ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 21 février 2013

Η Ε.Ε., η Τουρκία και το Κουρδικό


Για μια νέα δυναμική στις ευρωτουρκικές σχέσεις ετοιμάζονται οι Βρυξέλλες, που παρακολουθούν με αγωνία τα όσα διαδραματίζονται στην Τουρκία για το Κουρδικό. Η διαδικασία επίλυσης του κουρδικού προβλήματος, που έχει ξεκινήσει η Αγκυρα, θεωρείται στην έδρα τής Ε.Ε. ως το σημαντικότερο πολιτικό στοίχημα του Ταγίπ Ερντογάν και της Τουρκίας ολόκληρης, καθώς αν πετύχει θα αλλάξει όλες τις δυναμικές.
Το τέλμα στο οποίο έχουν περιέλθει σήμερα οι ευρωτουρκικές σχέσεις είναι πολύ πιθανό να μη διαρκέσει για πολύ ακόμα, θεωρούν στις Βρυξέλλες, εκτιμώντας ότι ο Ταγίπ Ερντογάν, για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, θέλει να επαναπροσεγγίσει την Ε.Ε. Ηδη το Παρίσι έχει ουσιαστικά δεχθεί να ανοίξει ένα από τα κεφάλαια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων που η Γαλλία μπλοκάρει από την εποχή του Νικολά Σαρκοζί, ενώ ασκούνται πιέσεις για άνοιγμα και άλλων κεφαλαίων που μπλοκάρει η Κύπρος.
Στις Βρυξέλλες ελπίζουν ότι το άνοιγμα έστω και ενός κεφαλαίου σε συνδυασμό με μια ουσιαστική απεμπλοκή στο Κουρδικό θα επιτρέψει μια επαναπροσέγγιση της Ε.Ε. με την Αγκυρα, δίνοντας έτσι μια νέα πνοή στην κλινικά πεθαμένη σήμερα δυναμική της ευρωπαϊκής διεύρυνσης.
Ο ι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να απασχολούν άμεσα και την Αθήνα, καθώς μια Τουρκία με δρομολογημένη λύση στο Κουρδικό θα αποκτήσει μια πολύ διαφορετική εικόνα και βαρύτητα στις Βρυξέλλες. Μια νέα δυναμική στις ευρωτουρκικές σχέσεις, αν η Αθήνα την αντιμετωπίσει με ρεαλισμό και δημιουργικότητα, έχει όλα τα «προσόντα» να είναι θετική για την Ελλάδα και στα ελληνοτουρκικά αλλά και στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε.
Εν όψει μάλιστα της ελληνικής προεδρίας της Ε.Ε., το πρώτο εξάμηνο του 2014, η Αθήνα μπορεί να εκμεταλλευτεί πολιτικά αλλά και επικοινωνιακά το ενδεχόμενο μιας νέας δυναμικής στα ευρωτουρκικά. Η προεδρία της Ε.Ε. θα είναι άλλωστε μια χρυσή ευκαιρία για την Ελλάδα να αποδείξει στους εταίρους της ότι παρά τα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, η χώρα μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της και μπορεί να παράγει ευρωπαϊκή πολιτική.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire