ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 6 novembre 2015

Κύπρος : Ζούμε ακόμη στο 1960 !Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Έχουμε 2015;

Συστάθηκε στον Καναδά το νέο υπουργικό συμβούλιο που προέκυψε μετά τις εκλογές που έφεραν στην πρωθυπουργία τον Τζουστιν Τρoυντό (τον οποίο όλοι, μάλλον, έχουμε προσέξει γιατί δεν μοιάζει με πολιτικό και -οι μεγαλύτεροι- γιατί είναι γιος του Πιέρ και της Μάργκαρετ Τρουντό, δύο αντισυμβατικών ανθρώπων που έκαναν πιο ενδιαφέρουσα την πολιτική ζωή των δεκαετιών '70-'80). Το νέο υπουργικό συμβούλιο αποτελείται από 15 άντρες και 15 γυναίκες. Ένας δημοσιογράφος είχε την απορία γιατί ήταν σημαντική αυτή η αριθμητική ισορροπία. Κι ο πρωθυπουργός απάντησε: «Επειδή έχουμε 2015».
 
Έχουμε 2015 λοιπόν. Όπου νά 'σαι 2016. Κι ενώ αλλού το πήρανε χαμπάρι, στα μέρη μας το υπουργικό συμβούλιο -το οποίο αποτελείται από άντρες, με εξαίρεση την υπουργό Εργασίας που προέκυψε μετά από ανασχηματισμό- αποφάσισε να δώσει το όνομα του Γλαύκου Κληρίδη στο Αεροδρόμιο Λάρνακας. Λες κι είμαστε ακόμα κάπου ανάμεσα στις δεκαετίες '60 και '70, όπου τα πράγματα λειτουργούσαν προσωπολατρικά.
Πλέον, αν εξαιρέσει κάποιος τη Βόρεια Κορέα, όπου οι άνθρωποι είναι αναγκασμένοι να λατρεύουν τον ηγέτη τους, στις υπόλοιπες χώρες αγάλματα και προτομές αποκαθηλώνονται -άλλοτε διακριτικά κι άλλοτε θεαματικά-, ενώ πόλεις, δρόμοι και πλατείες μετονομάζονται σε κάτι πιο ουδέτερο. Γιατί, τη μια μπορεί να λατρεύεις τον Λένιν, τον Στάλιν, τον Τίτο, τον Κένεντι, τη Θάτσερ, την Μέρκελ, τον Παπανδρέου…, την άλλη η ιστορία μπορεί να αποδείξει πως κάθε άλλο παρά άξιοι θαυμασμού ήταν.
 
Από την άλλη, πόσο τιμητικό είναι για τον άνθρωπο που έφερε το όνομα να δίνεται αυτό σε κάποιο δρόμο, σε ένα αεροδρόμιο. Πόσοι θα ξέρουν σε λίγα χρόνια ποιος ήταν ο Τάσος Μητσόπουλος, ποιος ο Φώτος Φωτιάδης, οι οποίοι έγιναν οδοί; Θα περάσει με αυτό τον τρόπο η όποια προσφορά τους στον τόπο στην αιωνιότητα; Πόσοι ταξιδιώτες προς την Κωλοπετεινίτσα θα πούνε «θα προσγειωθώ στις 8 στο Αεροδρόμιο Γλαύκος Κληρίδης»; «Φτάνω στις 8 στη Λάρνακα» μάλλον θα πει ο ταξιδιώτης, για να μην υπάρχει και παρεξήγηση αν ο άλλος θα τον αναμένει στην Πάφο (ή ίσως και στην Τύμπου). Ο ταξιδιώτης που φθάνει στο Παρίσι, μια μεγάλη πόλη με δυο αεροδρόμια, δεν θα προσδιορίσει τον τόπο άφιξής του με το όνομα της πόλης, αλλά με το όνομα του αεροδρομίου. Το ίδιο και στη Νέα Υόρκη και στο Λονδίνο. Στην Κωλοπετεινίτσα, όμως, το όνομα της πόλης έχει σημασία για να μη βρεθείς στο Κάιρο. Άντε τώρα να μάθουν οι αεροπορικές εταιρείες, τα ταξιδιωτικά γραφεία κι οι ταξιδιώτες πως Αεροδρόμιο Γλαύκος Κληρίδης πάει να πει Αεροδρόμιο Λάρνακας.
 
Αλλού έχουν 2015.
Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-ch-chatzidimitriou/121/284738/echoume-2015#sthash.qSb8Vbz6.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire