Με το διαβατήριο συνοδεύεται πλέον το πτυχίο για την πλειοψηφία των νέων επιστημόνων που αποφοιτούν από τα ελληνικά πανεπιστήμια. Ένα ακόμη success story της Ελλάδας του Μνημονίου όπως περιγράφεται με τα μελανά χρώματα της εξειδικευμένης μετανάστευσης. Χαρακτηριστικό παράδειγμα, η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης, που από τους 110 περυσινούς αποφοιτήσαντες, περισσότεροι από τους μισούς βρίσκονται ήδη στην Γερμανία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
«Οι μισοί και πλέον από τους πρώην συμφοιτητές μου έφυγαν την επόμενη μέρα της ορκωμοσίας τους χωρίς να περιμένουν ούτε λεπτό» εξηγεί η Ισμήνη Αναγνωστάκη, φοιτήτρια ιατρικής στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ένα πανεπιστήμιο που συγκαταλέγεται ανάμεσα στα 400 καλύτερα του κόσμου τροφοδοτεί πλέον με τρομακτικούς ρυθμούς το μεταναστευτικό ρεύμα «αφήνοντας τη χώρα γυμνή από το επιστημονικό δυναμικό που θα μπορούσε αύριο να αποτελέσει την κινητήρια δύναμη της ανάπτυξης του τόπου» συμπληρώνει η Ισμήνη Αναγνωστάκη. Η νεαρή φοιτήτρια της Ιατρικής μιλάει για την επαγγελματική «γενοκτονία» που βιώνει η γενιά της που πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην ανεργία και την ξενιτιά «την ώρα που η μόνη εναλλακτική πρόταση που μας δίνει η κυβέρνηση είναι ένας μισθός των 400 ευρώ».
Γιατροί στη Γερμανία και μηχανικοί στα εμιράτα της αραβικής χερσονήσου γράφει πλέον το διαβατήριο για όσους θέλουν να γλυτώσουν την ανεργία με τους 7 στους 10 φοιτητές να σκέφτονται τη μετανάστευση πριν ακόμη αποφοιτήσουν και το 30% αυτών να έχουν ήδη ξεκινήσει την αναζήτηση επαγγελματικών επιλογών στο εξωτερικό.
«Πρώτοι στη λίστα των Ελλήνων μεταναστών είναι γιατροί και μηχανικοί. Γιγαντώνεται πραγματικά το κύμα μετανάστευσης νέων, κυρίως πτυχιούχων, που εγκαταλείπουν την Ελλάδα αναζητώντας την τύχη τους στη Γερμανία. Σύμφωνα με τη γερμανική Στατιστική Υπηρεσία, φέτος ο αριθμός των Ελλήνων που εγκαταστάθηκαν στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 90%, αγγίζοντας τους 23.800. Πολλοί από αυτούς ήταν και νέοι που ζούσαν στην Κρήτη. Πολλά νοσοκομεία στη Γερμανία εκφράζουν ενδιαφέρον για να προσλάβουν Έλληνες επιστήμονες, οι οποίοι όμως υποχρεούνται να γνωρίζουν γερμανικά» αναφέρει η Ζηνοβία Λουιζάκη που διδάσκει γερμανικά στην Κρήτη και από... τα χέρια της έχουν ήδη περάσει πολλοί, κυρίως απόφοιτοι της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου του νησιού.
«Είναι γιατροί που είτε θέλουν να κάνουν ειδικότητα, είτε προσπαθούν μετά την ειδικότητα να βρουν μια δουλειά. Και αν είναι αποφασισμένοι να αλλάξουν τρόπο ζωής, να προσαρμοστούν στις δύσκολες εργασιακές συνθήκες της Γερμανίας και φυσικά να μάθουν τη γλώσσα θα βρουν δουλειά. Και βεβαίως με καλύτερο μισθό από ό,τι στην Ελλάδα» αναφέρει.
«Υπάρχει κι ένας σύλλογος Ελλήνων γιατρών στη Γερμανία που βοηθάει. Εγώ με τη σειρά μου, στο πλαίσιο αυτών των απαιτήσεων, φροντίζω να ενημερώνομαι καθημερινά μέσω διαδικτύου και δημοσιοποιώ κατά καιρούς αγγελίες στα νοσοκομεία του Ηρακλείου, συνεργαζόμενη με γερμανικά, αυστριακά και ελβετικά νοσοκομεία και κλινικές. Παίρνω πληροφορίες για τον αριθμό των ιατρών και γενικά των υπαλλήλων που επιθυμούν να προσλάβουν. Επίσης, όποιος ενδιαφερόμενος επιθυμεί να διδαχθεί τη γλώσσα καθώς και να έρθει σε επαφή με τα νοσοκομεία αυτά για να πάρει πληροφορίες και να καταθέσει αιτήσεις, μπορεί πια εύκολα να το κάνει» τονίζει η Ζηνοβία Λουιζάκη, που γεννήθηκε στη Γερμανία και σήμερα διδάσκει γερμανικά σε όσους θέλουν να μεταναστεύουν εκεί!
Σήμερα στη Γερμανία αναγνωρίζονται οι ελληνικές σπουδές ιατρικής και η άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος όλων των ειδικοτήτων. Οι Έλληνες γιατροί παίρνουν μια προσωρινή άδεια εργασίας, όταν διαθέτουν καλή γνώση της γερμανικής γλώσσας (επίπεδο B2) και μια σύμβαση εργασίας με ένα γερμανικό νοσοκομείο ή ιδιωτικό ιατρείο. «Οι περισσότεροι απόφοιτοι της σχολής μου βρίσκονται ήδη στη Γερμανία και η χώρα έχασε μέσα σε μια μέρα όλα όσα επένδυσε για τους εκπαιδεύσει» συμπληρώνει η Ισμήνη Αναγνωστάκη που σύντομα θα βρεθεί και αυτή μπροστά στο δίλημμα "ξενιτιά ή ανεργία".


Πηγή: Η Αυγή
Δημοσιεύτηκε στις 29/05/2013