ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 29 septembre 2015

ΟΗΕ : Αξέχαστα στιγμιότυπα στα 70 χρόνια του οργανισμού. Και ένας κύπριος, ο Θεμιστοκλής Δέρβης, δήμαρχος Λευκωσίας, τον είπε κάποτε " Λέσχη Διεθνών Απατεώνων " !


Εξι στιγμές που έμειναν στην ιστορία του ΟΗΕ


Εξι στιγμές που έμειναν στην ιστορία του ΟΗΕ



Ο Χρουστσόφ χτυπάει με μανία το παπούτσι του πάνω στο έδρανο. Ο Κάστρο μιλάει για ώρες. Ο Καντάφι σκίζει τον Χάρτη του ΟΗΕ... Καθώς τα Ηνωμένα Εθνη κλείνουν εφέτος 70 χρόνια ιστορίας, κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη η ετήσια Γενική Συνέλευση στη Νέας Υόρκη, ας ρίξουμε μια ματιά σε έξι αξέχαστες στιγμές από τις Γενικές Συνελεύσεις του παρελθόντος.  

1. Η επική ομιλία του Φιντέλ

Ο ιστορικός ηγέτης της Κούβας κατήγγειλε τις Ηνωμένες Πολιτείες στην πιο μακροσκελή ομιλία που έχει εκφωνηθεί ποτέ σε Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ - 4 ώρες και 29 λεπτά. Στις 26 Σεπτεμβρίου 1960, ντυμένος με το σήμα κατατεθέν, την πράσινη στρατιωτική στολή του, ο Κάστρο είπε ότι η επανάσταση, της οποίας είχε ηγηθεί 20 μήνες νωρίτερα, είχε λήξει το καθεστώς της χώρας του ως «αποικίας των Ηνωμένων Πολιτειών». Υπερασπίστηκε τις σχέσεις της Κούβας με την Σοβιετική Ένωση, εξέφρασε σοβαρές ανησυχίες ότι η «ιμπεριαλιστική κυβέρνηση» των ΗΠΑ θα μπορούσε να επιτεθεί στην Κούβα, και αποκάλεσε τον πρόεδρό τους Τζον Φ. Κένεντι «αγράμματο και αδαή εκατομμυριούχο».

2. Το παπούτσι του Χρουστσόφ


Ο ηγέτης της ΕΣΣΔ Νικίτα Χρουστσόφ, κατά τη διάρκεια συζήτησης της Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την αποικιοκρατία στις 12 Οκτωβρίου 1960 διεκδίκησε το δικαίωμα να απαντήσει στον εκπρόσωπο των Φιλιππίνων, ο οποίος διαμαρτυρόταν για την έλλειψη ελευθερίας στα ανατολικά κράτη της Ευρώπης, που ήταν δορυφόροι των Σοβιετικών. Ο Χρουστσόφ βγήκε εκτός εαυτού, και άρχισε να χτυπάει το έδρανο με θυμό.
Στη συνέχεια πήρε ένα παπούτσι που ήταν κάτω από το έδρανο και το κοπάνησε πολλές φορές, γεμάτος αγανάκτηση. Η εγγονή του αργότερα έγραψε ότι φορούσε καινούργια παπούτσια που ήταν στενά, έτσι τα έβγαλε στη συνεδρίαση. Ο διερμηνέας του είπε ότι όταν σηκώθηκε ο Χρουστσόφ, σφυροκόπησε το έδρανο τόσο σκληρά με τις γροθιές του που έπεσε κάτω το ρολόι του. Και όταν πήγε να το σηκώσει, είδε το παπούτσι, το σήκωσε, και άρχισε να χτυπάει το έδρανο με αυτό.

3. Αραφάτ: «Κλαδί ελιάς ή πιστόλι»

Ο ηγέτης της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης, που μίλησε στη Γενική Συνέλευση για πρώτη φορά στις 13 Νοεμβρίου του 1974, έγινε ο πρώτος εκπρόσωπος μιας οργάνωσης μη-μέλους που απευθύνθηκε στην ολομέλεια του σώματος. Ο Γιάσερ Αραφάτ απηύθυνε έκκληση στον ΟΗΕ να επιτρέψει στους Παλαιστίνιους «να θεσπίσουν ανεξάρτητη εθνική κυριαρχία» στη δική τους γη. Στην πιο αξέχαστη στιγμή της ομιλίας του, ο Αραφάτ δήλωσε: «Σήμερα έχω έρθει φέρνοντας ένα κλαδί ελιάς και το όπλο ενός μαχητή της ελευθερίας. Μην αφήσετε να πέσει από το χέρι μου το κλαδί της ελιάς...»

4. Ο Τσάβες αποκαλεί «Διάβολο» τον Μπους

Ο Σοσιαλιστής πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες αποκάλεσε «Διάβολο» τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζορτζ Μπους, σε μια φλογερή ομιλία του στη Γενική Συνέλευση στις 20 Σεπτεμβρίου 2006, κάνοντας το σημείο του σταυρού σε μια δραματική χειρονομία, και κατηγορώντας τον Μπους ότι «μιλάει σαν να του ανήκει ο κόσμος». Αναφερόμενος στην παρουσία του Μπους στο βήμα της συνέλευσης την προηγούμενη ημέρα, ο Τσάβες δήλωσε: «Χθες, ο Διάβολος ήρθε εδώ...»

5. Ο Καντάφι σκίζει τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών

Ο ηγέτης της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι ανέβηκε στο βάθρο της Γενικής Συνέλευσης για πρώτη φορά μετά από 40 χρόνια στις 23 Σεπτεμβρίου 2009, και εκφώνησε ομιλία που κράτησε 1 ώρα και 36 λεπτά. Ντυμένος με καφέ κελεμπία Βεδουίνου και μαύρο μπερέ, κατήγγειλε τον ΟΗΕ για την αποτυχία του να αποτρέψει δεκάδες πολέμους, υποστήριξε ότι εκείνοι που προκάλεσαν «μαζική δολοφονία» στο Ιράκ πρέπει να δικαστούν, και υπερασπίστηκε το δικαίωμα των Ταλιμπάν να ιδρύσουν ισλαμικό εμιράτο. Σε ένα σημείο, ο Καντάφι έβγαλε ένα αντίγραφο του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και φάνηκε να το σκίζει, λέγοντας ότι δεν αναγνωρίζει την αυθεντία του εγγράφου αυτού.

6. Ο Νετανιάχου και το σκίτσο με την βόμβα του Ιράν

Μιλώντας στη Γενική Συνέλευση στις 27 Σεπτεμβρίου του 2012, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός παρουσίασε ένα μεγάλο διάγραμμα με το σκίτσο μιας βόμβας. Η βόμβα ήταν χωρισμένη με γραμμές που έγραφαν 70% και 90%. Ο Βενιαμίν Νετανιάχου είπε ότι το Ιράν είχε φτάσει στο 70% εμπλουτισμού ουρανίου για πυρηνικά όπλα και προέτρεψε τον κόσμο να τραβήξει μια σαφή «κόκκινη γραμμή» και να σταματήσει το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης. Στη συνέχεια, σχεδίασε ο ίδιος μια κόκκινη γραμμή κάτω από το 90%, υποστηρίζοντας ότι οι Ιρανοί θα έχουν φτάσει εκεί έως τα μέσα του 2013...

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire