοινωνικής θέσης. Σήμερα είναι για κάποιους επάγγελμα και «μετερίζι» για πλουτισμό. Όχημα για προσωπικές ατζέντες που δεν αφορούν μόνο τις πολιτικές φιλοδοξίες. Οι λιμουζίνες και οι υπερβολές στην καθημερινότητα δεν αποτρέπουν τις εξ επαγγέλματος ρητορικές εξάρσεις για τους «αγώνες και τα δίκαια» των εργαζομένων (άσχετο εάν αυτοί δεν δούλεψαν στη ζωή τους). Όμως, αυτό είναι ένα παραμύθι που τελειώνει καθώς δεν γίνονται πλέον ανεκτές τέτοιες συμπεριφορές.
 
Η δίκη που έχει ξεκινήσει με αφορμή τη μήνυση του κ. Μιλτιάδη Νεοφύτου εναντίον του τέως Προέδρου της Δημοκρατίας και τέως γ.γ. του ΑΚΕΛ, Δημήτρη Χριστόφια, θα τροφοδοτήσει με πολλές ιστορίες την κοινή γνώμη. Το αποτέλεσμα θα κριθεί στο τέλος, με την απόφαση του Δικαστηρίου, όμως, υπάρχουν μια σειρά ζητήματα που προκύπτουν και αφορούν το ύψους του ποσού που διεκδικεί ο εργολάβος από τον τέως Πρόεδρο (22 εκατομμύρια ευρώ!) αλλά θέμα για τη διαδικασία που ακολουθήθηκαν. Ακόμη και τα διαδικαστικά, τα γραφειοκρατικά να ξεπερασθούν μέσα από νομικές ανακαλύψεις και «εκσκαφές», το θέμα δεν μπορεί να κλείσει. Θα υπάρχει στην ατμόσφαιρα και δύσκολα θα σβήσει. Αυτό, όμως, είναι ένα κεφάλαιο που θα απασχολήσει για μήνες τους πολίτες. Όπως θα απασχολήσουν όλους τα ερωτήματα που εγείρονται προς όλες τις πλευρές και εμπλεκόμενους. Η συνέχεια αναμένεται, ούτως ή άλλως, ενδιαφέρουσα.
 
Η λεγόμενη κυπριακή αριστερά έχει χάσει προ πολλού την μπάλα. Προσαρμοσμένη στα «ήθη και τα έθιμα» ενός στρεβλωτικού πολιτικού συστήματος, απολαμβάνει όλα όσα απορρέουν από αυτή τη συμμετοχή. Χρήμα, δόξα, αλλά και κλάψες για τα δίκαια των εργαζομένων. Η αλλοιθωρούσα λεγόμενη κυπριακή αριστερά φλέρταρε ενίοτε με τα πολιτικά και τα οικονομικά κατεστημένα και έχει καταστεί μέρος τους. Γι' αυτό και όταν κυβέρνησε δεν κατάφερε να κάνει τη διαφορά ως προς τις πολιτικές που εφάρμοσε. Γιατί ως προς τις αποδόσεις κατάφερε να ξεχωρίσει αρνητικά.
 
Η λεγόμενη κυπριακή αριστερά παραμένει αιχμάλωτη ενός συστήματος που υπηρετεί και έκλεισε η ίδια  θορυβωδώς τις προοπτικές της με τη διακυβέρνησή της.
Κώστας Βενιζέλος
 


 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/331727/tote-pou-itan-gennima-vouttima-tou-iliou#sthash.xFhrhlOM.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire