ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 15 mai 2016

Κύπρος : Βουλευτικές εκλογές



Στέφανος Κωνσταντινίδης


Οι εκλογές για την ανάδεξη της νέας κυπριακής Βουλής θα πρέπει να απασχολήσουν σοβαρά τον κάθε πολίτη. Πέρα από το ρόλο που θα πρέπει να διαδραματίσει για να τεθεί τέρμα στη διαφθορά και τη διαπλοκή, η νέα Βουλή ενδεχομένως θα κληθεί να ψηφίσει και τις ρήτρες εφαρμογής μιας μελλοντικής συμφωνίας για το Κυπριακό. Ειδικά στην περίπτωση που σε ένα μελλοντικό δημοψήφισμα τεθεί μια γενικόλογη ερώτηση με το δίλημμα της λύσης για να εκβιαστεί η λαϊκή ψήφος. Σε αυτή την περίπτωση τα υπόλοιπα, αυτά που τυχόν  θα απεκρύπτοντο από τον λαό στο δημοψήφισμα, θα προσπαθούσαν  να τα περάσουν μέσα από μια ελεγχόμενη δικομματική βουλή. Γι΄αυτό είναι ανάγκη να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός, δεδομένου ότι τα δύο μεγάλα κόμματα συμφωνούν σε μια μορφή λύσης που θα βασίζεται σε φυλετικά κριτήρια και θα παραβιάζει επομένως βασικές αρχές της πολιτικής δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ανάγκη, ως μορφή άμυνας, να μη υπάρξει αποχή και να μπουν ενισχυμένα στη Βουλή τα μικρά κόμματα. Θα είναι νίκη του πλουραλισμού και της δημοκρατίας. Ο δικομματισμός άλλωστε  δεν προσφέρει τίποτε στη σύγχρονη δημοκρατία και μάλιστα σε ένα προεδρικό σύστημα. Εξυπηρετεί τα μεγάλα συμφέροντα και διευκολύνει την διαφθορά και την διαπλοκή. Όσο περισσότερες διαφορετικές φωνές θα ακούονται στη μελλοντική Βουλή, τόσο πιο δύσκολα θα μπορούν  να καλύπτονται παρανομίες και να σκεπάζονται σκάνδαλα.
Τούτων λεχθέντων όμως, θα πρέπει οι πολίτες, ακόμη και από τα μικρά κόμματα να στείλουν στη Βουλή τους κατάλληλους ανθρώπους, τους ικανούς, αυτούς που έχουν λευκό πολιτικό μητρώον.
Τι ωφελεί για παράδειγμα να ξαναστείλουν κάποιο στη Βουλή που στις προεδρικές εκλογές στήριξε τον Αναστασιάδη, στη συνέχεια το κόμμα του συμμετείχε στην Κυβέρνηση, στήριξε όλα αυτά τα χρόνια τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την πολιτική του και τώρα παρουσιάζεται με μια οβιδιακή μεταμόρφωση ενώπιον των ψηφοφόρων; Το αναφέρω απλώς σαν παράδειγμα, δεν είναι προσωπική αιχμή για  κανένα. Και για να φανεί η ανάγκη της πολιτικής επιλογής που θα πρέπει να γίνει ακόμη και ανάμεσα στους υποψήφιους των μικρών κομμάτων.
Πέρα λοιπόν από τον δικομματισμό, μνεία στους Οικολόγους, για τους οποίους φαίνεται να έγινε την τελευταία στιγμή η αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αν οι πολίτες τους ξαναστείλουν στη Βουλή, θα είναι μια απάντηση στην προσπάθεια φίμωσης της φωνής τους. Μνεία επίσης για την τόλμη της ΕΔΕΚ να υιοθετήσει μια ξεκάθαρη θέση στο Κυπριακό και στην προσπάθεια της να πληροφορήσει σωστά τους πολίτες για τους κινδύνους που περικλείει η λύση που ετοιμάζεται στα παρασκήνια για το μέλλον του τόπου. Μνεία ακόμη στην Συμμαχία Πολιτών για την σταθερή θέση της στο Κυπριακό. Τέλος η δικαιολογημένη κριτική που ασκήθηκε στο παρελθόν  στην Ελένη Θεοχάρους για την στήριξη και κάλυψη  που έδωσε στον Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές και για την αργοπορημένη αποχώρηση της από τον ΔΗΣΥ, δεν μηδενίζει την σημασία που θα είχε η παρουσία της στην Κυπριακή Βουλή, με όσα τεκταίνονται στο Κυπριακό.  Όσο για το ΔΗΚΟ, μνεία για τις σωστές του θέσεις στο Κυπριακό αλλά θλίψη για την συμπαράταξη του με τον ΔΗΣΥ στα θέματα της οικονομίας, με καθαρά μνημονιακές θέσεις.
Όσα λέχτηκαν παραπάνω, δεν αποτελούν στήριξη σε κανένα πολιτικό σχηματισμό. Πρόκειται για μια πολιτική ανάλυση και τίποτε περισσότερο.  Ούτε και διαγράφεται η ευθύνη των μικρών κομμάτων για λάθη, παραλείψεις και αδυναμίες τους. Ειδικά η ευθύνη τους να σχηματίσουν ένα κοινό πολιτικό φορέα, ή τουλάχιστον την συμμαχία εκείνη που θα μπορούσε να διαδραματίσει ένα αποφασιστικό ρόλο στις εξελίξεις του Κυπριακού. Στους πολίτες εναπόκειται να κάνουν τις επιλογές τους. Βασική όμως παράμετρος της ανάλυσης αυτής παραμένει η πεποίθηση πως πρέπει να αποδυναμωθεί ο δικομματισμός προς όφελος της δημοκρατίας και για να ενισχυθούν οι δυνάμεις εκείνες που απορρίπτουν την αμερικανο-νατοϊκή λύση που ετοιμάζεται σε βάρος της Κύπρου. Και αυτό θα επιτευχθεί μόνο με την πλατιά συμμετοχή στις εκλογές. Η αποχή ευνοεί τον δικομματισμό.

Υ.Γ. Και η τελευταία τριτοκοσμική χώρα έχει παραχωρήσει σήμερα το δικαίωμα ψήφου στους πολίτες της που για διάφορους λόγους ζουν εκτός των εθνικών της συνόρων. Όχι η Κύπρος, όπου ισχύει μάλιστα ένας αντιδημοκρατικός νόμος σύμφωνα με τον οποίο δεν μπορεί ο Κύπριος πολίτης που ζει στο εξωτερικό να εγγραφεί στους εκλογικούς καταλόγους, ακόμη και αν έχει επιστρέψει στον τόπο του, χωρίς μόνιμη προηγουμένως εγκατάσταση έξι μηνών! Φυσικά ο νόμος παραβιάζεται και τα μεγάλα κυρίως κόμματα έχουν εγγράψει χιλιάδες ψηφοφόρους στους εκλογικούς καταλόγους οι οποίοι ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό. Είναι αυτούς που μετέφεραν για να ψηφίσουν, με τα λεφτά της  Focus, στις τελευταίες εκλογές! Υπήρξαν μάλιστα στο παρελθόν και υποψήφιοι σε βουλευτικές εκλογές  που ζούσαν και εργάζονταν μόνιμα στς εξωτερικό. Προσωπικά, επειδή τυγχάνει να έχω την γαλλική υπηκοότητα, και χωρίς να κατοικώ στη Γαλλία, για χρόνια τώρα ψηφίζω κανονικά στις γαλλικές εκλογές. Στην Κύπρο όμως, στην πατρίδα μου, στον τόπο μου, δεν μπορώ να ψηφίσω! Γιατί λέει δεν έχω εξι μήνες τον χρόνο παραμονή στην Κύπρο, μόνο τέσσερις μήνες το χρόνο συμπληρώνω τα τελευταία χρόνια!

*Ο Στέφανος Κωνσταντινίδης είναι καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Κεμπέκ του Καναδά και επιστημονικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/s-konstantinidis/1460/313017/vouleftikes--ekloges#sthash.tjqhwbgP.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire