ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

lundi 19 juin 2017

Κύπρος: Σε επικίνδυνα μονοπάτια η διάσκεψη της Γενεύης. Κύριο άρθρο της εφημερίδας "Φιλελεύθερος"

το Δόγμα Κοτζιά και τι αποδέχεται ο λαός

ΔΕΝ μπορεί να υπάρξει επίλυση του Κυπριακού με παρουσία τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων και διατήρηση του καθεστώτος των εγγυήσεων, που συνοδεύονται από δικαιώματα επέμβασης. Ακόμη και συγκαλυμμένα δεν μπορεί να συναινέσουμε ως Ελληνισμός σε μια συνταγή που μέσα από τη συμφωνία θα διασφαλίζεται η εσαεί παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων ή ο πολιτικός έλεγχος της χώρας από την Τουρκία.  Όπως αναφέρεται και το έγγραφο του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών, στο οποίο εν πολλοίς αναδεικνύεται το δόγμα Κοτζιά για την Ασφάλεια «τα δύο αυτά ζητήματα, εγγυήσεις και κατοχή, είναι για μας θεμελιακά». Κι αυτό σημαίνει πως η λύση θα σημαίνει και ασφάλεια και άρση όλων των κατοχικών δεδομένων.  «Διότι τι λύση θα είναι αυτή στην οποία θα διατηρηθούν οι εγγυήσεις ή και τα κατοχικά στρατεύματα (έστω και σε μικρό αριθμό);», διερωτάται το έγγραφο του ελλαδικού ΥΠΕΞ σημειώνοντας τα εξής: «Η διατήρησή τους θα αποτελεί σαφή απόδειξη ότι δεν υπάρχει πραγματική διευθέτηση του Κυπριακού και για αυτό, σε μια τέτοια αρνητική περίπτωση, δεν χρειάζεται μια τέτοια "νέα" συμφωνία». 
ΟΛΑ αυτά τα αναφέρουμε τόσο επειδή βρισκόμαστε το παρά πέντε της σύγκλησης νέας πενταμερούς Διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, αλλά πρωτίστως γιατί άρχισαν κάποιοι στις ελεύθερες περιοχές να διατυπώνουν διάφορες απόψεις που φαντάζουν «συμβιβαστικές» και «συναινετικές», αλλά επί της ουσίας δεν είναι. Δεν είναι γιατί ουσιαστικά αυτό που προβάλλεται, είτε συγκαλυμμένα είτε όχι, είναι η παρουσία της Τουρκίας και μετά την επίτευξη συμφωνίας στο Κυπριακό. Αυτό είναι απαράδεκτο και μη αποδεκτό. Εκτός κι εάν θέλουν κάποιοι να ρισκάρουν να προχωρήσουν να συμφωνήσουν σε μια λύση που δεν θα γίνει αποδεκτή από τους πολίτες. Και το ρίσκο από μια δεύτερη απόρριψη σχεδίου θα είναι μεγάλο. Τολμούμε δε να αναφέρουμε πως θα είναι και καταστροφική για την εθνική μας υπόθεση μια τέτοια εξέλιξη.
Γι' αυτό και χρειάζονται κινήσεις και ενέργειες, επιβάλλεται να είναι τέτοιοι οι χειρισμοί που δεν θα οδηγήσουν σε αυτοεγκλωβισμό. Απεγκλωβισμό από την κατοχή και απελευθέρωση θέλουμε και όχι μιας άλλης μορφής κατοχή της χώρας μας από την Τουρκία.
ΕΙΝΑΙ ξεκάθαρο πως εάν το καθεστώς εγγυήσεων και κατοχής παραμείνει, τότε η Κύπρος ως μέλος της ΕΕ θα είναι προτεκτοράτο μιας τρίτης δύναμης ευρισκόμενης εκτός της Ένωσης. Αυτό, όπως τονίζεται στο Δόγμα Κοτζιά,  θα αποτελούσε παράδοξο για την ΕΕ και υποχώρηση στη διεθνή θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Τόσο ως προς τα δικαιώματα της ίδιας στο διεθνές σύστημα, όσο και ως προς εκείνα του λαού της. Επιπλέον, θα αποτελέσει ευθεία υπονόμευση της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του χαρακτήρα, των αξιών και αρχών της. Θέλουμε να ελπίζουμε πως κανένα κράτος-μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν θα αποδεχθεί ένας εταίρος τους να είναι υπό την εξάρτηση της Τουρκίας, του καθεστώτος Ερντογάν. Θέλουμε να πιστεύουμε πως δεν θα μπούμε στη διαδικασία συζήτησης σεναρίων που διασφαλίζουν την τουρκική παρουσία στο νησί. Το Δόγμα Κοτζιά αποδέχεται ο λαός της Κύπρου κι αυτό να το κατανοήσουν όλοι.

ΠΗΓΗ: Ο ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ, 18 Ιουνίου 2017

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire