ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 6 avril 2014

Τράπεζα Κύπρου : Εκεί όπου παίζονται τα μεγάλα παιχνίδια της πολιτικο-οικονομικής διαπλοκής


Αναμένονται οι κινήσεις των μεγαλοοφειλετών

Στο περίμενε η Τράπεζα Κύπρου για τα δάνεια

Θεανώ Θειοπούλου
Λευκωσία: Αναμένουν τους Κινέζους για επενδύσεις οι μεγάλοι developers και χρεώστες της Τράπεζας Κύπρου προκειμένου να αρχίσουν να καταβάλλουν μεγάλα ποσά για να καλύψουν ό,τι είναι δυνατό από τα χρεωστούμενά τους.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» η Τράπεζα Κύπρου αναμένει στο ακουστικό για να δει τις κινήσεις συγκεκριμένων μεγαλοοφειλετών της Τράπεζας που ασχολούνται με τον τομέα ανάπτυξης γης και τα χρέη τους ανέρχονται συνολικά σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Η απόφαση της κυβέρνησης για έκδοση διαβατηρίων και αδειών παραμονής σε μη δικαιούχους πολίτες της ΕΕ, ήταν η αφορμή για να ζητήσουν νέα πίστωση χρόνου κάποιοι οφειλέτες εκτιμώντας ότι μέρος της ακίνητης περιουσίας τους θα πωληθεί σε Κινέζους επενδυτές. Το τμήμα αναδιάρθρωσης και ανάκτησης δανείων της Τράπεζας Κύπρου πιέζει για είσπραξη των οφειλών και ήδη κάποιοι αρχίζουν και φέρνουν χρήματα που διατηρούσαν σε καταθέσεις στο εξωτερικό για την πληρωμή τόκων. Κάποιοι πελάτες εμφανίζονται περισσότερο συνεργάσιμοι και κάποιοι λιγότερο.



Η κεφαλαιακή κατάσταση της Τράπεζας Κύπρου, που ανακεφαλαιοποιήθηκε από χρήματα των καταθετών της, δεν αφήνει πολλά χρονικά περιθώρια για αναστολή της είσπραξης χρεών. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Τράπεζα Κύπρου βρίσκεται κοντά σε συμφωνία με πελάτη που χρωστά αρκετά εκατομμύρια ευρώ και σε περίπτωση που δεν βρεθούν Κινέζοι αγοραστές, τότε ένα από τα έργα του συγκεκριμένου μεγαλοοφειλέτη θα περάσει στα χέρια της Τράπεζας. Αυτό σημαίνει αυτόματα λιγότερο δανεισμό για τον πελάτη και μικρότερη δέσμευση κεφαλαίων από πλευράς Τράπεζας Κύπρου. Τα κύρια βασικά ίδια κεφάλαια της Τράπεζας ήδη έχουν παρουσιάσει μείωση δύο ποσοστιαίων μονάδων σε σχέση με τον Ιούλιο του 2013 που έγινε το κούρεμα και σήμερα βρίσκονται στο 10,2%, πλησιάζοντας το όριο του 9% που τέθηκε από τους πιστωτές. Ο Ιρλανδός τραπεζίτης και διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Τζον Χούρικαν θέλει οι εκκρεμότητες με τους χρεώστες να κλείνουν χωρίς να δοθεί άλλη πίστωση χρόνου.

Το θέμα της διαχείρισης των μεγαλοοφειλετών απασχολεί έντονα το Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου. Ωστόσο υπάρχουν διαφορετικές προσεγγίσεις σε σχέση με την ανάκτηση από την Τράπεζα ακίνητης περιουσίας χρεωστών, όπως είναι τα ξενοδοχεία. Στο γραφείο του Ιρλανδού τραπεζίτη υπάρχει κατάλογος με τα ονόματα των μεγάλων χρεωστών της Τράπεζας που κρίνει ότι κάποιοι μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους αλλά δεν το κάνουν.

Οι οδηγίες που έχει δώσει στο αναβαθμισμένο τμήμα αναδιαρθρώσεων και ανακτήσεων δανείων είναι ξεκάθαρες. Η πίστωση χρόνου έχει τελειώσει και θα πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες ώστε τα επισφαλή δάνεια να καταστούν αξιόπιστα. Η πίεση γίνεται ακόμη μεγαλύτερη καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (
NPLs) επιβαρύνουν τον ισολογισμό και εμμέσως, την κεφαλαιακή κατάσταση ενώ υπάρχει η ανησυχία για τις ασκήσεις προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα γίνει από την Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
 
Γράφει: Θεανώ Θειοπούλου
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/193375/sto-perimene-i-trapeza-kyprou-gia-ta-daneia#sthash.26FXEAZC.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire