ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 4 juin 2017

Κύπρος - Τρίτη πανευρωπαϊκά στην κατανάλωση αλκοόλ από ανήλικουςΜετά από επιστολή έκκληση του Υπουργού Παιδείας η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας συζήτησε το θέμα της χρήσης αλκοόλ από τους ανήλικους και τους μαθητές κατά την οποία παρουσιάστηκε η προσπάθεια ενημέρωσης και πρόληψης για τα δεδομένα που επικρατούν στην Κύπρο μέσα από το ντοκιμαντέρ Έμπουσα, με σημαντική διαπίστωση την εύκολη πρόσβαση των ανηλίκων και των μαθητών στο αλκοόλ.
Ενώπιον της Επιτροπής τέθηκαν τα στοιχεία της Πανευρωπαϊκής Έρευνας Μαθητικού Πληθυσμού (ESPAD) που φέρουν την Κύπρο 3η πανευρωπαϊκά (47 χώρες) στην κατανάλωση αλκοόλ μαθητών, που βγαίνουν με στόχο να μεθύσουν (καταναλώνουν πέραν των 5 ποτών) με αυξητική τάση στις έφηβες. Πρώτη χώρα μεταξύ των 47 είναι η Γεωργία και δεύτερη η Τσεχία. Η ESPAD έγινε το 2015 και δημοσιοποιήθηκε το 2016.
Σε δήλωση μετά τη συζήτηση που διεξήχθη στην Επιτροπή, ο Πρόεδρός της Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε πως υπάρχει πρόβλημα στην πρόσβαση και κατανάλωση αλκοόλ από μαθητές, που γίνεται εκτός του χώρου του σχολείου, προσθέτοντας ότι σε σχέση με την κατανάλωση υπάρχει πρόβλημα και αυτό αντανακλάται στην έκθεση (ESPAD).
Ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά στην πρόσβαση στο αλκοόλ, είπε, το γεγονός ότι σε κάθε γειτονία πωλείται αλκοόλ και σε αυτό έχουν πρόσβαση οι ανήλικοι, κρούει το κώδωνα του κινδύνου.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας απέδωσε το γεγονός της εύκολης πρόσβασης σε αλκοόλ στην κουλτούρα των Κυπρίων και ταυτόχρονα απέδωσε ευθύνες στις τοπικές αρχές, που όπως είπε αδειοδοτούν και ανέχονται αποθήκες αλκοόλ στα διοικητικά τους όρια, οι οποίες πωλούν αλκοόλ σε ανήλικους σε τιμές χαμηλότερες αυτών των κέντρων διασκέδασης.
Αφού εξέφρασε την άποψη ότι αυτές οι τοπικές αρχές πρέπει να στιγματιστούν, παρατήρησε ότι την ίδια ώρα υπάρχει πρόβλημα στην εφαρμογή των νομοθεσιών για τα κέντρα αναψυχής και την πώληση αλκοόλ. “Η πώληση αλκοόλ από τα περίπτερα συνιστά προώθηση στην πώληση αλκοόλ σε ανήλικους”, συνέχισε.
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας ανέφερε επίσης ότι οι μαθητές οργανώνουν ομαδικά πάρτι στα οποία δεν υπάρχει ο όποιος έλεγχος στη χρήση αλκοόλ . Είπε τέλος ότι θα ετοιμαστεί νέα νομοθεσία προς αντιμετώπιση της χρήσης αλκοόλ από τους ανηλίκους, αλλά επανέλαβε ότι απαιτείται δουλειά στο πεδίο της διαμόρφωσης της κουλτούρας μας.Πηγή: www.reporter.com.cy
Δημοσιεύτηκε στις 24/05/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire