ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 29 mars 2013

Ακριβώς 7.074.922.867... Με τι θα έμοιαζε όμως ο κόσμος αν περιοριζόταν σε 100 ανθρώπους όλους κι όλους;

Κίττυ Ξενάκη

Τόσοι ήταν, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις χθες - διότι τα δεδομένα αλλάζουν καθημερινά -, οι κάτοικοι του πλανήτη. Με τι θα έμοιαζε όμως ο κόσμος αν περιοριζόταν σε 100 ανθρώπους όλους κι όλους; Μια οργάνωση, ονόματι 100 Ανθρωποι: Ενα Πορτρέτο του Κόσμου, βάλθηκε «να απλοποιήσει και να εξανθρωπίσει περίπλοκα παγκόσμια στατιστικά στοιχεία», για εκπαιδευτικούς κυρίως λόγους. Ενας λονδρέζος γραφίστας ονόματι Τζακ Χάγκλι προθυμοποιήθηκε να μετατρέψει το αποτέλεσμα της προσπάθειάς τους σε γράφημα.  
 
Εστω λοιπόν πως το παγκόσμιο χωριό είναι πραγματικά ένα χωριό 100 ψυχών. Οι 50 κάτοικοί του θα ήταν άνδρες και οι 50 γυναίκες. Οι 74 θα ήταν ενήλικοι, οι 26 παιδιά, οι 8 ηλικιωμένοι. Οι 60 θα ήταν Ασιάτες, οι 15 Αφρικανοί, οι 14 από την αμερικανική ήπειρο, οι 11 Ευρωπαίοι. Οι 33 θα ήταν χριστιανοί, οι 22 μουσουλμάνοι, οι 14 ινδουιστές, οι 7 βουδιστές, άλλοι 12 θα ήταν άθεοι. Οι 12 θα ήταν Κινέζοι, οι πέντε Ισπανοί, άλλοι πέντε Αγγλοι, τρεις Αραβες, τρεις Ινδοί, τρεις από τη Βεγγάλη, τρεις Πορτογάλοι, δύο Ρώσοι, δύο Ιάπωνες, οι υπόλοιποι από κάθε γωνιά του κόσμου. Και η ζωή σε αυτή τη μικρή Βαβέλ;
 
Αν ο κόσμος ήταν ένα χωριό από εκείνα που δεν εμφανίζονται καν στον χάρτη, οι 77 κάτοικοί του θα είχαν μια στέγη πάνω από το κεφάλι τους και οι υπόλοιποι 23 όχι. Οι 87 κάτοικοί του θα είχαν πρόσβαση σε πόσιμο νερό και οι υπόλοιποι 13 όχι. Οι 7 θα είχαν πτυχίο πανεπιστημίου, οι 22 θα είχαν πρόσβαση σε ηλεκτρονικό υπολογιστή και οι υπόλοιποι 78 όχι. Οι 83 θα ήξεραν να διαβάζουν και να γράφουν, οι 17 ούτε να διαβάσουν θα μπορούσαν ούτε να γράψουν. Οι 63 θα τρέφονταν επαρκώς, οι 15 θα υποσιτίζονταν, ένας θα λιμοκτονούσε και 22 θα ήταν υπέρβαροι.

Ενα τέτοιο χωριό, πράγματι, θα σβηνόταν αμέσως από τον χάρτη. Θα κατέρρεε υπό το αβάσταχτο βάρος των ανισοτήτων του. Αλλά με 7.074.922.867 κατοίκους δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας. Ανάμεσα στους ίσους και στους λιγότερο ίσους τηρούνται αποστάσεις ασφαλείας, ο καθείς είναι βυθισμένος στις σκοτούρες του, συστημικό κίνδυνο, τέλος πάντων, το παγκόσμιο χωριό δεν διατρέχει. Αλλωστε, όλες αυτές οι προσπάθειες «απλοποίησης και εξανθρωπισμού περίπλοκων στατιστικών στοιχείων» είναι λίγο συναισθηματικές, λίγο αφελείς. Ας κοιμηθούμε ήσυχοι. Και αλαζόνες.
 
 
Πηγή: Τα Νέα
Δημοσιεύτηκε στις 28/03/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire