ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 3 mai 2018

Το Νόμπελ οδηγεί παντού... ή αυτό που λένε, είναι ο καπιταλισμός ηλίθιε...


Μια νέα σειρά ουίσκι με την υπογραφή του Μπομπ Ντίλαν

«Ταξιδεύω εδώ και δεκαετίες και είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω κάποια από τα καλύτερα ουίσκι», είπε ο Μπομπ Ντίλαν με αφορμή τη δημιουργία της δικής του σειράς ουίσκι, που θα κυκλοφορήσει εντός του μηνός.

Δεν λείπουν οι αναφορές στο ουίσκι από τα τραγούδια του Μπομπ Ντίλαν. Λογικό, λοιπόν, το ότι από τον Μάιο, η αμερικανική αγορά θα «στολιστεί» με μια σειρά ουίσκι από τον νομπελίστα, πλέον, τραγουδοποιό και τραγουδιστή.
«Δεν βρίσκεις πάντα έμπνευση. Μερικές φορές σε βρίσκει εκείνη. Θέλαμε να δημιουργήσουμε μια σειρά από αμερικανικά ουίσκι που το καθένα τους να λέει μια ιστορία», δήλωσε, το περασμένο Σάββατο, στον «Γκάρντιαν», ο 76χρονος δημιουργός.

Ο άνθρωπος πίσω από το άλμπουμ «Bootleg Series» συνεταιρίζεται με τον επιχειρηματία στο αλκοόλ Μαρκ Μπουσάλα, το διυλιστήριο θα είναι σε μια πρώην εκκλησία στο Τενεσί και η επωνυμία της εταιρείας θα είναι «Heaven’s Door Spirits» (προφανώς, από το εμβληματικό «Knocking on Heaven’s Door» του 1973).
Οι μικρονοϊκοί και στενόκαρδοι θα πουν ότι ο Ντίλαν αναζητά να εκμεταλλευτεί μιαν αγορά σε πλήρη άνθηση: τα τελευταία πέντε χρόνια, η αξία της αμερικανικής αγοράς ουίσκι έχει αυξηθεί κατά 52% (άγγιξε τα 3,4 δισεκατομμύρια δολάρια, το 2017). Ωστόσο, η πηγή από την οποία γεννήθηκε η ιδέα στο μυαλό του Ντίλαν ήταν ομολογουμένως πιο γήινη. Εχει να κάνει με το ότι στα αρχικά βήματά του ο ίδιος ήταν μια «ενσάρκωση» του περιπλανώμενου τροβαδούρου, που διέσχιζε με τον σιδηρόδρομο τη χώρα, στυλ Γούντι Γκάθρι. «Ταξιδεύω εδώ και δεκαετίες κι είχα τη δυνατότητα να δοκιμάσω κάποια από τα καλύτερα ουίσκι», είπε στους «Τάιμς της Νέας Υόρκης». Και ο Μπουσάλα συμπλήρωσε: «Υπάρχει αλκοόλ και ουίσκι στη μουσική του, όσο γράφει μουσική. Εδώ και 60 χρόνια».
«Είναι η δική του μάρκα, και είναι η δική του ιδέα. Εμείς απλά τον βοηθήσαμε να κάνει αυτό που ήθελε να κάνει. Ο Μπομπ δεν θέλει να κραυγάζει “Ντίλαν” η συσκευασία», υπογράμμισε ο Μαρκ Μπουσάλα. Και διευκρίνισε πως η υπογραφή του Μπομπ θα βρίσκεται στο πίσω μέρος της ετικέτας και θα είναι ορατή μόνον όταν αδειάσει το μπουκάλι. «Ηταν πρόθυμος να το κάνει, αλλά δεν πάει σε εμφανίσεις ή υπογραφές μπουκαλιών. Δεν πήγε καν να πάρει το βραβείο Νομπέλ που του έδωσαν, άρα δεν πρόκειται να διατυμπανίζει ούτε αυτό. Και αυτό είναι σπουδαίο, γιατί και για τον Ντίλαν είναι αυθεντικό και για τη μάρκα είναι αυθεντικό», κατέληξε.
Ο Ρόμπερτ Aλεν Ζίμερμαν, γνωστός ως Μπομπ Ντίλαν, γεννήθηκε στις 24 Μαΐου 1941 στο Ντουλούθ της Μινεσότα. Συμμετείχε για πρώτη φορά στο συγκρότημα Golden Chords ερμηνεύοντας τραγούδια με έμφαση στη ροκ εν ρολ, κάντρι, φολκ και μπλουζ μουσική. Το 1959 φοίτησε στο Πανεπιστήμιο της Μινεάπολης. Εκεί άκουσε για πρώτη φορά τη μουσική του φολκ θρύλου Γούντι Γκάθρι, έγινε θαυμαστής του και αποφάσισε να τον συναντήσει. Για τον σκοπό αυτό παράτησε τις σπουδές του και έφτασε στη Νέα Υόρκη, τη μητρόπολη της μουσικής αλλά και το μέρος όπου μπορούσε να συναντήσει το ίνδαλμά του. Ο Γκάθρι, ο οποίος νοσηλευόταν σε νοσοκομείο, έχρισε τον νεαρό θαυμαστή του από τη Μινεσότα διάδοχό του. Το 1960 άρχισε να παίζει σε διάφορους μουσικούς χώρους με το νέο του όνομα και έχοντας ως μουσικό πρότυπο τον Γκάθρι.

Η Καθημερινή, 3 Μάη 2018

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire