Επιμέλεια: Ρούλα Τσουλέα
Η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών μπορεί να
ελαττώσει την αρτηριακή πίεση, συμβάλλοντας έτσι στην αντιμετώπιση της
υπέρτασης, σύμφωνα με μία νέα ανάλυση.
Τα
προβιοτικά είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί, οι οποίοι εκ φύσεως υπάρχουν
στο έντερο αλλά προστίθενται και σε γαλακτοκομικά προϊόντα (λ.χ.
γιαούρτια, ξινόγαλα, τυριά) και διατροφικά συμπληρώματα.
Επιστήμονες
από το Ίδρυμα Υγείας και την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Griffith,
στο Κουήνσλαντ της Αυστραλίας, εξέτασαν στοιχεία από εννέα προγενέστερες
κλινικές μελέτες, στις οποίες είχαν συμμετάσχει περισσότεροι από 540
εθελοντές.
Όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν τα
περισσότερα «ζωντανά» γαλακτοκομικά ή/και έπαιρναν συμπληρώματα
προβιοτικών παρουσίασαν μείωση στην αρτηριακή τους πίεση - με το όφελος
να είναι μεγαλύτερο σε όσους είχαν την υψηλότερη πίεση και σε όσους
έτρωγαν διάφορα είδη προβιοτικών και όχι ένα συγκεκριμένο.
Ωστόσο, η λήψη των προβιοτικών έπρεπε να είναι παρατεταμένη (πάνω από οκτώ εβδομάδες) για να επηρεάσει την πίεση.
«Τα
ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι η συστηματική κατανάλωση προβιοτικών στο
πλαίσιο μιας υγιεινής διατροφής μπορεί να συμβάλλει στη μείωση της
υπέρτασης και στη διατήρηση της υγιούς αρτηριακής πιέσεως», δήλωσε η
επικεφαλής ερευνήτρια δρ Τζίινγκ Σαν.
Ωστόσο
διευκρίνισε πως πιθανώς τα προβιοτικά ελαττώνουν με έμμεσο τρόπο την
πίεση, καθώς «βελτιώνουν τη χοληστερόλη, ελαττώνουν την αντοχή στην
ινσουλίνη και τα επίπεδα γλυκόζης (σακχάρου) στο αίμα, και ρυθμίζουν το
ορμονικό σύστημα που ορίζει την πίεση και την ισορροπία υγρών του
οργανισμού».
Επισήμανε επίσης πως επειδή οι έως
τώρα μελέτες για την αξία τους είναι λίγες και μικρές, απαιτούνται
περαιτέρω έρευνες έως ότου μπορέσουν οι γιατροί με ασφάλεια να συστήσουν
την κατανάλωση προβιοτικών στο πλαίσιο της πρόληψης και θεραπείας της
υπέρτασης.
Η ανάλυση δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Hypertension»Πηγή: www.tanea.gr
Δημοσιεύτηκε στις 23/07/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire