Μεγάλη αρχαιολογική έκθεση για τον Αλεξανδρινό ποιητή στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης
Πρόσωπα της ιστορίας και του μύθου,
που γνώρισε ο Καβάφης μέσα από τις περιηγήσεις του σε μουσεία και
αρχαιολογικούς χώρους της Αλεξάνδρειας, θα αναβιώσουν σε μια έκθεση που
θα χαιρόταν πολύ και ο ίδιος ο ποιητής να είχε την ευκαιρία να δει,
καθώς τα ποιήματά του θα «συνομιλούν» με σχετικώς αρχαία αντικείμενα.
Η έκθεση αυτή, με τίτλο «Ιδανικές μορφές και αγαπημένες - Εικονογραφώντας ποιήματα του Καβάφη», είναι κατά βάση αρχαιολογική και διοργανώνεται από το Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης σε συνεργασία με το Ιδρυμα Ωνάση, τον Νοέμβριο στην Αθήνα, ως συμβολή στις εκδηλώσεις για το Ετος Καβάφη.
Πριν από λίγες μέρες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο ενέκρινε τον προσωρινό δανεισμό 80 αρχαίων έργων από διάφορα μουσεία για την έκθεση αυτή, που δεν θα παρουσιάζει «γυαλιά, χαρτιά και έπιπλα του ποιητή», όπως συνήθως. Γιατί «εμείς θέλαμε να δώσουμε μια διαφορετική διάσταση σε συγκεκριμένα ποιήματά του, κυρίως μυθολογικά και ιστορικά», ανέφερε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του ΚΑΣ ο διευθυντής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης, καθηγητής Ν. Σταμπολίδης. Ακόμη και ο τίτλος της έκθεσης δεν είναι συμβατικός. Παραπέμπει σε ένα από τα γνωστά ποιήματα του Αλεξανδρινού ποιητή «Ιδανικές φωνές κι αγαπημένες».
«Διαλέξαμε 24-25 ποιήματα με ανάλογο θέμα και σκοπεύουμε να τα παραθέσουμε, με "σχολιασμούς" για τα ιστορικά και μυθολογικά πρόσωπα στα οποία αναφέρονται. Ετσι, ο επισκέπτης θα μαθαίνει και θα επικεντρώνεται στα πρόσωπα, είτε είναι βασιλείς είτε ο ίδιος ο αυτοκράτορας (Καίσαρας, Νέρων) είτε άλλοι, τους οποίους ο Καβάφης γνώριζε περιδιαβαίνοντας μουσεία και αρχαία μνημεία της Αλεξάνδρειας. Δεν θα λείπουν και οι πρώτοι χριστιανικοί χρόνοι, στους οποίους επίσης αναφέρεται ο ποιητής. Με αυτό τον τρόπο θα προσπαθήσουμε να αναβιώσουμε την αλεξανδρινή ατμόσφαιρα εκείνων των αιώνων. Ο τρόπος έκθεσης θα είναι τέτοιος, ώστε ο θεατής να "παίρνει" και κάτι μαζί του όταν θα φεύγει από το μουσείο».
Στο ερώτημα πώς είναι δυνατόν ένα ποίημα να «εικονοποιείται» με ένα αρχαίο εύρημα, ο κ. Σταμπολίδης εξήγησε ότι θα τονίζεται το κεντρικό του νόημα. Για παράδειγμα, «το ποίημα "Η διορία του Νέρωνος", όπου "πρωταγωνιστούν" δύο πρόσωπα: ο Ρωμαίος αυτοκράτορας και ο πρώην ύπατος Γάλβας. Στην έκθεση ο επικέπτης θα βλέπει τις προτομές τους να πλαισιώνουν τη συγκεκριμένη αναφορά, ενώ εναλλαγές φωτός θα αναδεικνύουν πρώτα το μπροστινό μέρος της κεφαλής του Νέρωνα και μετά του Γάλβα, που θα βρίσκεται ακριβώς από πίσω, δίνοντας και το στίγμα του ποιήματος: το έργο αναφέρεται στο δελφικό χρησμό προς τον Νέρωνα, που τον προειδοποιούσε "τα εβδομήντα τρία χρόνια να φοβάται", στον εφησυχασμό του νεαρού ακόμη αυτοκράτορα, καθώς ήταν μόνον 30 ετών, αλλά και στο διάδοχό του, τον 73χρονο Γάλβα, που την ίδια ώρα συνάθροιζε κρυφά το στράτευμα εναντίον του». Τα αρχαία που θα συγκροτούν αυτή την έκθεση προέρχονται από το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, το Μουσείο Ακρόπολης, το Επιγραφικό, το Νομισματικό, το Μουσείο Μπενάκη, από διάφορες Εφορείες Αρχαιοτήτων, ενώ θα εκτεθούν και δύο νομίσματα από την Συλλογή της Alpha Bank.
Η έκθεση παραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Γενική Διεύθυνση Αρχαιοτήτων του υπουργείου Πολιτισμού και θα διαρκέσει από τις 26 Νοεμβρίου 2013 ώς τις 31 Μαρτίου 2014
Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιέυτηκε στις 18/07/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire