ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 28 février 2013

Αντρική Δημοκρατία της Κύπρου

ΑΝΤΙΔΡΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΥΣΙΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ


Είναι περισσότερες στον πληθυσμό, πιο μορφωμένες απ’ τους άντρες και πιο πολλές στους κρίσιμους τομείς των υπηρεσιών, της διοίκησης, της εκπαίδευσης, των επιστημών και της υγείας.
Κι όμως, εν έτει 2013, για καμία από τις περίπου μισό εκατ. γυναίκες της Κύπρου δεν βρέθηκε έστω μία θέση στο νεοσύστατο Υπουργικό Συμβούλιο τής -αναμφίβολα ανδροκρατούμενης- Κυπριακής Δημοκρατίας, γεγονός μοναδικό στην Ευρώπη των 27. Μιας Δημοκρατίας, της οποίας ο νέος Πρόεδρος μόλις προχθές δεσμεύτηκε για μεταρρυθμίσεις, εκσυγχρονισμό του κράτους και διαρθρωτικές αλλαγές. Η ίδια η ιστορία της όμως έδειχνε άλλα:


Από καταβολής του κράτους, το 1960, στις κυπριακές κυβερνήσεις συμμετείχαν μόλις οχτώ γυναίκες σε σύνολο τουλάχιστον 165 υπουργών (για τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Άμυνας δεν υπάρχουν στοιχεία), ποσοστό μικρότερο του 5% και με μακρές, ασφαλώς, περιόδους απόλυτα ανδροκρατούμενης σύνθεσης του σώματος που ασκεί την εκτελεστική εξουσία.

Παρόμοια ελλειπτική είναι και η εκπροσώπηση των γυναικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων - μόλις έξι σε σύνολο 56 ή 10,7%, αφού μάλιστα ο αριθμός τους μειώθηκε κατά δύο στις τελευταίες εκλογές, το 2011. Την ίδια χρονιά, στη δημόσια υπηρεσία, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής υπηρεσίας, μόνο το 32,7% των ανώτερων δημοσίων υπαλλήλων ήταν γυναίκες.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire