ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 11 mai 2018

Εκείνοι που κάνουν τον κόσμο καλύτερο είναι οι αντιφρονούντες, οι επαναστάτες, οι απείθαρχοι, οι ανατρεπτικοί.

Quartz
Εγκώμια/ Περισσότερα «όχι» για έναν καλύτερο κόσμο
Δεν συμβαίνει συχνά να πλέκει κάποιος το εγκώμιο του «όχι» – οποιουδήποτε «όχι» -, λέγοντας μάλιστα ότι τα «όχι» πρέπει να γίνουν ακόμη περισσότερα. Μα γιατί; Επειδή, εξηγεί στο Quartz η Εφράτ Λίβνι, μια κοινωνία των «γεσμέν» δεν προοδεύει. Επειδή εκείνοι που κάνουν τον κόσμο καλύτερο είναι οι αντιφρονούντες, οι επαναστάτες, οι απείθαρχοι, οι ανατρεπτικοί. Κι επειδή, όπως είπε και ο Νάνι Μορέττι σε μία από τις πιο όμορφες σκηνές του «Αγαπημένο μου ημερολόγιο» χρειάζεται θάρρος για να είσαι πάντα με τους λίγους. «Ξεκόψτε από το κοπάδι» λέει από την πλευρά της και η Τσάρλαν Νέμεθ, καθηγήτρια Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϊ.
«Η διαφωνία βελτιώνει την ομαδική σκέψη. Είναι ένα πλεονέκτημα, ανεξάρτητα από το τι σκέφτεται και λέει κανείς». Η αρχή αυτή εφαρμόζεται σε διάφορα πεδία. Στον επιχειρηματικό κόσμο, για παράδειγμα, μια επιχείρηση γίνεται πιο δυναμική και πιο δημιουργική. Εχει τεράστια σημασία και για τη Δικαιοσύνη όπου, στην Αμερική τουλάχιστον, αρκεί η διαφωνία ενός από τους δώδεκα ενόρκους για να επανεξεταστούν κάποια στοιχεία.
Η Νέμεθ είναι πεπεισμένη: «Η διαφωνία, όταν είναι αυθεντική, διεγείρει τη σκέψη με έναν ευρύτερο και βαθύτερο τρόπο». Μα δεν το ‘λεγε κι ο Καβάφης; « Σε μερικούς ανθρώπους έρχεται μια μέρα που πρέπει το μεγάλο Ναι ή το μεγάλο το Όχι να πούνε».

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire