Η Κίνα
Καθώς η χορήγηση πιστώσεων στην Κίνα γίνεται όλο και πιο «σφιχτή», διατυπώνεται όλο και πιο έντονα το ερώτημα γιατί επιτρέπει η κεντρική τράπεζα της χώρας μια τόσο ταχεία επιδείνωση των συνθηκών στην αγορά. Τα επιτόκια βραχυπρόθεσμου δανεισμού έφθασαν το 10% προχθές, τριπλασιαζόμενα σε σχέση με τα επίπεδα προ δύο εβδομάδων. Οι αναλυτές βλέπουν το ζήτημα από οικονομική σκοπιά, ως προειδοποίηση της κεντρικής τράπεζας προς τις εμπορικές τράπεζες να φρενάρουν την επικίνδυνη πιστωτική επέκταση. Αλλά είναι πιθανό στην απόφαση αυτή να παίζει ρόλο και η πολιτική.
Η κεντρική τράπεζα της Κίνας έδωσε εντολή να εφαρμοστεί και στον τραπεζικό τομέα η καμπάνια της «μαζικής εκπαίδευσης», την οποία εγκαινίασε αυτή την εβδομάδα ο πρόεδρος Σι. Η εκστρατεία αποτελεί επίθεση εναντίον των «τεσσάρων ανέμων»: της τυπολατρίας, της γραφειοκρατίας, του ηδονισμού και της πολυτέλειας. «Είναι πιθανό να σχετίζεται η πολιτική της κεντρικής τράπεζας με την εκστρατεία του Σι» είπε ο Βίλι Λαμ, μελετητής της κινεζικής πολιτικής στο Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ. «Φαίνεται πολύ πιο σοβαρή από τις σύντομες εκστρατείες κατά της διαφθοράς που διεξήγαγε ο Χου και ο Ζιάνγκ (οι προκάτοχοι του Σι) τις τελευταίες δύο δεκαετίες».
LE MONDE
Η ΕΡΤ
Το ζήτημα της ελευθερίας του Τύπου στην Ελλάδα αποτελεί απάτη εδώ και δεκαετίες. Ολα είναι σχετικά. Οι διακριτές εξουσίες σε μία δημοκρατία αλληλοεπηρεάζονται και σε αυτή την περίπτωση η τέταρτη εκπροσωπεί την πρώτη και υπερασπίζεται τη δεύτερη. Το σύνθημα «αλήτες, ρουφιάνοι, δημοσιογράφοι» δεν δημιουργήθηκε τυχαία. Αντικατοπτρίζει τη μακρά αποστροφή των Ελλήνων προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Η ΕΡΤ δεν αποτελεί εξαίρεση. Εάν τα ιδιωτικά κανάλια εκπροσωπούν οικονομικά συμφέροντα, τότε η δημόσια τηλεόραση εκπροσωπεί κυρίως το κράτος. Σε όλη την ιστορία της δεν εργάστηκε για τα θέματα που έχουν σημασία. Αυτό συνέβη όχι εξαιτίας της απροθυμίας των δημοσιογράφων, αλλά λόγω της αυτολογοκρισίας τους. Οταν ο Γιάννης Βαρουφάκης, οικονομολόγος που αντιτίθεται στο πρόγραμμα λιτότητας, ήταν καλεσμένος στην ΕΡΤ του ζητήθηκε να μη μιλήσει για αναδιάρθρωση του χρέους. Πάντα υπήρχε διαφωνία ανάμεσα στους δημοσιογράφους που επιθυμούσαν μία κρατική τηλεόραση και σε αυτούς που ήθελαν μία δημόσια τηλεόραση. Αλλά η ΕΡΤ αποτελεί τμήμα του ελληνικού δημοσίου τομέα και δυσλειτουργεί όπως όλες οι υπηρεσίες του. Ισως αποτελεί ζήτημα δημοκρατίας για την Ελλάδα. Πιθανόν αυτό να μη θέλουν οι πολιτικοί. Μία δημόσια τηλεόραση στη θέση της κρατικής.
Πηγή: Η Καθημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 22/06/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire