ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 30 juin 2017

Μέση Ανατολή - Πως θα απαντήσει το Κατάρ στο τελεσίγραφο

Ο υπουργός Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχης Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν αλ Θάνι, δήλωσε σήμερα ότι η χώρα του συνεργάζεται με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και το Κουβέιτ για να απαντήσει στον κατάλογο απαιτήσεων που έχουν στείλει αραβικές χώρες στη Ντόχα εντός της προθεσμίας των 10 ημερών που έχει δοθεί και εκπνέει την Κυριακή.
Η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), το Μπαχρέιν και η Αίγυπτος έστειλαν στη Ντόχα έναν κατάλογο με 13 απαιτήσεις ως προϋποθέσεις για την άρση των κυρώσεων που έχουν επιβάλει στο μικρό εμιράτο.

«Όσον αφορά την προθεσμία των 10 ημερών, συνεργαζόμαστε με τους Αμερικάνους και τους Κουβεϊτιανούς ώστε να προετοιμάσουμε την κατάλληλη απάντηση. . . στον κατάλογο που μας υπέβαλαν», δήλωσε ο αλ Θάνι σε δημοσιογράφους στην Ουάσιγκτον, τονίζοντας ότι «η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνει υπό κατάλληλες συνθήκες. Πρέπει να θέσουμε πρώτα τις σωστές προϋποθέσεις για να διεξαγάγουμε αυτές τις διαπραγματεύσεις».
Νωρίτερα, ο αλ Θάνι με μια ανακοίνωσή του τόνισε ότι η Ντόχα είναι έτοιμη να συζητήσει «νόμιμα ζητήματα» με τα αραβικά κράτη για τον τερματισμό της κρίσης στον Κόλπο, αλλά ο κατάλογος των απαιτήσεων περιλαμβάνει κάποια αιτήματα που είναι αδύνατον να ικανοποιηθούν, καθώς είναι ανυπόστατα.
«Δεν μπορούμε να "διακόψουμε τις σχέσεις με το αυτοαποκαλούμενο Ισλαμικό Κράτος και την σιιτική ένοπλη οργάνωση Χεζμπολάχ του Λιβάνου", διότι τέτοιες σχέσεις δεν υπάρχουν», ανέφερε στην ανακοίνωσή του.
«Και δεν μπορούμε να "απελάσουμε μέλη των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν", καθώς κανένα μέλος αυτής δεν βρίσκεται στο Κατάρ», συμπλήρωσε ο αλ Θάνι.
Ο αλ Θάνι υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ότι από την στιγμή που είναι αδύνατον για τη Ντόχα να πάψει να κάνει πράγματα που δεν έκανε ποτέ, «το μόνο που μένει είναι να καταλήξουμε στο ότι σκοπός του τελεσιγράφου δεν ήταν να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο, αλλά η άσκηση πίεσης στο Κατάρ να εκχωρήσει την κυριαρχία του. Αυτό είναι κάτι που δεν πρόκειται να κάνουμε».
Από την Ουάσιγκτον, ο ΥΠΕΞ του Κατάρ επισήμανε ότι οι απαιτήσεις «προορίζονταν για να απορριφθούν» και πως τόνισε στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον ότι τα αιτήματα είναι «μη ρεαλιστικά».
Ο πρεσβευτής των ΗΑΕ στη Ρωσία προειδοποίησε νωρίτερα σήμερα το Κατάρ ότι κινδυνεύει να του επιβληθούν νέες κυρώσεις αν δεν συμμορφωθεί προς τις απαιτήσεις που του έχουν τεθεί. Όπως διεμήνυσε, οι αραβικές χώρες του Κόλπου ενδέχεται να ζητήσουν από τους εμπορικούς τους εταίρους να επιλέξουν μεταξύ της συνεργασίας με αυτές ή με την Ντόχα.Πηγή: www.gazzetta.gr
Δημοσιεύτηκε στις 30/06/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire