ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 6 juin 2013

Μνημόνια - Πώς «ανακάμπτει» η Ελλάδα

Οι εφιαλτικές πραγματικότητες που αφήνουν πίσω τους τα Μνημόνια, με κύρια θύματα τα παιδιά και τους νέους

Κωστάκης Αντωνίου

Ένας εκ των υπευθύνων της καταστροφής της κυπριακής οικονομίας, ο Πρόεδρος του Γιούρογκρουπ Γερούν Ντάισελμπλουμ, βρέθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα, και σε δηλώσεις του προσπάθησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση της χώρας. Επικαλούμενος αριθμούς και όχι ανθρώπους, όπως συνήθως κάνουν οι «εταίροι» για να προσφέρουν παρηγοριά στους λαούς μέχρι να βγάλουν την ψυχή τους, δήλωσε ότι «έχουν αρχίσει να εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, έχει αρχίσει να βελτιώνεται το επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον στην Ελλάδα, και αυτό σταδιακά θα φέρει νέες θέσεις εργασίας».

Τι λένε όμως στοιχεία που παρουσίασε η UNΙCEF, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Αθηνών, όσον αφορά την παιδική φτώχια;

Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά και λένε:
*Τα φτωχά ή κοινωνικά αποκλεισμένα παιδιά στην Ελλάδα φτάνουν τις 597.000, με τις 322.000 να είναι σε σοβαρή υλική αποστέρηση.
*Τα παιδιά που διαβιούσαν σε νοικοκυριά που χαρακτηρίζονται από φτώχια, από σοβαρή υλική αποστέρηση και από χαμηλή ένταση εργασίας, από 12.000 το 2010, εκτινάχτηκαν στις 69.000 το 2011.
*Τα ποσοστά ανεργίας των νέων ηλικίας 15-24 ετών έφτασαν το 64,2% το 2013.
*Το ποσοστό των νοικοκυριών με παιδιά κάτω από το όριο της φτώχιας, που δήλωναν αδυναμία για διατροφή που να περιλαμβάνει κάθε δεύτερη ημέρα κρέας, ψάρι, κοτόπουλο, ή λαχανικά ίσης θρεπτικής αξίας, ανερχόταν το 2011 σε 44,3%.
*Τα νοικοκυριά με εξαρτώμενα παιδιά που δηλώνουν οικονομική αδυναμία για ικανοποιητική θέρμανση έχουν αυξηθεί σε 19,3% το 2011.
*Το 10,1% των χαμηλότερων οικονομικών στρωμάτων δήλωσαν, το 2011, οικονομική αδυναμία για την κάλυψη ιατρικών εξετάσεων.
Αυτά όσον αφορά τα παιδιά.
Ο «Εκόνομιστ», εξάλλου, σε άρθρο του, αναφέρει ότι η οικονομική κρίση έχει αφήσει στη χώρα μια τρομακτική παρακαταθήκη. Συγκεκριμένα:
*Πεντέμισι χρόνια ύφεσης, έχουν αφανίσει το 25% της εθνικής παραγωγής.
*Περισσότερες από ένα εκατομμύριο θέσεις εργασίας, στον ιδιωτικό τομέα, έχουν επίσης αφανισθεί.
*Επήλθε κατάρρευση δεκάδων χιλιάδων λιανοπωλητών και μικρών κατασκευαστών, υψηλή ανεργία, συνεχής μετανάστευση των νέων που αυξάνεται με τη διάδοση της φτώχιας, ιδίως στις αστικές περιοχές.
*Διπλασιασμός των αυτοκτονιών μέσα σε τρία χρόνια.
Αυτές, είναι περίπου, «χονδρικά», οι επιπτώσεις του Μνημονίου στην Ελλάδα. Χωρίς να υπολογίζονται το κοινωνικό χάος στη χώρα, η αύξηση της εγκληματικότητας, η εμφάνιση νεοναζιστικών κινημάτων τα οποία αυξάνουν την επιρροή τους μέσα στον λαό, και πολλά άλλα.
Μακάρι η Ελλάδα να ξεπεράσει την κρίση, αλλά και αν αποφύγει τη χρεοκοπία, θα περάσουν πολλά χρόνια μέχρι ο ελληνικός λαός να ξαναβρεί την ψυχολογική του ηρεμία, τις κοινωνικές ισορροπίες, να αισθανθεί την ανάκαμψη. Τα Μνημόνια θα αφήσουν πίσω τους καμένη γη και συντετριμμένους ανθρώπους.
Οι αριθμοί των «εταίρων» δεν λένε την αλήθεια. Και οι αισιόδοξες εκτιμήσεις τους δεν αντικατοπτρίζουν την πραγματική καταστροφή που επήλθε στη χώρα και στον ελληνικό λαό. Ούτε υπολογίζουν την τεράστια ζημιά που προκάλεσαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση οι ληστρικές αποφάσεις και οι θεραπείες-σοκ, στις οποίες υπέβαλαν τους λαούς του ευρωπαϊκού νότου.
Τα Μνημόνια αφήνουν πίσω τους καταστροφή και καμένη γη. Λαούς πεινασμένους και εξαθλιωμένους, οι οποίοι θα χρειαστούν χρόνια για να ανασάνουν, αν ανασάνουν. Συνεπώς, οι ψευδαισθήσεις και οι παρήγορες διαπιστώσεις δεν έχουν θέση. Λειτουργούν ως αλάτι στις πληγές των πολιτών του ευρωπαϊκού Νότου.


Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 03/06/2013

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire