Η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο
Περιορισμένα
περιθώρια δημοσιονομικής προσαρμογής και ιδιαίτερα υψηλούς κινδύνους στις
τράπεζες εντοπίζει ο οίκος Moody's σε αναλυτική έκθεσή
του για την Κύπρο, προβλέποντας ότι η ύφεση θα διαρκέσει περισσότερο από όσο
προβλέπει η Τρόικα. Σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο οίκος δεν αναμένει
οικονομική ανάκαμψη το 2015 προβλέποντας στην καλύτερη περίπτωση, μηδενική
αύξηση το 2016. Αυτή η διαφορά στην εκτίμηση, σημειώνει ο οίκος, αποδίδεται στις
πιο απαισιόδοξες προοπτικές του οίκου για τις μελλοντικές πηγές ανάπτυξης.
Ο οίκος προβλέπει ότι η συρρίκνωση το 2014 θα περιοριστεί στο 4,1% από 5,4% το 2013 και εκτιμά ότι το 2015 θα περιοριστεί στο 2%.
«Ενώ το 2013 η οικονομική συρρίκνωση ήταν πιο ήπια από ό,τι αναμενόταν, η ύφεση θα μπορούσε να είναι περισσότερο παρατεταμένη στο πλαίσιο της υψηλής ανεργίας, της μείωσης των μισθών, της διάβρωσης των αποταμιεύσεων καθώς και της αναδιάρθρωσης του τραπεζικού τομέα», επισημαίνεται.
«Ο κίνδυνος είναι υψηλός ότι η ύφεση θα είναι πιο παρατεταμένη από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως. Από την άλλη πλευρά, αναγνωρίζουμε ότι οι κίνδυνοι της περαιτέρω ανακεφαλαιοποίησης τραπεζών από την κυβέρνηση, πέραν των €2,5 δισ. που έχουν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του προγράμματος, έχουν μειωθεί καθώς ορισμένες τράπεζες έχουν καταφέρει να αυξήσουν τα κεφάλαιά τους μέσω ιδιωτικών πηγών», προστίθεται.
Για τις τράπεζες ο οίκος αναφέρει ότι κύρια πρόκληση, είναι η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων.Ο οίκος αναφέρει ότι ο κίνδυνος του τραπεζικού τομέα θεωρείται πολύ υψηλός, κυρίως λόγω των χαμηλών αρχικών πιστοληπτικών αξιολογήσεων και επίσης λόγω του σημαντικού μεγέθους του τραπεζικού τομέα, όπως ορίζεται από το σύνολο του ενεργητικού ως ποσοστό του ΑΕΠ, που ανήλθε στο 485% του ΑΕΠ τον Μάιο του 2014.
Πέραν των δημοσιονομικών και τραπεζικών κινδύνων, στην έκθεσή του ο οίκος κάνει λόγο για αδυναμίες του θεσμικού πλαισίου της Κύπρου. Η Κύπρος κατατάσσεται ψηλά τόσο όσον αφορά στους δείκτες διακυβέρνησης της Παγκόσμιας Τράπεζας, που συνήθως χρησιμοποιούν ως σημείο αναφοράς για την αξιολόγηση της θεσμικής δύναμης όσο και τον δείκτη Doing Business (39/189). Ωστόσο, κατά την άποψη των Moody’s, οι δείκτες αυτοί δεν αντικατοπτρίζουν πλήρως τις αδυναμίες του ειδικού θεσμικού πλαισίου της Κύπρου. Οι εξελίξεις κατά τα τελευταία δύο χρόνια έχουν επισημάνει την έλλειψη της προβλεψιμότητας γύρω από τις πολιτικές αποφάσεις, ως αποτέλεσμα των αδυναμιών στη ρύθμιση και εποπτεία του τραπεζικού συστήματος και τη βραδύτητα της δημοσιονομικής πολιτικής.
Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι η αξιολόγηση Caa3 της Κύπρου, που έχει θετικό ορίζοντα, αντανακλά τους συνεχείς κινδύνους που σχετίζονται με τη βιωσιμότητα των δημόσιων οικονομικών της χώρας, καθώς και τον αυξημένο κίνδυνο χρεοκοπίας σε μεσοπρόθεσμη βάση. Στην έκθεσή του ο οίκος αναφέρει ότι δεδομένου του ότι το πρόγραμμα υποθέτει πως η οικονομία θα ανακάμψει από το 2015 και μετά, η έκταση της δημοσιονομικής προσαρμογής που απαιτείται για την επίτευξη του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος ενδέχεται να είναι μεγαλύτερη από ό,τι αναμενόταν, σε περίπτωση που η οικονομία δεν ανακάμψει εγκαίρως.
Σε ένα τέτοιο σενάριο, σημειώνεται, περαιτέρω δραστικές περικοπές στον δημόσιο τομέα, των μισθών και των κοινωνικών παροχών, οι οποίες αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο των δαπανών της κυβέρνησης, αναπόφευκτα θα επηρεάσουν περαιτέρω αρνητικά την οικονομία και τα δημόσια οικονομικά μέσω δευτερογενών επιδράσεων. Θετικά σημειώνεται ότι τα μέτρα λιτότητας δεν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση σε όλη την κυπριακή κοινωνία.
Πηγή:Ο Φιλελεύθερος
Δημοσιεύτηκε
στις 13/08/2014
Aucun commentaire:
Enregistrer un commentaire