Διαστάσεις ευρύτερης λαϊκής εξέγερσης χωρίς ορατή διέξοδο αποκτά η κοινωνική αναταραχή στη Βραζιλία μετά τις χθεσινές κινητοποιήσεις, που απλώθηκαν σε περίπου εκατό πόλεις, κατεβάζοντας στους δρόμους γύρω στο ένα εκατομμύριο διαδηλωτές, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των Αρχών. Καθώς το πρωτοφανές, για την τελευταία εικοσαετία, κίνημα διαμαρτυρίας θρηνεί τον πρώτο του νεκρό, η αριστερών καταβολών πρόεδρος της χώρας Ντίλμα Ρούσεφ αναγκάστηκε να αναβάλει προγραμματισμένη, επίσημη επίσκεψή της στην Ιαπωνία και να συγκαλέσει έκτακτη κυβερνητική σύσκεψη για την αντιμετώπιση των ταραχών.
Παρά την απόφαση των Αρχών σε 14 μεγάλες πόλεις και δεκάδες δήμους να ακυρώσουν τις αυξήσεις τιμών στα εισιτήρια των αστικών συγκοινωνιών -αυξήσεις που λειτούργησαν ως πυροκροτητής των διαδηλώσεων- οι κινητοποιήσεις όχι μόνο δεν υποχώρησαν, αλλά έφτασαν κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο ανώτατο μέχρι στιγμής σημείο τους. Μόνο στο Ρίο ντε Τζανέιρο περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι κατέκλυσαν το κέντρο της πόλης. Ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας εκτόξευσαν δακρυγόνα και ελαστικές σφαίρες εναντίον ομάδων μασκοφόρων, που επιχείρησαν έφοδο εναντίον του δημαρχείου, με αποτέλεσμα να τραυματιστούν 29 πολίτες.
Στη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, το Σάο Πάολο, όπου συγκεντρώθηκαν περί τις 100.000 άνθρωποι, ο 18χρονος διαδηλωτής Ριμπεϊράο Πρέτο έχασε τη ζωή του όταν αυτοκινητιστής παρέσυρε τρεις ακτιβιστές, στην προσπάθειά του να προσπεράσει οδόφραγμα. Λίγες ώρες αργότερα, μια 54χρονη δημοτική υπάλληλος υπέστη ανακοπή καρδιάς και απεβίωσε στο Μπελέμ όταν εξερράγη βομβίδα που περιείχε δακρυγόνο.
Οι πρωτοφανείς κινητοποιήσεις ριζοσπαστικοποιούνται από μέρα σε μέρα, με συνθήματα εναντίον της διαφθοράς, της χαμηλής ποιότητας των κοινωνικών υπηρεσιών και της διασπάθισης δημοσίου χρήματος για φαραωνικές, αθλητικές εκδηλώσεις, όπως το Μουντιάλ του 2014 και οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2016. Η κυβέρνηση της Ντίλμα Ρούσεφ θορυβήθηκε ιδιαίτερα από το γεγονός ότι κατά το τελευταίο εικοσιτετράωρο στο στόχαστρο των διαδηλωτών βρέθηκαν όχι μόνο αστυνομικά τμήματα, αλλά και κτίρια της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων. Στην πρωτεύουσα Μπραζίλια, ομάδα διαδηλωτών προσπάθησε να εισβάλει στο υπουργείο Εξωτερικών και άναψε μικρή φωτιά στην εξωτερική πύλη του, προτού απωθηθεί από την αστυνομία. Οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ ριζοσπαστικών ομάδων και αστυνομικών δυνάμεων επεκτάθηκαν από το Σαλβαντόρ στο βόρειο τμήμα της χώρας μέχρι το Πόρτο Αλέγκρε, στον Νότο, περνώντας από το Μπελέμ της Αμαζονίας.
Οι φωνές των διαδηλωτών βρίσκουν ισχυρή ανταπόκριση και στην ποδοσφαιρική οικογένεια της χώρας, όπου το δημοφιλές άθλημα επέχει θέση κοσμικής θρησκείας. Ο παγκοσμίως διάσημος αστέρας της εθνικής ομάδας Νεϊμάρ εξέφρασε μέσω Διαδικτύου τη θλίψη του για την καταστολή των κινητοποιήσεων προσθέτοντας: «Πάντα πίστευα ότι θα έπρεπε κάποια στιγμή να κατεβούμε στους δρόμους για να ζητήσουμε καλύτερες μεταφορές, υγεία, παιδεία και ασφάλεια». Ο πρωταγωνιστής του εθνικού συγκροτήματος τη δεκαετία του ‘90, ο Ρομάριο, καυτηρίασε τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή-θρύλο Πελέ, ο οποίος τάχθηκε εναντίον των κινητοποιήσεων σχολιάζοντας δηκτικά: «Ο Πελέ είναι ποιητής όταν... σωπαίνει»! Βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος σήμερα ο Ρομάριο είχε ταχθεί εξαρχής εναντίον της διοργάνωσης του Μουντιάλ στη Βραζιλία κάνοντας λόγο για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Αλλά και ο πολύ γνωστός και στην Ελλάδα Ριβάλντο δήλωσε: «Είναι ντροπή που θα γίνει το Μουντιάλ στη Βραζιλία με τις τρομερές ανισότητες και με τόσο κόσμο που κυριολεκτικά πεινάει».
Πηγή: Η Καθημερινή/Reuters, AP
Δημοσιεύτηκε στις 22/06/2013
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire