ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 22 juin 2017

Υγεία - Η σχέση του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου με το ανοσοποιητικό σύστημα


Σύμφωνα με νέα επιστημονική θεωρία

«Κουρασμένα» ανοσοκύτταρα πίσω από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου

«Κουρασμένα» ανοσοκύτταρα πίσω από το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου


Μαίρη Μπιμπή

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Αδελαΐδας στην Αυστραλία ανακάλυψαν ότι ένας συγκεκριμένος τύπος του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου σχετίζεται με την «εξουθένωση» του ανοσοποιητικού συστήματος.
Όπως αναφέρεται σε σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Gut, η ανακάλυψη έγινε από τον Δρ Πάτρικ Χοτζες της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Αδελαΐδας και τους συνεργάτες του.
Οι επιστήμονες επικεντρώθηκαν σε μια μικρή ομάδα ασθενών με διάφορους τύπους του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου και για πρώτη φορά τους έθεσαν υπό ιατρική παρακολούθηση για έναν χρόνο, συγκρίνοντας δείγματα αίματος που είχαν ληφθεί όταν οι ασθενείς είχαν συμπτώματα και όταν ήταν ελεύθεροι συμπτωμάτων.
Όλοι οι ασθενείς με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου που προκαλεί διάρροια διαπιστώθηκε ότι είχαν το ίδιο είδος εξουθένωσης στα Τ-κύτταρα του ανοσοποιητικού τους.
«Είναι η πρώτη φορά που ανακαλύπτουμε ότι στους ασθενείς με ευερέθιστο έντερο που προκαλεί διάρροια, τα Τ-κύτταρα φαίνονταν κουρασμένα ή να έχουν εξαντληθεί. Τα συγκεκριμένα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος ανταποκρίνονται λιγότερο στην περίπτωση διέγερσης, εκκρίνοντας λιγότερους διαμεσολαβητές και γενικά διαχωρίζονται λιγότερο. Αυτό το είδος της αντίδρασης συχνά παρατηρείται στις χρόνιες λοιμώξεις», εξηγεί ο Δρ Χοτζες.
Σε κάθε περίπτωση ο ερευνητής πιστεύει ότι πρόκειται για σημαντική ανακάλυψη, καθώς θα βοηθήσει στην περαιτέρω διάκριση των διαφόρων τύπων του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Απώτερος στόχος των επιστημόνων είναι να κατανοήσουν καλύτερα πως μπορούν να διαγνώσουν και θεραπεύσουν την πάθηση.
Αξίζει να σημειωθεί ότι, η μέχρι σήμερα έρευνα για το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου έχει αναδείξει τη σχέση του με το στρες, ενώ έχει αποδειχθεί ότι η κορτιζόλη και οι ορμόνες του στρες μπορούν να μπλοκάρουν το ανοσοποιητικό σύστημα.


www.health.in.gr
Δημοσιεύτηκε στις 21/06/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire