ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 20 août 2014

Ελλάδα - Αποζημιώσεις για τους ροδακινοπαραγωγούς

ΣΥΣΚΕΨΕΙΣ ΕΠΙ ΣΥΣΚΕΨΕΩΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΠΟΡΡΟΦΗΣΗ ΤΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ

Μύλος με τα ροδάκινα






Σε 30 με 35 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζουν πηγές από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης το κονδύλι για τους πληγέντες ροδακινοπαραγωγούς, αλλά, όπως λένε, τα ποσά θα οριστικοποιηθούν, όταν κι εφόσον τελειώσει η συγκομιδή ροδακίνου και η εικόνα είναι πλήρης.
Ωστόσο, άλλοι τονίζουν πως αυτά τα ποσά είναι ευσεβείς πόθοι κι οι Ελληνες παραγωγοί στο τέλος θα ψάχνουν με το μικροσκόπιο την αποζημίωση.

Πράσινο φως για περαιτέρω μέτρα στήριξης του ελληνικού ροδακίνου άναψε χθες ο Ρουμάνος επίτροπος Γεωργίας Ντάτσιαν Τσιόλος, που είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Ελληνα υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργο Καρασμάνη. Δύο συσκέψεις έγιναν στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και στο υπουργείο Εξωτερικών, με τη συμμετοχή κυβερνητικών αξιωματούχων και εκπροσώπων φορέων, ενώ ροδακινοπαραγωγοί από την Ημαθία και την Πέλλα είχαν συνάντηση χθες το απόγευμα στη Βέροια.
Κυβερνητικοί παράγοντες συμφώνησαν με εκπροσώπους παραγωγικών τάξεων σε πρώτη φάση να υπάρξει άμεση αποσυμφόρηση της αγοράς στο πλαίσιο του προγράμματος δωρεάν διανομής φρούτων και λαχανικών στα σχολεία, ώστε να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, μετά το ρωσικό εμπάργκο.
Στη σύσκεψη, που έγινε υπό τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γιώργο Καρασμάνη, τον αναπληρωτή υπουργό Πάρι Κουκουλόπουλο, τους γενικούς γραμματείς Μόσχο Κορασίδη και Δημήτρη Μελά, καθώς και τον ειδικό γραμματέα Δημήτρη Ιατρίδη, αποφασίστηκε περίπου 10.000 τόνοι ροδακίνων και νεκταρινιών να διανεμηθούν δωρεάν σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, Φιλανθρωπικά, Κοινωφελή Ιδρύματα, και Ιερές Μητροπόλεις. Για το σκοπό αυτό, οι εκπρόσωποι των παραγωγών χρειάζεται να ξεκινήσουν άμεσα επαφές για την υπογραφή συμφωνιών με τους φορείς προς τους οποίους θα διατεθούν δωρεάν ποσότητες ροδακίνων.
Μετά το πέρας της συνάντησης ο κ. Καρασμάνης σε δηλώσεις του επέμεινε πως η «κυβέρνηση και η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με κάθε δυνατό και πρόσφορο μέσο θα στηρίξει το εισόδημα των παραγωγών και θα προστατέψει τον κόπο και τον ιδρώτα τους». Ο αναπληρωτής υπουργός Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι «υπάρχουν και άλλες προτάσεις που θα τεθούν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή» και τόνισε ότι «κάποιοι βιάζονται πολύ κι αναφέρομαι στα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το ευρωπαϊκό πλαίσιο είναι πολύ συγκεκριμένο και κάποιοι όπως ο ΣΥΡΙΖΑ που θέλουν α λα καρτ συμμετοχή στην Ευρώπη βιάζονται. Βιάζονται να αθροίσουν ποσά πριν ακόμα ξεκινήσει η εφαρμογή των μέτρων... Στο τέλος του δρόμου θα κάνουμε και τον απολογισμό», ενώ αναφέρθηκε ευθέως στο γεγονός ότι ο Ελληνας παραγωγός πρέπει να προσαρμοστεί στα ευρωπαϊκά δεδομένα και να ενταχθεί σε Ομάδες Παραγωγών, όπως συμβαίνει στην Κοινότητα.
Καθώς φαίνεται πάλι ρόλο στις αποζημιώσεις θα παίξει το αν οι ροδακινοπαραγωγοί ήταν ή όχι ενταγμένοι σε Ομάδες Παραγωγών, αφού η Ε.Ε. ενθαρρύνει την οργάνωση των αγροτών με κονδύλια.
Μετά τη διανομή ροδακίνου σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, ως δεύτερο μέτρο φαίνεται να υιοθετείται η απόσυρση του προϊόντος και η υγιειονομική ταφή, ενώ μια τρίτη λύση στην οποία φαίνεται να προσανατολίζεται η Αχαρνών είναι η χυμοποίηση.
Την Παρασκευή αναμένεται να είναι πιο ξεκάθαρο το τοπίο για το ροδάκινο σε επίπεδο Κοινότητας, ωστόσο, σε πρώτη φάση, πηγές ανέφεραν πως το κονδύλι που θα δοθεί στους παραγωγούς πρόκειται να ληφθεί απ' τον κουμπαρά 420 εκατ. ευρώ της Κοινότητας για το αποθεματικό κρίσεων.
Σύμφωνα με όσα μας ανέφερε ο Θοδωρής Παπακωνσταντίνου, εκπρόσωπος των ροδακινοπαραγωγών της Ημαθίας, χθες στη Βέροια συμφωνήθηκαν τα εξής:
* Να γίνουν προσπάθειες ώστε η παραγωγή ροδακίνου να φεύγει στις αγορές.
* Να υπάρξει δίκαιο καθεστώς αποζημιώσεων, όχι μόνο για όσους είναι ενταγμένοι σε Ομάδες Παραγωγών αλλά και γι' αυτούς που δεν είναι.
* Να υπάρξει στήριξη εισοδήματος των ροδακινοπαραγωγών, γιατί υπήρξε κατάρρευση τιμών, ακόμη και πριν να συμβεί το εμπάργκο με τη Ρωσία.
* Να συσταθεί επιτροπή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης για το ροδάκινο, ώστε να υπάρξει σχεδιασμός από την αρχή αλλά και για το μέλλον του.
Πέρα από τις επιπτώσεις στο ροδάκινο και παραγωγοί κηπευτικών και ακτινιδίου ανησυχούν για την επόμενη μέρα.
** Ινδία, Κίνα, υπερπέραν
Κι αφού η Ρωσία αδυνατεί, πάμε... Ινδία; Ωραίο το σενάριο, έχει μέλλον, αλλά δεν έχει παρόν, αφού και πάλι σκοντάφτει στα πρωτόκολλα φυτοϋγειονομικής προστασίας, που ίσως τελικά έρχονται από το υπερπέραν!
Το θέμα με τα φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα, στο οποίο επανειλημμένα έχει αναφερθεί η «Ε», είναι αυτό για το οποίο σκοντάφτουν τα ελληνικά προϊόντα, ακόμη κι αν έχουν ζήτηση σε ξένες αγορές και στο τέλος βγαίνουμε τελευταίοι και καταϊδρωμένοι να κυνηγάμε, ως χώρα, χίμαιρες. Στις ασιατικές χώρες έχουν ζήτηση τα ελληνικά νωπά προϊόντα, φρούτα και λαχανικά κι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Εξαγωγικών Επιχειρήσεων Φρούτων και Λαχανικών (Incofruit Hellas), διά του ειδικού συμβούλου του Γιώργου Πολυχρονάκη, έχει επανειλημμένα χτυπήσει καμπανάκι για να επεκταθούν τα διμερή πρωτόκολλα φυτοϋγείας για ακτινίδια, κεράσια, επιτραπέζια σταφύλια και, γιατί όχι, ροδάκινα.
Η Ινδία είναι μια από αυτές τις χώρες, η οποία θα μπορούσε κάλλιστα να είναι η αγορά για τα ελληνικά νωπά αγροτικά προϊόντα, υπό προϋποθέσεις βέβαια, αφού ο κόσμος εκεί δεν δοκιμάζει κονσέρβες.
Ομως, ούτε σχετικά πρωτόκολλα υπάρχουν και δευτερευόντως δεν έχει κυνηγηθεί το δασμολογικό καθεστώς, το οποίο καθιστά σχεδόν απαγορευτική την είσοδο ευρωπαϊκών προϊόντων. Ετσι, ενώ η Ινδία έχει καλύτερες δυνατότητες εισόδου στην ευρωπαϊκή αγορά, οι αντίστοιχοι δασμοί δεν είναι ίδιοι, αφού δεν ισχύει η αρχή της αμοιβαιότητας.
Πηγές από την αγορά υποστηρίζουν, δε, πως από τη συμφωνία Σαμαρά με τους Κινέζους, τον Δεκέμβριο του 2012 μέχρι σήμερα ακόμη δεν έχουν σταλεί αιτήσεις για ν' αρχίσει η διαβούλευση!



Πηγή: Ελευθεροτυπία
Δημοσιεύτηκε στις 20/08/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire