ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 1 mai 2018

Διαψεύδει Ισραήλ και ΗΠΑ ο καθ΄ύλην αρμόδιος διεθνής οργανισμός


Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας: «Καμία ένδειξη ότι το Ιράν αναπτύσσει πυρηνικό πρόγραμμα»


Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) επανέλαβε σήμερα ότι «ουδεμία αξιόπιστη ένδειξη έχει για δραστηριότητες στο Ιράν που έχουν σχέση με την ανάπτυξη πυρηνικού όπλου μετά το 2009», την επομένη των ισραηλινών κατηγοριών.
Σε ανακοίνωση, εκπρόσωπος της ΙΑΕΑ σημείωσε ότι το συμβούλιο των κυβερνητών έχει «δηλώσει ότι ολοκλήρωσε την επανεξέτασή του στο θέμα αυτό» μετά την έκθεση που του υποβλήθηκε τον Δεκέμβριο του 2015.
Χθες, ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου κατηγόρησε το Ιράν ότι ψεύδεται για το πυρηνικό του πρόγραμμα, βεβαιώνοντας ότι το Ισραήλ διαθέτει «αποδεικτικά στοιχεία» για την ύπαρξη ενός «μυστικού» σχεδίου που η Τεχεράνη θα μπορούσε να ενεργοποιήσει ανά πάσα στιγμή για να αποκτήσει ατομική βόμβα.

Χωρίς να αναφερθεί απευθείας στις δηλώσεις του Νετανιάχου, ο εκπρόσωπος της IAEA εξηγεί στην ανακοίνωσή του ότι η υπηρεσία «αξιολογεί όλες τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή της» σχετικά με τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν.
«Ωστόσο, η ΙΑΕΑ δεν συνηθίζει να συζητά δημοσίως θέματα σχετικά με τέτοιες πληροφορίες», προστίθεται στην ανακοίνωση.
«Πριν από το τέλος του 2003, μια οργανωτική δομή συστάθηκε στο Ιράν, προσαρμοσμένη στον συντονισμό μιας σειράς δραστηριοτήτων που είχαν σχέση με την ανάπτυξη μιας πυρηνικής εκρηκτικής συσκευής», σύμφωνα με την ανακοίνωση. «Αν και ορισμένες δραστηριότητες έλαβαν χώρα μετά το 2003, δεν ήταν μέρος συντονισμένης προσπάθειας».
«Οι δραστηριότητες αυτές δεν επεκτάθηκαν πέραν των επιστημονικών μελετών και της απόκτησης ορισμένων δεξιοτήτων και σχετικών τεχνικών ικανοτήτων», αναφέρει η ΙΑΕΑ.
O Μπενιαμίν Νετανιάχου, πολέμιος από την αρχή της συμφωνίας της Βιένης, δήλωσε χθες ότι θα μοιραστεί με άλλες χώρες και την ΙΑΕΑ τα στοιχεία αυτά που εμπεριέχονται σε δεκάδες χιλιάδες πρωτότυπα ιρανικά έγγραφα που περιήλθαν σε γνώση του, όπως τόνισε, πριν από μερικές εβδομάδες μετά μια «φοβερή επιτυχία στον τομέα των υπηρεσιών πληροφοριών».
Οι υπέρμαχοι της συμφωνίας θεωρούν ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για να αποτραπεί στο Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα.
Ο υπουργός Εξωτερικών του Ιράν Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ απέρριψε από χθες τις κατηγορίες του Νετανιάχου χαρακτηρίζοντάς τες «ψευδο-αποκαλύψεις».
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ έχει ορίσει την 12η Μαΐου για να επιλέξει αν οι ΗΠΑ θα αποχωρήσουν ή θα παραμείνουν συμβαλλόμενο μέρος της διεθνούς συμφωνίας για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα που υπογράφηκε τον Ιούλιο του 2015 στη Βιένη μεταξύ της Ισλαμικής Δημοκρατίας και της ομάδας των 5+1 (ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Γαλλία, Βρετανία και Γερμανία).
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire