ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 août 2014

Κύπρος - Καιρός είναι να σκεφτούμε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης


Η ανάπτυξη που (δεν) θα μας σώσει




Χρυστάλλα Χατζηδημητρίου

Δεν είναι παρά μια άποψη. Η άποψη μιας γυναίκας, της Φιλίδα Λόιντ, που βρέθηκε πριν λίγα χρόνια, για λίγες βδομάδες, στην Ελλάδα και συγκεκριμένα στη Σκιάθο και στη Σκόπελο για να σκηνοθετήσει τη χολιγουντιανή ταινία «Mamma Mia», με πρωταγωνίστρια τη Μέριλ Στριπ. Παρακολουθώντας εκ του μακρόθεν τις εξελίξεις στην Ελλάδα ένιωσε την ανάγκη να αποστείλει επιστολή στην υπουργό Τουρισμού της Ελλάδας, εκφράζοντας την άποψη πως είναι τραγικό λάθος για τη χώρα να πουλήσει σε ιδιώτες τις ακτές της. «Όλος ο κόσμος», αναφέρει, «βλέπει την Ελλάδα ως έναν από τους τελευταίους παρθένους προορισμούς, κάτι που αποτελεί μοναδικό συγκριτικό πλεονέκτημα και σε συνδυασμό με τη μεγάλη αρχαιολογική ιστορία, εξασφαλίζει στον τόπο μια θέση ανάμεσα στους επίγειους παραδείσους.
Κινηματογραφήσαμε στην Ελλάδα επειδή προσφέρει αυτή την ομορφιά, ποτέ ωστόσο δεν σκεφτήκαμε τις ακτές αυτές γεμάτες με ξενοδοχεία και άλλες εγκαταστάσεις. Από τη στιγμή που ξεπεραστεί αυτή η γραμμή δεν υπάρχει επιστροφή, όπως έχουν αποδείξει παραδείγματα φρικτών ακτογραμμών σε χώρες της Ευρώπης», αναφέρει χαρακτηριστικά και παρόλο που αναγνωρίζει την οικονομική κρίση που έχει επηρεάσει αρνητικά την Ελλάδα, θεωρεί πως μακροπρόθεσμα κάτι τέτοιο θα αποδειχτεί τεράστιο λάθος: «Πιστεύω ακράδαντα ότι το να διακινδυνεύσετε την εμπορευματοποίηση αυτής της μοναδικής συνεισφοράς σας στην παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά θα αποφέρει βραχυπρόθεσμα κέρδη και μακροπρόθεσμη καταστροφή, τόσο για το μέλλον της χώρας σας όσο και για ολόκληρο τον κόσμο».
Μια άποψη είπαμε πως είναι, που μπορεί όμως να είναι ορθή και να αφορά και εμάς. Η Ελλάδα κάνει αγώνα εδώ και χρόνια για να επιστραφούν τα Μάρμαρα του Παρθενώνα εκεί που ανήκουν, ενώ ταυτόχρονα δεν έχει κανένα δισταγμό να πουλήσει τοπία εξίσου σημαντικά για την ταυτότητα και τον πολιτισμό της. Η Κύπρος θλίβεται και διαμαρτύρεται για την καταστροφή του Πενταδάκτυλου, δεν έχει όμως καμία αναστολή να καταστρέψει άλλα τοπία, στις ελεύθερες περιοχές, για χάρη της ανάπτυξης που θα μας σώσει. Ενός μοντέλου ανάπτυξης που μόνο καταστροφή έφερε, οικονομική και οικολογική, αλλά για κάποιον περίεργο λόγο είμαστε πεπεισμένοι πως στην επανάληψη, το ίδιο μοντέλο θα αποβεί σωτήριο. Αν κάνουμε ακόμα πιο τεράστια, ακόμα πιο ακαλαίσθητα, τουριστικά χωριά δίπλα στη θάλασσα, αν θυσιάσουμε ακόμα πιο πολλά φυσικά τοπία, νομίζουμε πως οι Κινέζοι αγοραστές που αναμέναμε αλλά δεν ήρθαν, θα 'ρθουν και θα γεμίσουν τα άδεια μας ταμεία.  



Πηγή: Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε στις 14/08/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire