ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 31 mai 2018

Επμένει ο άνθρωπος των Βρυξελλών, ο άνθρωπος του Σημίτη... Που έγινε κατά λάθος κεντρικός ταπεζίτης!

Στουρνάρας: Ανάγκη για προληπτική πιστωτική γραμμή

«Αποτελεσματική διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων»
Στουρνάρας: Ανάγκη για προληπτική πιστωτική γραμμή



Στην ανάγκη ύπαρξης μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής που θα λειτουργήσει επικουρικά σαν δικλείδα ασφαλείας στην προσπάθεια για την επιστροφή σε ένα ενάρετο κύκλο ανάπτυξης, επιμένει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας, στην έκθεση «Επισκόπηση του Ελληνικού Χρηματοπιστωτικού Συστήματος - Μάιος 2018», που δόθηκε στη δημοσιότητα την Πέμπτη.

Η θέση αυτή διατυπώνεται λίγες ημέρες μετά την άνοδο των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων και τη χρηματοπιστωτική αναταραχή που επικράτησε με αφορμή την πολιτική κρίση στην Ιταλία.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τονίζει ότι οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα εμφανίζονται ευοίωνες, εκτιμώντας για το 2018 θετικό ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, ενισχυμένο σε σχέση με το 2017.

Επιπλέον, σημειώνει ότι και η ενιαία νομισματική πολιτική στη ζώνη του ευρώ προβλέπεται να παραμείνει διευκολυντική.

«Η επιτυχής ολοκλήρωση του τρίτου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής τον Αύγουστο του 2018 αναμένεται να τονώσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας» αναφέρει ο κ. Στουρνάρας.

Προσθέτει ωστόσο ότι «παρ' όλα αυτά το καθεστώς εποπτείας στη μετά το πρόγραμμα εποχή είναι μείζονος σημασίας, δεδομένου ότι η επιστροφή σε έναν ενάρετο κύκλο ανάπτυξης μέσω της απρόσκοπτης χρηματοδότησης από το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αποτελεί σημαντική πρόκληση».

Υπό το πρίσμα αυτό, υποστηρίζει ότι «η ύπαρξη μιας προληπτικής πιστωτικής γραμμής σαν δικλείδα ασφαλείας θα μπορούσε να λειτουργήσει επικουρικά σε αυτή την προσπάθεια, εξασφαλίζοντας πρόσβαση, εάν χρειαστεί, σε φθηνά κεφάλαια του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), την 'παρέκκλιση' (waiver), καθώς και τη συμμετοχή των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ στην κανονική περίοδο, αλλά κυρίως στην περίοδο επανεπένδυσης».

Σε σχέση με τις προκλήσεις του τραπεζικού τομέα, ο κ. Στουρνάρας τονίζει πως «πρέπει να επιταχύνει την προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να συνεχίσει τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών χρηματοδότησής του».

Όπως επισημαίνει, «η κεφαλαιακή επάρκεια είναι ισχυρή, ωστόσο πιέσεις στους ισολογισμούς των τραπεζών μπορούν να προέλθουν από τυχόν ενίσχυση των πωλήσεων ΜΕΑ».

Εξάλλου, καλεί τις τραπεζικές διοικήσεις να αναθεωρήσουν το επιχειρησιακό τους σχέδιο, δίνοντας έμφαση στην ανάπτυξη νέων εργασιών και στην περαιτέρω περιστολή του λειτουργικού τους κόστους.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire