ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

vendredi 15 août 2014

Ελληνική Οικονομία - Το ΑΕΠ είναι σε διαρκή πτώση από τον Σεπτέμβριο του 2008

Υφεση και το δεύτερο τρίμηνο (-0,2%) δείχνουν τα προσωρινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ. Το ΑΕΠ έχει μειωθεί πάνω από 25% την τελευταία εξαετία.

  
Του Μάριου Χριστοδούλου

Κάμψη 0,2% σημείωσε η ελληνική οικονομία στο δεύτερο τρίμηνο του 2014, η μικρότερη από το 2008 όταν η χώρα κατέρρευσε μπροστά στην ορμή της κρίσης. Στον αντίποδα, η μεγαλύτερη επιβράδυνση του ΑΕΠ ήταν αυτή του τελευταίου τρίμηνου του 2010 με το «κοντέρ» να δείχνει -9,2%! Θα πρέπει να σημειωθεί ότι από τον Σεπτέμβριο του 2008 μέχρι σήμερα το ελληνικό ΑΕΠ παραμένει στον «βυθό» για 24 συναπτά τρίμηνα – δείγμα της πρωτοφανούς τρικυμίας που βιώνουν τα ελληνικά νοικοκυριά. Υπενθυμίζεται ότι η ύφεση στο πρώτο φετινό τρίμηνο ανήλθε στο 1,1% με την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) να αναθεωρεί επί τα χείρω τις αρχικές εκτιμήσεις της, που έκαναν λόγο για πτώση του ΑΕΠ κατά 0,9%.


Τα στοιχεία για τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς που ανακοίνωσε χθες η ΕΛΣΤΑΤ είναι προσωρινά. Το επόμενο διάστημα θα ανακοινωθούν και τα οριστικά αφού ληφθούν υπόψη και τα νέα δεδομένα βραχυχρόνιων στατιστικών, όπως είναι ο δείκτης βιομηχανικής παραγωγής και ο δείκτης τιμών παραγωγού στις υπηρεσίες. Το ίδιο συνέβη και με το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου που είχε αποτέλεσμα να αλλάξει ο ρυθμός μεταβολής του.

Αισιόδοξες εκτιμήσεις

Από τα μέχρι τώρα στοιχεία η ύφεση στο πρώτο εξάμηνο διαμορφώνεται στο 0,65% του ΑΕΠ με την κυβέρνηση να εκτιμά ότι η φετινή χρονιά θα κλείσει με ανάπτυξη 0,6% του ΑΕΠ. Η εκτίμησή της ταυτίζεται με αυτήν της Κομισιόν αλλά και του ΔΝΤ. Η Τράπεζα της Ελλάδος έχει τοποθετήσει τον πήχη οριακά χαμηλότερα, στο 0,5% του ΑΕΠ, ενώ το ΙΟΒΕ προβλέπει ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 0,7%. Το ίδιο ποσοστό ανάπτυξης δίνουν και οι αναλυτές του ΚΕΠΕ κάνοντας λόγο για 0,6% στις τελευταίες εκθέσεις. Οι εκτιμήσεις για τον ρυθμό μεταβολής του ΑΕΠ συγκλίνουν και μένει να δούμε αν αυτές βγουν αληθινές στο τέλος του 2014. Στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αρχίσει ήδη τους πανηγυρισμούς με την επιβράδυνση της ύφεσης, ελπίζοντας ότι θα απαλλαγούν από αυτόν τον εφιάλτη και ότι το 2014 θα είναι η τελευταία χρονιά που στην Ελλάδα θα μιλούν για συρρίκνωση του ΑΕΠ.

Πάντως το 2013 έκλεισε με ύφεση 3,9%. Και πώς μπορούσε να γίνει διαφορετικά όταν οι μεγάλες λοκομοτίβες της ανάπτυξης, όπως η οικοδομή, η μεταλλουργία, οι ιχθυοκαλλιέργειες, η κλωστοϋφαντουργία και η τσιμεντοβιομηχανία, παρέλυσαν μέσα στην κρίση αφήνοντας πίσω τους στρατιές ανέργων.

Για την ώρα ο μόνος κλάδος που μπορεί να συμβάλει στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας της χώρας είναι ο τουρισμός, για τον οποίο στο α΄ τετράμηνο φέτος καταγράφεται αύξηση των κρατήσεων στα καταλύματα κατά 30,1%.

Από τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ προκύπτει ότι:

*Σε τρέχουσες τιμές το ΑΕΠ περιορίστηκε το β΄ τρίμηνο φέτος σε 45,128 δισ. ευρώ έχοντας μειωθεί κατά 1,1 δισ. ευρώ μέσα σε έναν χρόνο (46,286 δισ. ευρώ το β΄ τρίμηνο του 2013).

*Ο ρυθμός μείωσης του ΑΕΠ επιβραδύνεται σταθερά από το α΄τρίμηνο 2013 (-6% το α΄ τρίμηνο πέρσι, -4% το β΄ τρίμηνο, -3,2% το γ΄ τρίμηνο και -2,3% το δ΄ τρίμηνο). Από την άλλη πλευρά βέβαια συνεχίζεται η απομείωση της βιομηχανικής παραγωγής (-6,7% τον Ιούνιο) και του λιανικού εμπορίου (-8,5% τον Μάιο).

*Από το 2008 μέχρι σήμερα τα μόνα τρίμηνα με θετικό πρόσημο ήταν το α΄ και το β΄ τρίμηνο του 2008, 0,3% και 0,4% αντίστοιχα.

*Στην εξαετία η Ελλάδα απώλεσε πάνω από το 25% του ΑΕΠ της.



Πηγή: Η Εφημερίδα των Συντακτών
Δημοσιεύτηκε στις 15/08/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire