Εκουαδόρ: Προτεραιότητα τα ανθρώπινα δικαιώματα
REUTERS/BOBBY YIP
Ο
Σνόουντεν, ο οποίος παραδέχτηκε πρόσφατα ότι είναι πίσω από την
αποκάλυψη του μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής
κυβέρνησης στο διαδίκτυο, κατηγορείται πλέον για κατασκοπεία από τις
ΗΠΑ, που ζητούν την έκδοσή του.
Όπως είπε, σε δηλώσεις του από το Νέο Δελχί, κάτι τέτοιο θα ήταν «ιδιαίτερα απογοητευτικό», ενώ υποστήριξε πως «ο Σνόουντεν πρόδωσε τη χώρα του».
Aργότερα και ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ επέκρινε έντονα το Πεκίνο. Όπως είπε, η αμερικανική κυβέρνηση δεν πιστεύει πως πρόκειται για μια τεχνική απόφαση που έλαβε κάποιος υπεύθυνος της υπηρεσίας Μετανάστευσης στο Χονγκ Κονγκ.
«Πρόκειται για σκόπιμη επιλογή της κινεζικής κυβέρνησης να αφήσει ελεύθερο έναν φυγά παρά το ισχύον ένταλμα σύλληψης σε βάρος του και η απόφαση αυτή έχει αναμφίβολα αρνητικές συνέπειες στις σινο-αμερικανικές σχέσεις» σημείωσε.
«Οι Κινέζοι επιμένουν στην ανάγκη οικοδόμησης σχέσης κοινής εμπιστοσύνης» μεταξύ των δύο χωρών, πρόσθεσε, με αφορμή την άτυπη σύνοδο ανάμεσα στους προέδρους των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπαμα και της Κίνας Σι Τζινπίνγκ στην Καλιφόρνια πριν από 15 μέρες.
«Καθυστέρησαν ιδιαίτερα τις προσπάθειες αυτές. Αν δεν μπορούμε να υπολογίζουμε πάνω τους ώστε να σέβονται τις νομικές τους υποχρεώσεις στο θέμα της έκδοσης υποδίκων, τότε υπάρχει πρόβλημα. Και αυτό τους το λέμε ευθέως» τόνισε.
Και ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Πάτρικ Βέντρελ εξέφρασε τη «βαθιά απογοήτευση» της χώρας στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ για τον τρόπο με τον οποίο χειρίστηκαν την υπόθεση του Εντουαρντ Σνόουντεν.
Ομπάμα: Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα νόμιμα μέσα
Από την πλευρά του ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα διεμήνυσε πως οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν όλα τα «νόμιμα μέσα» για να συλλάβουν τον Σνόουντεν.
Ο Ομπάμα είπε ότι το υπουργείο Δικαιοσύνης έχει επιφορτισθεί με την υπόθεση αυτή, ενώ οι αμερικανικές αρχές προσπαθούν να πείσουν τη Ρωσία να εκδώσει τον Σνόουντεν προκειμένου να μη διαφύγει σε άλλη χώρα, όπως στον Ισημερινό όπου έχει ζητήσει άσυλο.
Αν συλληφθεί από τις αμερικανικές αρχές ο Σνόουντεν, που κατηγορείται για κατασκοπεία και ζητείται η έκδοσή του, κινδυνεύει με κάθειρξη 30 ετών για τις αποκαλύψεις του που αφορούν τα προγράμματα ηλεκτρονικής παρακολούθησης των ΗΠΑ.
Συγκεχυμένες οι πληροφορίες για πού βρίσκεται ο Σνόουντεν
Ο Σνόουντεν την Κυριακή κατάφερε να μεταβεί από το Χονγκ Κονγκ στη Μόσχα.
Έκτοτε οι πληροφορίες για το πού μπορεί να βρίσκεται ο Αμερικανός είναι συκγεχυμένες.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ, από όπου ο Σνόουντεν έχει ζητήσει άσυλο, δήλωσε πως τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι το σημαντικότερο στοιχείο που λαμβάνεται υπ' όψιν στην υπόθεση.
Όπως ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών του Εκουαδόρ Ρικάρντο Πατίνο, η χώρα εξετάζει το αίτημα του Σνόουντεν για άσυλο και είναι σε επαφή με τη Ρωσία.
Ο Πατίνο υποστήριξε πως οι τα περί μυστικού προγράμματος παρακολουθήσεων της αμερικανικής κυβέρνησης συνιστούν καταστρατήγηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων εναντίον ολόκληρου του κόσμου.
Σε ό,τι αφορά το πού βρίσκεται τώρα ο Σνόουντεν, είπε πως αυτό μπορεί να το γνωρίζει μόνο η Ρωσία.
Λίγο αργότερα ανέφερε πως η χώρα του εξετάζει επίσης αμερικανικό αίτημα σχετικό με τον Σνούντεν και πως θα η σχετική απόφαση θα ληφθεί εν ευθέτω χρόνο.
Την ίδια ώρα πηγή προσκείμενη στην υπόθεση, την οποία επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax μετέδωσε πως ο πρώην σύμβουλος της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ έχει πιθανότατα εγκαταλείψει τη Ρωσία.
Πάντως, άλλη πηγή από τις υπηρεσίες ασφαλείας του αεροδρομίου Σερεμέτιεβο της Μόσχας ανέφερε στο ρωσικό πρακτορείο Ιτάρ-Τας ότι ο Σνόουντεν παραμένει ακόμα στη ζώνη τράνζιτ του αεροδρομίου.
Στη Μόσχα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ δήλωσε πως δεν έχει καμία πληροφορία για τον Αμερικανό.
Ασάνζ: Με ταξιδιωτικά έγγραφα από τον Ισημερινό ταξίδεψε ο Σνόουντεν
Εν των μεταξύ, ο ιδρυτής του WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ ανέφερε πως ο Σνόουντεν, του οποίου το αμερικανικό διαβατήριο δεν έχει πλέον καμιά ισχύ, αναχώρησε από το Χονγκ Κονγκ την Κυριακή με ταξιδιωτικά έγγραφα για πρόσφυγα τα οποία του δόθηκαν από τον Ισημερινό.
Ο Ασανζ δεν θέλησε να διευκρινίσει τις συνθήκες υπό τις οποίες αναχώρησε ο Σνόουντεν από την Κίνα και είπε απλώς ότι είναι μια «συναρπαστική ιστορία».
Ο Σνόουντεν, που φαίνεται ότι έφθασε αεροπορικώς στη Μόσχα, έκανε αιτήσεις για χορήγηση ασύλου σε αρκετές χώρες, μεταξύ τους ο Ισημερινός και η Ισλανδία, υπενθύμισε ο εκπρόσωπος του WikiLeaks Κρίστιν Χράφνσονα.
Ο ρόλος του WikiLeaks είναι «να δημιουργήσει μια σχέση μεταξύ των νομικών ομάδων (του Ασάνζ και του Σνόουντεν) και να τον βοηθήσει στο διάβημά του για να του χορηγηθεί άσυλο» πρόσθεσε.
Το WikiLeaks αποκάλυψε επίσης σήμερα ότι πλήρωσε τις μετακινήσεις του Σνόουντεν και διευκρίνισε ότι τα «έγγραφα» που αποκάλυψε ο Σνόουντεν για την ηλεκτρονική παρακολούθηση που ασκούν οι ΗΠΑ «είναι σε ασφαλή θέση στις κατάλληλες δημοσιογραφικές οργανώσεις».
Ο Ασάνζ απέκλεισε επίσης το ενδεχόμενο οι ρωσικές και κινεζικές υπηρεσίες ασφαλείας να ανέκ ριναν τον Σνόουντεν.
Πηγή: www.naftemporiki.gr
Δημοσιεύτηκε στις 24/06/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire