Επεκτείνουν το «μοντέλο κύπρου»
Ομολογία αποτυχίας η απόφαση για «κούρεμα» καταθέσεων
Τον Ασκό του Αιόλου ανοίγει η
απόφαση των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών να επεκτείνει αυτό που
θεωρούταν στα λόγια “μεμονωμένο γεγονός”: το κυπριακό “μοντέλο διάσωσης”
προβληματικών τραπεζών με “κούρεμα” καταθέσεων. Ποιος πιστεύει ότι θα
σταματήσουν στο όριο των 100.000 ευρώ;
Όπως συμφωνήθηκε χθες μεταξύ των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, οι αρχές που θα διέπουν τη διάσωση και εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών στην Ε.Ε. περιλαμβάνουν την επιβολή ζημιών στους μετόχους, τους ομολογιούχους και τους καταθέτες άνω των 100.000 ευρώ (το λεγόμενο bail-in), με αυτήν ακριβώς τη σειρά, και μάλιστα με κάπως ευνοϊκότερους όρους για μικρομεσαίες επιχειρήσεις ή φυσικά πρόσωπα με καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Δεν είναι, ωστόσο, απολύτως σαφές εάν όντως εξαιρούνται εντελώς οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ, ή εάν εξαιρούνται κατ' αρχήν αλλά σε εξαιρετικές περιπτώσεις ενδέχεται να συμμετέχουν στον επιμερισμό των ζημιών.
Οι μαζικές κινητοποιήσεις στη Λευκωσία που πολιόρκησαν το προεδρικό μέγαρο, οι απεργίες των τραπεζοϋπαλλήλων για να υπερασπίσουν τα ταμεία τους έξω από τη βουλή, ήταν που φρέναραν να εφαρμοστεί η αρχική επινόηση για “κούρεμα” των καταθέσεων από το πρώτο ευρώ, για να αναγκαστούν να φέρουν πίσω το πλαφόν των 100.000 ευρώ.
Αλλά και η αρπαγή των καταθέσεων άνω των 100.000 ευρώ στην συντριπτική πλειονότητα αφορά αποταμιεύσεις συνταξιούχων ή άλλων πολιτών που δανείστηκαν για να αγοράσουν ένα ακίνητο ή αποταμιευτικά και ασφαλιστικά κεφάλαια, καθώς και ορισμένα επιχειρηματικά κεφάλαια από την Ελλάδα, που προσέφυγαν στην Κύπρο με την εξέλιξη της ελληνικής κρίσης.
Η κρίση εμπιστοσύνης που ξεκίνησε στην Κύπρο δεν σημαίνει μόνο χτύπημα καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες. Απειλεί ευθέως και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ιδιαίτερα του Νότου. Το εύφλεκτο υλικό υπάρχει εδώ και καιρό. Το γνωρίζαμε, ο σπινθήρας χρειαζόταν.
Οι ευρω-τράπεζες είναι γεμάτες “μαύρες τρύπες”. Αν και οι υπολογισμοί δεν είναι ακριβείς ακόμα, διεθνή media κάνουν λόγο για ανάγκη κάλυψης κεφαλαίων ύψους 1-2 τρισ. ευρώ.
Αποτυχία
Η απόφαση για να θεωρούνται “επενδυτές” οι καταθέτες είναι αποτέλεσμα της αποτυχίας των προηγούμενων “προγραμμάτων διάσωσης”, με όποιο τρόπο και όπου εφαρμόστηκαν. Τα χρέη του δημοσίου για να καλυφθούν οι τρύπες των τραπεζών μεγαλώνουν σε ένα φαύλο κύκλο που οδηγεί σε βαθύτερη ύφεση και υψηλότερη ανεργία.
Τα κράτη φορτώθηκαν τα αποτυχημένα “ανοίγματα” των τραπεζών, η κρίση πέρασε από το χρηματοοικονομικό και στο δημοσιονομικό τομέα και τώρα που τα κράτη δεν έχουν άλλα πυρομαχικά τραπεζικών διασώσεων, “βαφτίζουν” τις καταθέσεις “επένδυση” και... καθαρίζουν.
Καθαρίζουν, όμως, στα αλήθεια; Τι θα γίνει στην επόμενη... Κύπρο; Ποιος πιστεύει ότι θα μείνουν στα όρια που θέτουν τώρα.
Η Γερμανία και ο Βορράς ξέρουν πως το "ευρω-ομόλογο" δεν θα δουλέψει, διότι είναι σκουπίδι (με τον ευρω-Νότο μέσα του) το κόστος του οποίο φορτώνονται οι ίδιοι.
Τα προβλήματα χτυπούν και τον πυρήνα του ευρώ. Νέο ρεκόρ χτύπησε το δημόσιο χρέος της Γαλλίας, στα 1,87 τρισ. ευρώ, ή 92 του ΑΕΠ, από 90% τρεις μήνες πριν.
Ποιος θα πληρώσει αν σκάσει το χρέος της Ιταλίας άνω των 2 τρισ. δολ.;
Οπότε φτιάχνουν ένα... άλλο “ευρω-ομόλογο” όχι με την “εγγύηση του δημοσίου”, αλλά με την “εγγύηση των καταθετών” και το ντύνουν με λόγια περί χτύπημα στους πλούσιους μεγαλοκαταθέτες.
Μα οι μεγαλοκαταθέτες μπορούν να στείλουν τα χρήματά τους -με το πάτημα ενός κουμπιού- στο εξωτερικό (σε "ασφαλή καταφύγια"), όπως έκαναν στην περίπτωση της Κύπρου όταν "κουβέντιαζαν" το ζήτημα.
Μήπως το "κυπριακό μοντέλο" απέφυγε την άγρια λιτότητα;
Τα κέρδη δικά τους και οι ζημιές δικές μας. Αυτός είναι ο στόχος. Η Ευρώπη ανοίγει επικίνδυνη "ρωγμή", εφόσον δεν φτάσουν τα λεφτά για την ανακεφαλαιοποίηση από μετοχές, ομόλογα και καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ.
Ποιος πιστεύει ότι δεν θα βάλουν χέρι στις καταθέσεις των 100.000 ευρώ;
Πηγή: www.enet.gr
Δημοσιεύτηκε στις 28/06/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire