ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 12 août 2014

Κύπρος - Θυσία στο βωμό του κέρδους οι κυπριακές παραλίες

 

Κατερίνα Κωνσταντίνου


ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΕΩΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Κύπρος. Tο νησί ίσως με τις πιο ωραίες παραλίες, που καθιστούν τη χώρα μας έναν από τους πιο δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Και εμείς τι κάνουμε γι΄αυτές; Τις διαλύουμε στον βωμό του κέρδους και κάνουμε τα πάντα για να διασφαλίσουμε ότι θα της χαρούμε μόνον εμείς. Oχι, όμως, τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Στην Κύπρο μπουλντόζες αφαιρούν βράχους και βλάστηση, οχετοί καταλήγουν στη θάλασσα, κατασκευάζονται παράνομες αποβάθρες, πεζόδρομοι και επεκτάσεις μέσα στη θάλασσα.


Σύνηθες φαινόμενο...
Μιλώντας στο Σίγμα, ο Λέκτορας του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), τέως Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι είναι συνηθισμένο να σκάβουν περιοχές για να έχουν πρόσβαση τα αυτοκίνητα. «Έχουμε περιπτώσεις που έχουν αφαιρέσει βράχους ακόμα και σε προστατευμένες περιοχές, δίνουμε άδειες για ομπρέλες σε περιοχές που είναι ευαίσθητες για χελώνες. Έχουμε κλαμπ στην παραλία…». Και όλα αυτά με την ανοχή της πολιτείας, αφού ισχύει ο απαρχαιωμένος Περί Παραλιών Νόμος, σύμφωνα με τον οποίον ο απόλυτος άρχοντας των παραλιών είναι ο Έπαρχος ο οποίος μπορεί να μεταβιβάσει εξουσίες στους Δήμους.

Το εθνικό δίκαιο πάνω από το Ευρωπαϊκό
Αν και η χώρα μας υποχρεώθηκε να υπογράψει το πρωτόκολλο για την Ολοκληρωτική Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης, δεν το εφάρμοσε ποτέ, ξεχνώντας για άλλη μια φορά ότι το ευρωπαϊκό δίκαιο είναι υπεράνω του εθνικού δικαίου. «Όταν συνδυάσει κάποιος την έλλειψη περιβαλλοντικής ευαισθησίας και το πάθος για τα λεφτά, θα δει αυτά τα κακουργήματα που γίνονται στις κυπριακές παραλίες. Δεν είναι θέμα να βγάλεις λεφτά τώρα, είναι θέμα να έχεις την αίσθηση της αειφορίας. Πρέπει η παραλία να μπορεί να λειτουργήσει σωστά και τα επόμενα χρόνια...Για το πρόσκαιρο κέρδος, μετά από μια τρικυμία ή μετά από λίγο χρόνο μπορεί να εξαφανιστεί μια παραλία», είπε χαρακτηριστικά ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Έρχονται καμπάνες
Ήδη, οργανωμένα σύνολα και ομάδες επιστημόνων ετοιμάζονται να κινηθούν δικαστικώς εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, που αρνείται να εφαρμόσει το πρωτόκολλο. «Θα έρθει ένα μεγάλο πρόστιμο, δεν είναι η πρώτη φορά που η Δημοκρατία υπογράφει συμβάσεις τις οποίες δεν τηρεί», προειδοποιεί ο Λέκτορας του ΤΕΠΑΚ. Στο μεταξύ, η ΕΕ μάς έχει επιπλήξει πολλάκις για τη μη εφαρμογή της σύμβασης του Άαρχους, σύμφωνα με την οποία το κοινό έχει το δικαίωμα να προσφύγει στη δικαιοσύνη για να προσβάλει αποφάσεις του κράτους που έχουν σχέση με το περιβάλλον. Άλλη μια περίπτωση για την οποία αναμένεται να μας επιβληθούν γερά πρόστιμα.



Πηγή: Η Σημερινή
Δημοσιεύτηκε στις 03/08/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire