Αναμφισβήτητα το Βιετνάμ είναι η πιο φιλόξενη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας. Και γι’ αυτό ευθύνονται φυσικά οι ντόπιοι άνθρωποι. Η διάχυτη ηρεμία και η απλότητα, τα μοναδικά τοπία με τους ασβεστολιθικούς και γεμάτο φυτά βράχους και ο παραδοσιακός τρόπος ζωής των ανθρώπων της υπαίθρου θα κάνουν το ταξίδι σας αληθινό ταξίδι αναψυχής.
Στα παραπάνω προσθέστε τις εύκολες μετακινήσεις και το αρκετά χαμηλό κόστος διαμονής. Όποια εποχή κι αν πάτε, υπάρχουν πάντα κάποιες περιοχές με καταγάλανο ουρανό και αίθριο καιρό. Αξίζει να σχεδιάσετε το ταξίδι σας για περισσότερο από μια εβδομάδα. Στο Βιετνάμ υπάρχουν πάρα πολλά να δείτε πέρα από τα κλασσικά αξιοθέατα, τα οποία μόνο με περιήγηση χωρίς βιασύνη δεν θα διαφύγουν της προσοχής σας.
Εκείνο που κάνει το Βιετνάμ να ξεχωρίζει είναι ο γελαστός του λαός! Παρόλο που προηγήθηκαν σκληροί πόλεμοι εναντίον δύο αυτοκρατοριών, των Γάλλων και των Αμερικανών, που άφησαν πίσω τους αδιανόητη φτώχια, ο κόσμος δεν δείχνει επηρεασμένος και είναι με το χαμόγελο στα χείλη όταν υποδέχεται τουρίστες από τη Δύση! Άνθρωποι κάθε ηλικίας, γελαστοί, πάνω στα ποδήλατά τους σε καλωσορίζουν πρόθυμοι να σου δώσουν οποιαδήποτε συμβουλή, κάνοντάς σε να νιώθεις πολυ οικεία.
Είναι φανερό πως οι Βιετναμέζοι είναι λαός που εργάζεται σκληρά για να κερδίσει μία θέση ανάμεσα στα αναπτυγμένα κράτη, και ο Τουρισμός είναι αρωγός στην προσπάθειά του. Το πανέμορφο φυσικό περιβάλλον, ο πλούτος του νερού και η μεγάλη ιστορική και πολιτισμική διαδρομή του τόπου παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον για έναν ψαγμένο επισκέπτη.
Ιστορικά στοιχεία
Η έκταση του κατοικήθηκε από τους προϊστορικούς χρόνους. Το 257 μΧ. ιδρύθηκε το βασίλειο του Άου Λακ στο δέλτα του Ερυθρού ποταμού. Αργότερα βασίλευσαν οι Ναμ Βιέτ της Κινεζικής δυναστείας των Χαν. Το 939 μΧ., ύστερα από εξεγέρσεις, εκδιώχθηκαν οι Κινέζοι και η εξουσία περιήλθε στους Βιετναμέζους. Το 1802 ο αυτοκράτορας Τζια Λογκ το μετονόμασε σε Βιετνάμ. Τον 19ο αιώνα έγινε η πρώτη γαλλική επέμβαση στο Βιετνάμ.
Από το 1957 άρχισε ο πόλεμος των ανταρτών Βιετκόνγκ του Νότιου Βιετνάμ, οι οποίοι ενώθηκαν με τους Βορειοβιετναμέζους το 1960, συγκροτώντας το «Εθνικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση του Βιετνάμ» και το 1960 έλεγχαν το μεγαλύτερο μέρος του νότιου Βιετνάμ. Μετά την αεροπορική επέμβαση των ΗΠΑ στο Βόρειο Βιετνάμ άρχισε ο ανοιχτός πόλεμος που ερήμωσε το κράτος. Το 1975 μπήκαν στη Σαϊγκόν οι Βιετκόνγκ. Η χώρα ενώθηκε πάλι το 1976. Σήμερα η Σοσιαλιστική Δημοκρατία του Βιετνάμ είναι οργανωμένη κατά τα πρότυπα άλλων λαϊκών κομμουνιστικών κρατών.
Ξενάγηση-Οδοιπορικό
Ο καλύτερος τρόπος για να γνωρίσετε τη χώρα είναι τα μικρά γραφεία ταξιδιών, όπως το Darling café και το Queen café που οργανώνουν mini tours με τζιπ και λεωφορεία. Ξεκινώντας από το Ανόι, συνεχίστε προς το βορειοδυτικό τμήμα, μια ορεινή κατάφυτη περιοχή με κορυφές τυλιγμένες στα σύννεφα, παραδοσιακούς οικισμούς και μειονότητες που ζουν στο δικό τους χρόνο. Ακολουθείστε το φημισμένο θαλάσσιο τοπίο του Halong Bay και από εκεί νοτιότερα, ανάμεσα από ορυζώνες και ασβεστολιθικούς σχηματισμούς μέχρι το κεντρικό Βιετνάμ στην αρχαία πόλη του Hue και Hoi An.
Μην φύγετε όμως αν δεν κοιτάξετε τα πρόσωπα αυτών των ανθρώπων που παρόλα όσα συνέβησαν εκεί στο πρόσφατο παρελθόν, διατήρησαν την αξιοπρέπειά τους και παραμένουν φιλόξενοι και φιλικοί προς όλους εμάς τους δυτικούς! Αξίζει πραγματικά να επισκεφθείτε τον Καθεδρικό Ναό Notre Dame, το Προεδρικό Μέγαρο, το Πολεμικό Μουσείο και το Παλιό Ταχυδρομείο που βρίσκονται στην πόλη Χο Τσι Μινχ, η οποία ονομάζεται από πολλούς ντόπιους Σαϊγκόν.
Επισκεφθείτε την αγορά Binh Tay, όπου θα θαυμάσετε την περίφημη Παγόδα Thien Hau. Περιηγηθείτε στην περιοχή My-Tho, σε μια πανέμορφη διαδρομή περίπου μιάμισης ώρας μέσα από τους γραφικούς ορυζώνες, γεμάτη αξιοθέατα και ένα φυσικό κανάλι Bao Dinh κατά μήκος του οποίου θα δείτε την παραδοσιακή φρουταγορά έχοντας την ευκαιρία να παρακολουθήσετε την καθημερινότητα των ντόπιων. Μην ξεχάσετε να περάσετε από την επαρχία Ben Tre, η αλλιώς «την χώρα της καρύδας», όπου θα απολαύσετε ένα παραδοσιακό τσάι με μέλι.
Από τα σημαντικότερα αξιοθέατα του Βιετνάμ είναι οι υπόγειες στοές του Κου – Τσι, που χρειάστηκαν 25 χρόνια για την κατασκευή τους. Πρόκειται για υπόγειες διαβάσεις συνολικού μήκους 250 χιλιομέτρων, σε 3 επίπεδα κάτω από τη γη, που χτίστηκαν από Βιετναμέζους πολεμιστές κατά τη διάρκεια της έντονης προσπάθειας τους για ανεξαρτησία έναντι των Αμερικανών. Τα τούνελ περιλαμβάνουν νοσοκομεία, σχολεία και καταλύματα που χρησιμοποιήθηκαν σαν στρατιωτική βάση από τους Βιετκόνγκ βοηθώντας καθοριστικά στον αγώνα τους για απελευθέρωση.
Από τους πιο αξιοπρόσεκτους αρχαιολογικούς χώρους της περιοχής είναι αυτός του My Son, που θεωρείται μαζί με το Angkor που βρίσκεται στην Καμπότζη και την Ayuthaya στην Ταϊλάνδη από τους πιο σημαντικούς αρχαιολογικούς χώρους της Νοτιοανατολικής Ασίας. Όσα μνημεία του βασιλείου των Cham (2ος – 15ος αιώνας) διασώθηκαν από τους βομβαρδισμούς των Αμερικανών, βρίσκονται σε πολύ κοντινή απόσταση και αξίζει να τα περπατήσετε.
Κάντε μια μίνι κρουαζιέρα με πλοιάριο στον ποταμό Μεκόνγκ, όπου εκτός από την εκπληκτική θέα της πόλης, θα θαυμάσετε τις μυστηριώδεις σπηλιές του Πακ Ου, τις ονομαζόμενες «Σπηλιές με τους Χίλιους Βούδες», επειδή είναι γεμάτες με χιλιάδες επιχρυσωμένα αγάλματα του Βούδα σε διάφορα σχέδια και μεγέθη, αφιερώματα εμπόρων και ταξιδευτών. Στην εκβολή του ποταμού Μεκόνγκ ενδιαφέρουσα πόλη είναι η Μι Το. Έχει 150.000 κατοίκους και διαθέτει απομεινάρια αποικιακής αρχιτεκτονικής. Φθάνοντας εκεί μπορείτε να κάνετε μια εκδρομή με πιρόγα στο νησάκι Τόι Σον για να επισκεφθείτε μια φάρμα όπου εκτρέφονται φίδια για παρασκευή φαρμάκων και τονωτικών κρασιών.
Ένα δημοφιλές θέρετρο του Βιετνάμ από την εποχή της γαλλικής κυριαρχίας στην Ινδοκίνα είναι το Νταλάτ. Από τη Σαϊγκόν στο Νταλάτ η απόσταση είναι 304 χλμ. και η διαδρομή διανθίζεται με φυτείες καουτσουκόδεντρων, τσαγιού, καφέ και δασωμένους λόφους συχνά σκεπασμένους με χαμηλές νεφώσεις. Μετά το Ντι Λιν ο δρόμος ανηφορίζει για το χωριό Κλόνγκ, οι κάτοικοι του οποίου ανήκουν σε μια από τις 68 φυλετικές μειονότητες του Βιετνάμ. Τελευταίος σταθμός πριν το Νταλάτ είναι ο καταρράκτης Πρεν, αγαπημένος τόπος συνάντησης των νεόνυμφων. Ενδιάμεσα υπάρχουν στο Θατ Τσαμ οι Πύργοι Πο Κλονγκ Γκαράϊ, μνημεία του ινδουιστικού βασιλείου του Τσαμ. Οι πύργοι ήταν αφιερωμένοι στον Σίβα, το φαλλικό σύμβολο του οποίου είναι κυρίαρχο λατρευτικό στοιχείο.
Tip: Σε μακρινούς προορισμούς, όπως το Βιετνάμ, όπου δεν γνωρίζετε τη γλώσσα προτιμήστε για μεγαλύτερη ασφάλεια να επιλέξετε ένα οργανωμένο πακέτο ξενάγησης με γκρουπ!
Πηγή: www.elita.com.cy/www.koolnews.gr
Δημοσιεύτηκε στις 04/02/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire