ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 11 mai 2018

Ρωσία και Ισραήλ τα βρίσκουν...

Στροφή 180 μοιρών από το Κρεμλίνο για τους S-300 στη Συρία μετά την επίσκεψη Νετανιάχου

REUTERS

Η Ρωσία δεν βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με τη συριακή κυβέρνηση για να της παραδώσει πυραύλους εδάφους-αέρος S-300 και δεν πιστεύει ότι της χρειάζονται, ανέφερε σήμερα η εφημερίδα Izvestia, επικαλούμενη ανώτατο σύμβουλο του Κρεμλίνου, χαρακτηρίζοντάς την εν λόγω στάση ως στροφή 180 μοιρών από τη Μόσχα.
Τα σχόλια του Βλαντίμιρ Κοζίν, συμβούλου του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν που εποπτεύει τη ρωσική στρατιωτική βοήθεια σε άλλες χώρες, ακολουθούν μια επίσκεψη στη Μόσχα του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου αυτή την εβδομάδα, ο οποίος ασκεί ισχυρές πιέσεις στον Πούτιν κατά της παράδοσης των πυραύλων.

Τον περασμένο μήνα η Ρωσία είχε αφήσει να εννοηθεί ότι θα παρέδιδε τα όπλα στον Άσαντ, παρά τις ισραηλινές αντιρρήσεις, μετά τα δυτικά στρατιωτικά πλήγματα στη Συρία. Ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε πως τα πλήγματα εξάλειψαν οποιανδήποτε ηθική υποχρέωση είχε ενδεχομένως η Ρωσία προκειμένου να μην παραδώσει τους πυραύλους και η εφημερίδα Kommersant, επικαλούμενη μη κατονομαζόμενες στρατιωτικές πηγές, ανέφερε πως η παράδοση των πυραύλων θα μπορούσε να ξεκινήσει αμέσως.
Όμως τα σχόλια του Κοζίν, τόσο σύντομα μετά τις συνομιλίες του Νετανιάχου στη Μόσχα με τον Πούτιν, αφήνουν να εννοηθεί πως οι προσπάθειες άσκησης πίεσης του Ισραηλινού ηγέτη απέδωσαν, τουλάχιστον προς το παρόν.
«Για τώρα, δεν συζητάμε οποιαδήποτε παράδοση σύγχρονων (αντιαεροπορικών) συστημάτων», δήλωσε στην Izvestia ο Κοζίν απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο εφοδιασμού της Συρίας με πυραύλους S-300.
Ο συριακός στρατός έχει ήδη «ό,τι χρειάζεται», πρόσθεσε ο Κοζίν.
Το Ισραήλ έχει προσπαθήσει επανειλημμένως να πείσει τη Μόσχα να μην πουλήσει τους S-300 στη Συρία, καθώς φοβάται ότι κάτι τέτοιο θα παρεμπόδιζε την ικανότητά του να πλήττει από αέρος φορτία όπλων με προορισμό την υποστηριζόμενη από το Ιράν λιβανέζικη οργάνωση Χεζμπολάχ. Το Ισραήλ έχει εξαπολύσει δεκάδες αεροπορικά πλήγματα με στόχο, όπως υποστηρίζει, φορτία όπλων προς τη λιβανέζικη οργάνωση.
Χθες, Πέμπτη, το Ισραήλ δήλωσε πως επιτέθηκε σχεδόν σε όλες τις στρατιωτικές υποδομές του Ιράν στη Συρία, αφού ιρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν ρουκέτες εναντίον περιοχής που τελεί υπό τον έλεγχο του Ισραήλ. Οι S-300 θα μπορούσαν είχαν περιπλέξει σημαντικά τα ισραηλινά πλήγματα.
Το πυραυλικό σύστημα, που είχε αναπτυχθεί αρχικά από τον σοβιετικό στρατό, αλλά από τότε έχει εκσυγχρονιστεί και είναι διαθέσιμο σε πολλές παραλλαγές που διαθέτουν σημαντικά διαφορετικές ικανότητες, προβλέπει την εκτόξευση πυραύλων από φορτηγά και έχει σχεδιαστεί για να καταρρίπτει στρατιωτικά αεροσκάφη και μεσαίου βεληνεκούς βαλλιστικούς πυραύλους.
Αν και έχουν εκτοπιστεί από το πιο σύγχρονο σύστημα S-400, οι S-300 εξακολουθούν να θεωρούνται ισχυρής αποτελεσματικότητας και είναι ανώτεροι από οτιδήποτε άλλο διαθέτει αυτή τη στιγμή η συριακή κυβέρνηση.
Η Συρία εξαρτάται από ένα μίγμα λιγότερο εξελιγμένων ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικών συστημάτων προκειμένου να υπερασπίζεται τον εναέριο χώρο της.
Σε ρωσικά ΜΜΕ κυκλοφορεί σήμερα ένα βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός και το οποίο δείχνει έναν ισραηλινό πύραυλο να καταστρέφει ένα τέτοιο σύστημα –μια ρωσικής κατασκευής συστοιχία αντιαεροπορικής άμυνας Pantsir S 1– χθες στη Συρία.
Online

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire