ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 27 février 2013

Θεοκρατικό κράτος είναι η Κύπρος ; Ποιος ορίζει πως θα ταφεί κάποιος ;

Αναστάτωση για ταφή σε χωράφι

Δεν υπήρχε άλλος τρόπος, λένε οι παλαιοημερολογίτες, λόγω έλλειψης κοιμητηρίου

ΧΡΗΣΤΟΣ ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ
 
ΤΑΦΗ νεκρού που έγινε εκτός κοιμητηρίου και πέρα από τα νενομισμένα της κυπριακής Εκκλησίας, έχει προκαλέσει αναστάτωση στην κοινότητα Λιμνατίου, ενώ το γεγονός επαναφέρει στο προσκήνιο ζητήματα που έχουν να κάνουν με την τέλεση μυστηρίων και γενικότερα με τα δικαιώματα των παλαιοημερολογιτών κατοίκων της Κύπρου.

Το ζήτημα προέκυψε μετά τη διαπίστωση ότι την περασμένη εβδομάδα, κάποιοι είχαν προβεί στην ταφή 66χρονου μέσα σε χωράφι και σε περιοχή απομακρυσμένη από το χωριό, χωρίς να ενημερώσουν το Κοινοτικό Συμβούλιο ή άλλη Αρχή. Όπως εξήγησε στον «Φ» ο κοινοτάρχης Λιμνατίου, Χριστάκης Χρυσοστόμου, ο ίδιος ενημερώθηκε για την ταφή που έγινε από οικογένεια παλαιοημερολογιτών, δυο μέρες μετά το συμβάν. Αμέσως επικοινώνησε με τον ιδιοκτήτη του χωραφιού ο οποίος του επιβεβαίωσε την ταφή, αναφέροντας ότι είχε υποβληθεί αίτηση στο Υπουργείο Εσωτερικών για κήρυξη του συγκεκριμένου χωραφιού σε κοιμητήριο, όμως ο θάνατος του 66χρονου λόγω επάρατης νόσου επήλθε πριν την απόφαση του Υπουργείου. Θεωρώντας ότι η ταφή του ανθρώπου στο χωράφι, χωρίς τη συμμετοχή και ιερέα, αποτελεί παράνομη ενέργεια, ο κοινοτάρχης ενημέρωσε την Αστυνομία η οποία από την πλευρά της ανέφερε ότι από τη στιγμή που υπάρχει πιστοποιητικό θανάτου δεν υπάρχει αδίκημα κι ότι το ζήτημα εμπίπτει πλέον στις αρμοδιότητες της Επαρχιακής Διοίκησης. Ο κ. Χρυσοστόμου, αποτάθηκε στη συνέχεια στην επόπτρια της Επαρχιακής Διοίκησης η οποία έχει την ευθύνη της περιοχής Λιμνατίου κι όπως αναφέρθηκε θα μελετηθεί επισταμένα η σχετική νομοθεσία και αναμένεται εντός της εβδομάδας να δοθούν οδηγίες για περαιτέρω χειρισμό της υπόθεσης.
Ο «Φ» επικοινώνησε με εκπρόσωπο των παλαιοημερολογιτών ο οποίος μετείχε στην ταφή και επιβεβαίωσε το γεγονός. «Είμαστε καθαρά ορθόδοξοι χριστιανοί και δεν έχουμε καμιά πνευματική επικοινωνία με τις διάφορες αιρέσεις που προέκυψαν από το 1924 που έγινε το σχίσμα του νέου ημερολογίου», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε ό,τι αφορά ειδικότερα στο περιστατικό της ταφής του 66χρονου, ανέφερε ότι λόγω του ξαφνικού θανάτου και εφόσον δεν ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες για κήρυξη του χώρου σε νεκροταφείο, δεν υπήρχε άλλος τρόπος ταφής. «Περιφράξαμε τον χώρο και θάψαμε τον αδελφό μας αναμένοντας την έγκριση του Υπουργείου», ανέφερε.

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire