ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 28 mars 2013

Τι γράφει ο ξένος τύπος 28/03/2013 μέρος β΄


Συνεχίζονται οι επικρίσεις από τον διεθνή Τύπο για τον τρόπο διάσωσης της κυπριακής οικονομίας, ο οποίος εκτιμάται ότι πλήττει περαιτέρω την αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης. Σε άρθρο του που δημοσιεύτηκε χθες με τίτλο «Η Κύπρος επιτείνει τη σύγχυση στην Ευρώπη», ο διακεκριμένος αρθρογράφος των Financial Times Μάρτιν Γουλφ εκτιμά ότι η διάσωση της Κύπρου προσφέρει σημαντικά διδάγματα για την Ευρωζώνη, άλλα ενθαρρυντικά, άλλα αποθαρρυντικά.

Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, υπό τις παρούσες συνθήκες, όπου πλέον η αλληλεγγύη μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης είναι απούσα, το δεύτερο σχέδιο διάσωσης της Κύπρου είναι καλύτερο από το πρώτο και σίγουρα η καλύτερη από τις υπάρχουσες εναλλακτικές λύσεις.
Ωστόσο, ο κ. Γουλφ παρατηρεί ειρωνικά (παραφράζοντας ρητό του Τσόρτσιλ) ότι «η Ευρωζώνη πράγματι έχει την ικανότητα να πράξει στο τέλος το σωστό, ωστόσο όχι προτού εξαντλήσει όλες τις άλλες εναλλακτικές επιλογές». Ο δυστυχισμένος «γάμος» των κρατών της Ευρωζώνης δέχτηκε πλήγμα από την υπόθεση της Κύπρου, καταλήγει ο Μάρτιν Γουλφ. Για την πλειονότητα των γερμανικών εφημερίδων, η ίδια η Κύπρος ευθύνεται για τα δεινά της, ωστόσο και στη Γερμανία δεν περνάει απαρατήρητη η επιδείνωση των σχέσεων των μελών της Ευρωζώνης.
Για τη συντηρητική Die Welt το «κούρεμα» των καταθετών δεν θ’ αποτελέσει μοντέλο και για άλλες κρίσεις, καθώς «οι Αρχές δεν θα τολμήσουν να επαναλάβουν μια τέτοια διαδικασία στην Ιταλία ή στην Ισπανία». Για την αριστερή Tageszeitung, «η νομισματική ένωση μπορεί να εξακολουθεί να υπάρχει, ταυτόχρονα όμως αποτελεί παρελθόν. Επισήμως μπορεί να έχουμε ευρώ, αλλά στην πραγματικότητα έχουμε 17 διαφορετικά ευρώ».
Για τον αρθρογράφο Σίμους Μίλνε του βρετανικού Guardian, «η απόφαση της τρόικας να βάλει χέρι στις κυπριακές καταθέσεις έστρωσε τον δρόμο για μια νέα εξάπλωση της κρίσης σε ολόκληρη την ήπειρο». Για την αμερικανική εφημερίδα The New York Times, το ίδιο το Eurogroup έσπειρε τους σπόρους της κρίσης στην Κύπρο όταν αποφάσισε το «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων, απόφαση η οποία στοίχισε ακριβά στις κυπριακές τράπεζες. «Οι Ευρωπαίοι διαμαρτύρονται πια ότι οι Βρυξέλλες δίνουν μικρή σημασία στα συμφέροντά τους και, αντιθέτως, οι σκοποί των Βρυξελλών υπαγορεύονται από τις οικονομικές και εκλογικές ανησυχίες στη Γερμανία. Είτε στην Αθήνα, στο Δουβλίνο, στη Ρώμη, στη Μαδρίτη ή στη Λευκωσία, οι πολίτες αναρωτιούνται όλο και πιο συχνά εάν η Ευρωπαϊκή Ενωση εξυπηρετεί τις δικές τους προσδοκίες ή εκείνες άλλων απόμακρων κέντρων αποφάσεων που ελέγχονται από άλλους, ιδίως τους Γερμανούς».


Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 28/03/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire