ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 26 février 2013

Κύπρος : O Πρόεδρος στην ουσία δεν πήρε την πλειοψηφία του εκλογικού σώματος


Μάριος Χριστοδούλου

Μάριος Χριστοδούλου 

Ο Πρόεδρος έλαβε ισχυρή εντολή;


ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ και καλή επιτυχία στον νέο Πρόεδρο για το δύσκολο έργο που έχει να επιτελέσει για την πενταετία που αναλαμβάνει τα ηνία της Κύπρου μας. Αυτές οι ώρες δεν σηκώνουν ούτε χορούς ούτε πανηγύρια, αλλά προβληματισμό και προσεγμένες ενέργειες διαχείρισης των δύο σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζει ο τόπος, το οικονομικό και το κυπριακό. Όλοι οι πολίτες εναποθέτουν τις ελπίδες τους στη νέα κυβέρνηση, να βρει εκείνες τις λύσεις που θα τον βγάλουν από το οικονομικό αδιέξοδο που βρίσκεται ο τόπος και να επαναφέρει την ευημερία στον Κυπριακό λαό, καθώς και να επιμείνει στη σταθερή θέση για βιώσιμη και πάνω απ’ όλα δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος.
Αναλύοντας το εκλογικό αποτέλεσμα που προέκυψε από την κάλπη, το βέβαιο είναι πως ο επόμενος Πρόεδρος στην ουσία δεν πήρε την πλειοψηφία, του εκλογικού σώματος. Αν δούμε με πραγματικούς αριθμούς το εκλογικό αποτέλεσμα συμπεριλαμβανομένης της αποχής των λευκών και των άκυρων, τα οποία αποτελούν μέρος των εκλογέων και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αγνοηθούν, ως μέρος της κοινωνίας που εκφράζει τη δική της άποψη... τότε το αποτέλεσμα που προκύπτει από τις εκλογές της Κυριακής είναι: Νίκος Αναστασιάδης 42,68% (236.965), Σταύρος Μαλάς 31,56% (175.267), το υπόλοιπο 25,78% (133.261) είναι Αποχή/Λευκά/Άκυρα. Από τους 545.493 εγγεγραμμένους ψηφοφόρους, ο κ. Αναστασιάδης έλαβε 236.965 ψήφους, ποσοστό το οποίο δεν ανταποκρίνεται στο 57,48, ολόκληρου του εκλογικού σώματος... αλλά στο ποσοστό όπου το παρόν σύστημα καταμετρά μόνο έγκυρα ψηφοδέλτια, ενώ το πραγματικό ποσοστό από όλους τους εγγεγραμμένους ψηφοφόρους είναι 42,68%!

Αν το σύστημα εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας χρήζει αναθεώρησης, αποτελεί άλλο κεφάλαιο. Η αλήθεια είναι πως το ποσοστό που έλαβε ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μπορεί να μην αποτελεί την πλειοψηφία των Κυπρίων, είναι όμως ένα αρκετά σεβαστό ποσοστό. Όπως επίσης, καθαρό είναι και το μήνυμα που έστειλε ο λαός στην απερχόμενη κυβέρνηση... Αν αυτό εκλαμβάνεται ως ισχυρή λαϊκή εντολή στο πρόσωπο του κ. Αναστασιάδη, ακόμη καλύτερα για τον ίδιο και τους συνεργάτες του, οι οποίοι καλούνται να βγάλουν τα κάστανα από τη φωτιά σε μία κρίσιμη περίοδο, όπου ο λαός αναμένει πάρα πολλά από τη νέα κυβέρνηση.


Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire