ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 16 juin 2017

ΗΠΑ - Ο Τραμπ ακυρώνει τη συμφωνία Ομπάμα με την Κούβα


«Φρικτή και λανθασμένη» την χαρακτήρισε 
ο πρόεδρος των ΗΠΑ
Ακυρώνει ο Τραμπ τη συμφωνία Ομπάμα με την Κούβα


Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε την ακύρωση, με άμεση ισχύ, της συμφωνίας στην οποία είχαν καταλήξει Ουάσινγκτον και Αβάνα στα τέλη του 2014 που στόχευε την αποκατάσταση των διμερών σχέσεων ΗΠΑ και Κούβας, με τον Ρεπουμπλικάνο μεγιστάνα να καταδικάζει το «βάρβαρο» καθεστώς του Κάστρο. 

Με ομιλία που εκφώνησε στο Μαϊάμι της Φλόριντα -την πολιτεία όπου ζει μεγάλος αριθμός Κουβανών.- ο πρόεδρος Τραμπ υποστήριξε ότι η «φρικτή» και «λανθασμένη» συμφωνία, όπως την χαρακτήρισε, που πέτυχε ο πρώην πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα «δεν βοηθά τους Κουβανούς και κάνει πλουσιότερο το καθεστώς».

«Με άμεση ισχύ, ακυρώνω την άδικη συμφωνία που υπέγραψε με την Κούβα η προηγούμενη κυβέρνηση», δήλωσε ο Αμερικανός ηγέτης, υποσχόμενος την επίτευξη μιας «καλύτερης συμφωνίας» για τους Κουβανούς και τις ΗΠΑ.

«Τώρα που είμαι πρόεδρος, η Αμερική δεν θα μείνει σιωπηλή και θα καταδικάσει τα εγκλήματα του καθεστώτος Κάστρο», τόνισε, μιλώντας για τα δεινά που οι Κουβανοί υφίστανται «για περίπου έξι δεκαετίες», σημειώνοντας: «Γνωρίζουμε τι συμβαίνει και θυμόμαστε τι συνέβη».

«Δεν πρόκειται να άρουμε τις κυρώσεις ενάντια στο καθεστώς της Κούβας πριν την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων», πρόσθεσε.

Ο Τραμπ έδωσε εντολή για αυστηρότερους περιορισμούς σε Αμερικανούς που ταξιδεύουν στην Κούβα και για την λήψη αυστηρών μέτρων για συμφωνίες που συνάπτουν αμερικανικές επιχειρήσεις με τον στρατό της Κούβας.

Εντούτοις, πολλές από τις αλλαγές του Ομπάμα στην πολιτική των ΗΠΑ προς την Αβάνα, διατηρούνται σε ισχύ, όπως το άνοιγμα της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αβάνα, καθώς και οι εμπορικές απευθείας πτήσεις ΗΠΑ - Κούβας.

Η αμερικανική κυβέρνηση, όπως ανέφερε ένας αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, δεν έχει καμία πρόθεση να «διαταράξει» τις υπάρχουσες επιχειρηµατικές δραστηριότητες, που έχουν συμφωνηθεί. 



Πηγή: www.tovima.gr
Δημοσιεύτηκε στις 16/06/2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire