ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 28 mai 2016

Κύπρος : Ο Αναστασιάδης παζαρεύει με το ΑΚΕΛ για την προεδρία της Βουλής !

Μέχρι και το λόφο ανέβηκε το ΑΚΕΛ

Ο Άντρος Κυπριανού βρέθηκε χθες στο Προεδρικό, για να συζητήσει με τον ΠτΔ σενάρια για την ανάδειξη νέου προέδρου της Βουλής.

Στο παρασκήνιο για την ανάδειξη του νέου προέδρου της Βουλής παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π» ο Πρόεδρος κάλεσε χθες στο Προεδρικό Μέγαρο το Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ υπό τον γενικό γραμματέα του κόμματος της Αριστεράς Άντρο Κυπριανού.


Ουσιαστικά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επιχείρησε να πείσει το ΑΚΕΛ να αποδεχθεί την πρόταση του ΔΗΣΥ για να μοιράσουν τη θητεία του προέδρου της Βουλής οι αρχηγοί των δύο μεγάλων κομμάτων, στο πρότυπο της συμφωνίας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος και των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για την προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου. Μάλιστα η εισήγηση του Προέδρου Αναστασιάδη ήταν να αναδειχθεί πρώτος στην προεδρία της Βουλής ο Άντρος Κυπριανού και σε 2,5 χρόνια να παραδώσει τη σκυτάλη στον Αβέρωφ Νεοφύτου. Στο Προεδρικό αλλά και στην Πινδάρου θεωρούν ότι αυτή η συμφωνία θα επιφέρει λιγότερο κόστος για τις δύο πλευρές από το να μπουν σε διαδικασία συναλλαγών με ορίζοντα προεδρικών εκλογών με τα μικρότερα κόμματα.Συμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, προβλήθηκε η θέση από το κυβερνητικό στρατόπεδο ότι θα είναι πειστικό απέναντι στην κοινωνία το επιχείρημα ότι αυτή η συμφωνία των δύο μεγάλων κομμάτων αντανακλά τη λαϊκή βούληση όπως εκφράστηκε στις βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, αφού ο λαός κατέταξε τον ΔΗΣΥ πρώτο σε δύναμη κόμμα και το ΑΚΕΛ δεύτερο και ότι οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη και συναλλαγή για την ανάδειξη του προέδρου της Βουλής θα ήταν αλλοίωση της λαϊκής βούλησης.


Στο ΑΚΕΛ δεν έκρυψαν τις ενστάσεις και τους προβληματισμούς τους για μια τέτοια συμφωνία, πόσω δε μάλλον που υπάρχει σε μια μερίδα στελεχών η άποψη ότι έπληξε τα κομματικά ποσοστά η προεκλογική ταύτιση με τον ΔΗΣΥ. Προβλήθηκε μάλιστα το επιχείρημα ότι μια τέτοια συμφωνία θα προκαλέσει σωρεία αντιδράσεων εσωκομματικά.


ΑπόφασηΤα δεδομένα συζητήθηκαν και το απόγευμα στο Πολιτικό Γραφείο του ΑΚΕΛ. Το σώμα αποφάσισε ομόφωνα, σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», να προτείνει στην Κεντρική Επιτροπή όπως το κόμμα διεκδικήσει την Προεδρία της Βουλής με τον γενικό του γραματέα Άντρο Κυπριανού. Η πρόταση του Προεδρικού προσκρούει σε εσωκομματικές αντιδράσεις, ωστόσο το σκηνικό θα ξεκαθαρίσει οριστικά τη Δευτέρα στην Κεντρική Επιτροπή. Στο ΑΚΕΛ, πάντως, θεωρούν ότι μπορεί να βοηθήσει ο ΔΗΣΥ τα πράγματα εμμέσως, επιμένοντας μέχρι τέλους σε υποψηφιότητα του Αβέρωφ Νεοφύτου και αποφεύγοντας στήριξη της υποψηφιότητας Συλλούρη. Προφανώς στο ΑΚΕΛ ελπίζουν ότι σε μια τρίτη ψηφοφόφορία θα έχουν ενδεχομένως τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών. Άντρος Κυπριανού και Γιώργος Λιλλήκας τα είπαν εκ νέου προχθές τηλεφωνικώς για τα διάφορα σενάρια και τις πιθανές επιλογές τους.

Aρνείται το ΑΚΕΛ

Μιλώντας στον ΑΣΤΡΑ ο Άντρος Κυπριανού τόνισε ότι ο Πρόεδρος δεν τον κάλεσε ποτέ και ουδέποτε ανέλαβε τέτοια πρωτοβουλία, ούτε έγινε επίσης σχετική πρόταση από μέρους του ΔΗΣΥ η οποία και αν γινόταν το ΑΚΕΛ θα την απέρριπτε. Ωστόσο «Π» εμμένει στη θέση του, καθώς οι πληροφορίες δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης.  

Πηγή: http://politis.com.cy/article/mechri-ke-to-lofoanevike-to-akel

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire