ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

dimanche 24 février 2013

Οι ισορροπίες Σαμαρά

«Μαθήματα» διαχείρισης στρατηγικής στο Μαξίμου 
Πώς προωθείται η εικόνα του πρωθυπουργού

Του Γιώργου Π. Τερζή

Στους οκτώ μήνες διακυβέρνησης, ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς έχει δώσει ήδη δείγματα για τον τρόπο πολιτικής και επικοινωνιακής διαχείρισης της, ούτως ή άλλως, σύνθετης πολιτικής πραγματικότητας.
Απέφυγε, σε σημαντικό βαθμό, τις αντιπαραθέσεις στη Βουλή και την «Ωρα του Πρωθυπουργού», δεχόμενος την κριτική της αντιπολίτευσης γι’ αυτό, ωστόσο την ίδια στιγμή δεν δίστασε να ψηφίσει σε μία μόνον κάλπη κατά την ψηφοφορία για την προανακριτική που διερευνά την υπόθεση της λίστας Λαγκάρντ. Λέγεται ότι επεδίωξε να μείνει «εκτός κάδρου» σε περιόδους κοινωνικής έντασης και όμως εμφανίστηκε, υπό βροχή, να αποστέλλει αυστηρό μήνυμα στους απεργούς του μετρό, πριν ακόμη καταστεί σαφές ότι η κυβέρνηση θα μπορούσε να διαχειριστεί την επιστράτευσή τους, ή την Παρασκευή να βγει από το γραφείο του για να συνομιλήσει με τους αγρότες που συναντούσαν τον διευθυντή του Κ. Μπούρα. Πραγματοποίησε σειρά συσκέψεων με τους κυβερνητικούς του εταίρους αποφεύγοντας, κάθε φορά, ο ίδιος να τοποθετηθεί, αφήνοντας στους κ. Βενιζέλο και Κουβέλη (τους οποίους κάλεσε να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι με τον κ. Φρανσουά Ολάντ) το περιθώριο κυβερνητικού λόγου. Ταυτόχρονα, η τακτική αυτή τον προστατεύει από δεσμεύσεις που οι δύο κυβερνητικοί του εταίροι αναλαμβάνουν σε μία προσπάθεια διαφοροποίησης από την κεντρική γραμμή, χωρίς να υπάρχουν πραγματικά περιθώρια υλοποίησής τους.

Παρά το γεγονός ότι, εκ πρώτης όψεως, οι επιλογές μοιάζουν να μην υπακούουν σε μία συγκροτημένη επικοινωνιακή στρατηγική, εκ του αποτελέσματος κρίνονται επιτυχείς, καθώς η εικόνα του κ. Σαμαρά παραμένει ισχυρή μεταξύ των πολιτικών αρχηγών και, κυρίως, έναντι του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ.Τσίπρα.
«Αυτό που ο Αντώνης Σαμαράς θεωρεί σημαντικό δεν είναι πάντοτε αυτό που υπαγορεύει η συμβατική πολιτική στρατηγική» σημειώνει πολιτικό στέλεχος που έχει συνεργαστεί στενά με τον πρωθυπουργό, εξηγώντας ότι ο κ. Σαμαράς καταλήγει στην τακτική που θα ακολουθήσει κατά περίπτωση φιλτράροντας τις εισηγήσεις που δέχεται από συνεργάτες, αλλά και συνομιλητές του εκτός πολιτικού συστήματος. Η ισχυρή πρωθυπουργική εικόνα, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι όλα έχουν γίνει καλώς. Και οι αστοχίες δεν απεφεύχθησαν, αλλά και προβλήματα που μπορούσαν να αντιμετωπιστούν προληπτικά αφέθηκαν να... εκραγούν.
Η «ομάδα των έξι»Εδώ και περίπου ένα μήνα στο Μαξίμου λειτουργεί ένα νέο επιτελικό όργανο που έχει ως στόχο να διαμορφώνει την πολιτική και επικοινωνιακή στρατηγική της κυβέρνησης. Στόχος είναι να θεραπευθούν τα τεράστια κενά συνεργασίας στο εσωτερικό του πρωθυπουργικού γραφείου και, παράλληλα, να αποτυπωθεί και προβληθεί στα ΜΜΕ ένα πιο συγκροτημένο πλαίσιο για τις κυβερνητικές δράσεις.
Η ομάδα που συνεδριάζει, συνήθως Δευτέρα, αποτελείται από τους Χρ. Λαζαρίδη, Γ. Σταμάτη, Κ. Μπούρα, Γ. Μουρούτη, Γρ. Τσιμογιάννη και Νικ. Τσιούτσια, ενώ κατά περίπτωση μπορεί να συμμετάσχουν στελέχη άλλων υπουργείων ή κάποιοι εκ των δημοσκόπων (MRB, Alco, Rass) που συνεργάζονται με το Μαξίμου. Από αυτή την «ομάδα των έξι» (σ.σ. όχι πάντοτε) ο κ. Σαμαράς ζητεί εισηγήσεις για τη διαχείριση σειράς ζητημάτων (που συνήθως του μεταφέρονται από τον κ. Μπούρα) προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις του. Οχι σπάνια εκπλήσσοντας τους περισσοτέρους εξ αυτών...
Μιλάει με επιχειρηματίες και πανεπιστημιακούςΟι πολιτικές ομιλίες του κ. Γιώργου Παπανδρέου αποτελούνταν, αρκετές φορές, από αποσπάσματα δοκιμίων που του είχαν υποβάλει πολλοί λογογράφοι. Ως αποτέλεσμα, η μία παράγραφος προερχόταν από έναν συνεργάτη και η αμέσως επόμενη από κάποιον άλλο.
Ο κ. Αντώνης Σαμαράς, πάλι, λειτουργεί εντελώς διαφορετικά. Ο κύκλος των άμεσων συνεργατών του είναι περιορισμένος, καθώς με αυτόν τον τρόπο εκτιμά ότι η κυβερνητική λειτουργία είναι πιο αποδοτική και καλύτερα ελεγχόμενη.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι ο πρωθυπουργός περιορίζεται στον στενό κύκλο των συνεργατών του για την ανταλλαγή πληροφοριών και απόψεων. Ο κ. Σαμαράς διατηρεί ανοικτούς διαύλους με στελέχη από τον επιχειρηματικό, πολιτικό, δικαστικό και πανεπιστημιακό χώρο, με τους οποίους μάλιστα συναντάται τακτικά.
Το σύνολο αυτών των εισερχόμενων πληροφοριών το εκμεταλλεύεται προκειμένου να καταλήξει στις αποφάσεις του, αλλά και να δώσει κατευθύνσεις για τις δημόσιες τοποθετήσεις του.
Λογογράφος του κ. Σαμαρά είναι ο κ. Χρ. Λαζαρίδης, ενώ, όποτε του ζητείται, εισηγήσεις επί ευρωπαϊκών θεμάτων κάνει και ο κ. Στ. Παπασταύρου. Εκτός «ομάδας» αλλά με ισχυρό παρεμβατικό και οργανωτικό ρόλο είναι ο γραμματέας της κυβέρνησης κ. Τάκης Μπαλτάκος, ο οποίος, όπως και οι περισσότεροι εκ των υπολοίπων στελεχών, διατηρεί τη δυνατότητα αδιαμεσολάβητης επικοινωνίας με τον πρωθυπουργό.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire