ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 2 juillet 2011

Στη δίνη των κουνουπιών η Λευκωσία

Στo έλεος των κουνουπιών η Λευκωσία. Οι βροχές και οι έντονες θερμοκρασίες ευνόησαν την - πέραν του κανονικού – ανάπτυξη κουνουπιών, με τους Κύπριους να υποφέρουν και να τρέχουν για ενέσεις στους δερματολόγους.   
Λίγο οι βροχές που παρατηρήθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο και λίγο οι υψηλές θερμοκρασίες που ακολούθησαν, προκάλεσαν τεράστια ταλαιπωρία στον πολίτες της Λευκωσίας λόγω κουνουπιών. Έντονα είναι τα παράπονα που εκφράζονται από κατοίκους συγκεκριμένων περιοχών της Λευκωσίας, οι  οποίοι δέχονται τις απρόκλητες επιθέσεις των κουνουπιών και κάποιοι τις παρενέργειες από τα τσιμπήματα τους.

Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο α’ υγειονομικός επιθεωρητής, Σολωμός Σολωμού, το πρόβλημα για φέτος είναι μεγάλο. Όπως μας εξήγησε, εξ αιτίας των βροχών των τελευταίων δύο μηνών,  παρατηρήθηκε αύξηση των εστιών εκκόλαψης των κουνουπιών, δηλαδή των στάσιμων νερών. Μέχρι όμως τα νέα αυτά σημεία να εντοπιστούν από τους λειτουργούς, τα κουνούπια πρόλαβαν να εκκολαφθούν σε μεγάλο αριθμό, με αποτέλεσμα να ταλαιπωρούν τους κατοίκους των περιοχών αυτών.
Ιδιαίτερο πρόβλημα  αντιμετωπίζεται σε περιοχές που γειτνιάζουν με τις νεκρές ζώνες με πιο έντονο το πρόβλημα στις περιοχές της ανατολικής Λευκωσίας, δηλαδή από το Καϊμακλί και την Αγλαντζιά μέχρι και την  κοινότητα Γερίου.  Όπως μας ανέφερε ο κ. Σολωμού, λόγω της μορφολογίας του εδάφους των περιοχών αυτών, υπάρχουν αναβλίζοντα νερά που εξ’ αιτίας της κατωφέρειας, οδηγούνται μέσα στη νεκρή ζώνη.  Έτσι στα σημεία αυτά, δημιουργήθηκε πυκνή βλάστηση, όπου δύσκολα έχει πρόσβαση ο εργάτης για να μπορέσει να ψεκάσει.  Για να συγκεντρωθεί το νερό αυτό  σε καθαρό μέρος,  χρειάζονται μεγάλα μηχανήματα. Έτσι προκειμένου να γίνουν οι εργασίες εντός της νεκρής ζώνης ζητήθηκε η βοήθεια των Ηνωμένων Εθνών,  τα οποία και δεσμεύθηκαν να  βοηθήσουν σε συνεργασία με  τα τουρκικά στρατεύματα.
Οι παρενέργειες
Από ήπιες μέχρι και βαριάς μορφής αλλεργίες και μολύνσεις προκαλούν τα τσιμπήματα των κουνουπιών.
Όπως ανέφερε στο SigmaLive ο δερματολόγος Κωνσταντίνος Δημητρίου, η αλλεργία μπορεί να είναι ήπια, δηλαδή να προκαλέσει δύο ή τρία σπυράκια που να μην ενοχλούν συνέχεια. Μπορεί όμως να είναι και πολύ έντονη, προκαλώντας φούσκωμα σε διάφορα μέρη του σώματος,  στα άκρα, το μέτωπο ή τα πόδια «Αν ο ασθενείς έχει αναπτύξει ισχυρή αλλεργία στην τοξίνη του εντόμου, τότε πρέπει να πάει σε ιατρό γιατί μπορεί να χρειαστεί ένεση κορτιζόνης, αντισταμινικά ή αν υπάρχει μόλυνση αντιβιοτικά.  Αν η συμπτωματολογία είναι ήπια, δηλαδή τα τσιμπίματα είναι ελαφρά, τότε μπορεί απλά να χρησιμοποιηθεί μια κορτιζονούχα κρέμα».
Σύμφωνα με τον Δρ. Δημητρίου τα περιστατικά ήταν πάρα πολλά τις τελευταίες ημέρες, σε σημείο που να υπάρχει κόσμος που να μην μπορεί ούτε να παρπατήσει ή να κοιμηθεί λόγω της έντονης αίσθησης για κνησμό.  
Πώς να προστατευθείτε
Αν και το φαινόμενο αναμένεται αν υποχωρήσει τις επόμενες ημέρες, οι ειδικοί  καλούν τον κόσμο να ντύνεται με μακριά παντελόνια, προκειμένου να μην αφήνει ακάλυπτα πολλά μέρη του σώματος του.
Σε περίπτωση που κάποιοι εκτεθούν στη φύση, καλό είναι να χρησιμοποιήσουν εντομοαποθητικά, δηλαδή κρέμες ή λοσιόν που  εμποδίζουν το τσίμπημα.
Αν όμως τσιμπηθείτε, καλό είναι να χρησιμοποιήσετε μια κορτιζονούχα κρέμα, ενώ αν το πρήξιμο είναι έντονο τότε θα πρέπει να επισκεφθείτε ιατρό.
Σημειώνεται πως περισσότερες πιθανότητες να τσιμπηθούν από κουνούπια έχουν τα παιδιά, οι γυναίκες (καθώς αφήνουν περισσότερα μέλη του σώματος τους ακάλυπτα) και οι ξένοι, οι οποίοι δεν έχουν αναπτύξει εντομοαποθητική οσμή, σε αντίθεση με τους ντόπιους.
Οι ψεκασμοί
Πάντως, επί ποδός προκειμένου να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα βρίσκονται οι υγειονομικές υπηρεσίες αλλά και οι δήμοι.
Όπως μας ανέφερε ο α’ υγειονομικός επιθεωρητής, Σολωμός Σολωμού, 166 υγειονομικοί εργάτες, διαχωρισμένοι σε περιοχές ψεκάζουν τα στάσιμα νερά που αποτελούν τις εστίες εκκόλαψης των κουνουπιών και ανάλογα με την  τη δραστικότητα του φαρμάκου επιστρέφουν για να επαναλάβουν τους ψεκασμούς. 
Με το ίδιο τρόπο έχουν υποχρέωση να  δρουν και οι υγειονομικές υπηρεσίες των δήμων.
Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι μικροί δήμοι που δεν έχουν το απαιτούμενο προσωπικό για τέτοιου είδους εργασίες. Σε αυτές τις περιπτώσεις αναλαμβάνουν τους ψεκασμούς οι υγειονομικές υπηρεσίες του υπουργείου υγείας.
7 είδη κουνουπιών στην Κύπρο
Σε παγκόσμια βάση,  έχουν αναγνωριστεί γύρω στις 3.000 είδη κουνουπιών.  Στη χώρα μας, έχουν αναγνωρισθεί επτά είδη ανωφελών κουνουπιών, τα οποία δεν μεταδίδουν τη μαλάρια στον άνθρωπο. Συνήθως, κινούνται σε μικρή ακτίνα γύρω από το χώρο εκκόλαψης τους, όμως η απόσταση αυτή μπορεί να αυξηθεί κατά πολύ σε περιπτώσεις αναζήτησης τροφής ή όταν μεταφέρονται από τον αέρα. Συνηθισμένες εστίες εκκόλαψης, είναι τα αποχετευτικά συστήματα, οι βόθροι και οι ανοικτοί υπόνομοι, οι λίμνες, τα έλη και οι δεξαμενές συλλογής νερού, καθώς επίσης τα κατεστραμμένα και οξειδωμένα ντεπόζιτα νερού.

Πηγή: www.sigmalive.com
Δημοσιεύτηκε στην 01/07/2011

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire