ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 19 juin 2017

Ελλάδα - Όταν ο αμερικανός πρεσβευτής τα λέι όλα...και άλλες επικαιρότητες

Βηματοδότης
 
Οταν υπάρχουν ερμητικά κλειστές πόρτες, όταν απαγορεύονται αυστηρά οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι, όταν οι προσκλήσεις δίνονται με το σταγονόμετρο (με μέσο θα έλεγα) και όταν στο ακροατήριο δεν υπάρχουν πολιτικοί (πλην ελαχίστων εξαιρέσεων), τότε η γλώσσα του ομιλητή λύνεται αυτομάτως. Πολύ περισσότερο εάν ο ομιλητής είναι ο αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ...


Αν εξαιρέσει κανείς τους Πέτρο Μολυβιάτη, Αχιλλέα Καραμανλή και Κωστή Καραμανλή, κανένας άλλος έλληνας πολιτικός δεν παρέστη σε ένα ακροατήριο που περιελάμβανε αμερικανούς επιχειρηματίες, εφοπλιστές, εκδότες τουρκικών εφημερίδων, ανάμεσά τους και της πλουσιότερης οικογένειας της Τουρκίας, ιδιοκτήτριας της εφημερίδας «Xουριέτ» και της αεροπορικής εταιρείας «Πήγασος». Και όλα αυτά συνέβησαν στο Ιδρυμα Κωνσταντίνου Καραμανλή, χωρίς τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή και με προσκλήσεις που απέστειλε αυστηρά το Πανεπιστήμιο Tαφτς της Μασαχουσέτης.



Πρώτα από όλα, ο κ. Πάιατ, που ήταν και ο κύριος ομιλητής, ξεκαθάρισε ότι η δουλειά του είναι πρεσβευτής και ότι στόχος του είναι η βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα στις ΗΠΑ και στην Ελλάδα. Αλλά δεν έμεινε μόνο εκεί, έδωσε ιδιαίτερη σημασία στη βάση της Σούδας, χαρακτηρίζοντάς τη ως βάση με στρατηγική ισχύ των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, λέγοντας ότι η Ουάσινγκτον επιδιώκει την επέκταση της συμφωνίας και είναι πρόθυμη να πράξει ό,τι είναι δυνατόν για να επέλθει συμφωνία, αλλά, όπως είπε, επαφίεται στις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης. Σε μια πολύ προσεκτική του διατύπωση αναφέρθηκε και στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και στον υπουργό Αμυνας Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι και με τους δύο έχει καλή συνεργασία, ωστόσο θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κινήσει το χέρι της, όπως είπε χαρακτηριστικά, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία αυτή...



Προφανώς για να μην παρεξηγηθεί για τις πολιτικές του προτιμήσεις, όταν αναφέρθηκε στην καλή συνεργασία που έχει με τους κυρίους Τσίπρα και Καμμένο, έσπευσε αμέσως να διευκρινίσει ότι ο ρόλος του εδώ στην Ελλάδα δεν είναι να βοηθήσει το ένα ή το άλλο κόμμα, αλλά να βοηθήσει τη χώρα. Σε συνέχεια έκανε μια αναφορά στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις λέγοντας ότι παλιά δεν ήταν έτσι, πλην όμως τώρα βελτιώθηκαν και σε αυτό συνέβαλαν και οι επισκέψεις δύο πρώην προέδρων των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μπιλ Κλίντον και του Μπαράκ Ομπάμα.



Οι ερωτήσεις από τους έλληνες επιχειρηματίες και εφοπλιστές προς τον αμερικανό πρεσβευτή έπεφταν σαν βροχή, κυρίως όσον αφορά τις μελλοντικές αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα, αλλά και την πολιτική κατάσταση. Υπήρξε ακόμη γκρίνια των επιχειρηματιών για την υπερφορολόγηση με τη σημείωση ότι με τόσο υψηλή φορολογία στις επιχειρήσεις «ποιος θα έρθει να επενδύσει εδώ στη χώρα μας;». Ο αμερικανός πρεσβευτής άδραξε την ευκαιρία και ανακοίνωσε ότι η επένδυση που κάνει ο  ελληνοαμερικανός επενδυτής Τζον Κάλαμος, ύψους ενός δισ. ευρώ στην Εθνική Ασφαλιστική, θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, έχει ήδη κλείσει. Και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα συνταξιδέψει με τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες για να συμμετάσχει σε ένα αμερικανικό επενδυτικό φόρουμ. Οι Τούρκοι ρωτούσαν για τον Ερντογάν, πλην όμως ο αμερικανός πρεσβευτής δεν ξεπέρασε ούτε κεραία από την επίσημη αμερικανική πολιτική επαναλαμβάνοντας συνεχώς ότι η Τουρκία είναι σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών.



Τα πιο σημαντικά όμως είναι ότι ο αμερικανός πρέσβης μίλησε πολύ ανοικτά στο επίσης κλειστό δείπνο που παρέθεσε στο σπίτι του, στην Εκάλη, ο πρώην τραπεζίτης Τάκης Αράπογλου, πρώην πρόεδρος του ομίλου «Τιτάν» και απερχόμενος πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου του Πανεπιστήμιου Ταφτς, αλλά η συζήτηση ήταν τόσο ιδιωτική, που για λόγους δεοντολογίας κωλύομαι να σας αποκαλύψω.

Το δίδυμο των Οικονομικών

Η προσπάθεια που καταβάλλουν οι Ευκλείδης Τσακαλώτος και Γιώργος Χουλιαράκης στο Eurogroup εκτιμάται ιδιαιτέρως από όλους τους υπουργούς Οικονομικών. Οι οποίοι, μαθαίνω, όπου σταθούν και όπου βρεθούν λένε τα καλύτερα λόγια για αυτούς. Τους ενοχλούν κάπως - πώς να το κάνουμε; - οι ιδεολογικές τους αγκυλώσεις, αλλά τη διαπραγματευτική τους ικανότητα τη θεωρούν εξαιρετική. Η συζήτηση για τους Τσακαλώτο και Χουλιαράκη έγινε στη Μάλτα, στο πλαίσιο της κοινής συνεδρίασης του Εurogroup, με τους διοικητές των Κεντρικών Τραπεζών της Ευρώπης. Κατά κοινή ομολογία σε όλη τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης για την αξιολόγηση το δίδυμο αυτό του υπουργείου Οικονομικών επέδειξε σταθερή στάση. Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Τσακαλώτος ήταν υπέρμαχος της συμφωνίας για την αξιολόγηση από τον περασμένο Φεβρουάριο. Σας θυμίζω ότι τότε είχε δηλώσει ότι «εάν πάμε ως το καλοκαίρι και δεν κλείσει η συμφωνία τότε καήκαμε». Με τη δουλειά τους το δίδυμο αυτό έχει εγγράψει υποθήκες για το πολιτικό του μέλλον, παρά την αντιπαλότητα που είχαν προσφάτως με τους έμπιστους του κ. Τσίπρα κ.κ. Γαβρόγλου, Πολάκη, Καμμένο και Τόσκα, τότε με την ψήφιση της τροπολογίας της τελευταίας στιγμής για στρατιωτικούς, εκπαιδευτικούς και γιατρούς του ΕΣΥ. Μια αντιπαλότητα που εκδηλώθηκε και μάλιστα από το βήμα της Βουλής λίγο πριν από την ψήφιση του επίμαχου αυτού νομοσχεδίου.



Διαβάζοντας στη «Λιμπερασιόν» ένα άρθρο το οποίο καλούσε τον Εμανουέλ Μακρόν να τείνει χείρα βοηθείας στην Ελλάδα, κάποιοι καχύποπτοι μετέφεραν στην Αθήνα ότι ο εκδότης-ιδιοκτήτης της «Λιμπερασιόν» είναι ετεροθαλής αδελφός του ισχυρού μεγαλομετόχου του οίκου Rothschild. Να θυμίσω ότι τον εν λόγω οίκο πληρώνει η ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση του θέματος του χρέους. Συνωμοσιολόγος εγώ δεν είμαι, αλλά το καταγράφω, έτσι για να υπάρχει...

Τρεις παρτίδες σκάκι

Θέλω να σας πω ότι η τριμερής Ελλάδος - Κύπρου - Ισραήλ στη Θεσσαλονίκη είχε και κρυφές πτυχές πέραν της πολιτικής. Μία από αυτές ήταν η παρτίδα σκάκι που έπαιξε ο Νατάν Σαράνσκι, πρώην αντιφρονών επί Σοβιετικής Ενωσης και από το 2009 επικεφαλής του Εβραϊκού Πρακτορείου, μιας μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για την εβραϊκή διασπορά, με τη Σταυρούλα Τσολακίδου. Για όσους δεν γνωρίζουν, η 17χρονη Τσολακίδου είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια Νέων. Οι δυο τους έπαιξαν τρεις παρτίδες, αφού ο κ. Σαράνσκι, πέρα από ηγετική μορφή στον εβραϊκό χώρο, θεωρείται και δεινός σκακιστής. Μοιράστηκαν από μία νίκη, ενώ μία παρτίδα ήρθε ισόπαλη. Στην παρτίδα που έχασε μάλιστα ο κ. Σαράνσκι το παραδέχθηκε δημοσίως πολύ νωρίτερα, αφού ως γνωστόν οι σκακιστές έχουν υψηλή ικανότητα πρόβλεψης...

Τα μπάνια της οικογένειας

Οπου να 'ναι ο κ. Τσίπρας θα πρέπει να μεριμνήσει και για τις θερινές διακοπές της οικογενείας του. Δεν ξέρω αν και εφέτος θα παραμείνει πιστός στη βίλα του εφοπλιστή Μαρτίνου, όπως έκανε και πέρυσι και πρόπερσι, όπου θα μπορεί από εκεί, όχι μόνο να πηγαινοέρχεται στο Μαξίμου, αλλά και να απολαμβάνει τον ναό του Ποσειδώνα φωτισμένο τις νύχτες και τα μπάνια του σε ένα απόλυτα προστατευμένο περιβάλλον.

Αυτό το νησί ποιος θα το πάρει;


Πιθανόν να μην το γνωρίζετε, αλλά ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης είναι ιδιοκτήτης ενός νησιού 22 στρεμμάτων γεμάτο με ελιές, με δικό του νερό και με ηλεκτρισμό από φωτοβολταϊκά. Αλλά κάτι ο ΕΝΦΙΑ, κάτι η υπερφορολόγηση, ανάγκασαν τον δήμαρχο να βάλει πωλητήριο στο νησί του...



«Ψάχνω κανέναν πλούσιο να του το πουλήσω. Δεν ζητώ πολλά, μόνο 4 εκατομμυριάκια» λέει, ο οποίος έως τώρα μάλλον δεν βρήκε αγοραστή για το νησί του, που λέγεται Διάπορος, στη Χαλκιδική, απέναντι από τη Βουρβουρού, μόλις 10 χιλιόμετρα από τον Αγιο Νικόλαο του Δήμου Σιθωνίας.



Προς το παρόν όμως ο δήμαρχος ενδιαφέρεται για την προσωπική του ζωή, αφού βρήκε τον νέο έρωτά του, μια Ελληνίδα (αυτή τη φορά, αφού η προηγούμενη ήταν Αυστριακή) συνταξιούχο μεγάλου διεθνούς οργανισμού, για την οποία, όπως ο ίδιος λέει, έχει... σοβαρό σκοπό.


Για την κρίση στη ΔΕΗ όλοι γνωρίζουμε, όπως και για την αδυναμία της διοίκησής της να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις της μεγαλύτερης βιομηχανικής επιχείρησης των Βαλκανίων. Επειδή ομολογούνται οι αδυναμίες της τρέχουσας διοίκησης, μαθαίνω ότι κυβερνητικά στελέχη πρότειναν στον πρόεδρο των ΕΛΠΕ Στάθη Τσοτσορό να αναλάβει τα ηνία της. Εκείνος αρνήθηκε ευγενικά επειδή θεωρεί ότι το έργο του δεν έχει ολοκληρωθεί. Περιττό να αναφέρω ότι τα Ελληνικά Πετρέλαια θα έχουν το 2017 λειτουργική κερδοφορία προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων της τάξης των 800 εκατ. ευρώ. Γεγονός που εξηγεί και την αγωνιώδη προσπάθεια του Ομίλου Λάτση να επανέλθει στα διοικητικά πράγματα των Ελληνικών Πετρελαίων.



Δεν γνωρίζω αν η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου θα είναι και πάλι υποψήφια στις εκλογές της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά εκείνο που έμαθα είναι ότι οι συνεργάτες της λένε μετ’ επιτάσεως ότι έκλεισε τον κύκλο της στην περιφέρεια και προσβλέπει σε άλλα αξιώματα. Προφανώς γοητεύθηκε από τις προηγούμενες πληροφορίες του ΒΗΜΑτοδότη.



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 18/06/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire