ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mercredi 13 août 2014

Διατροφή - Τα όφελη της σόγιας



Η σόγια είναι πηγή πρωτεϊνών, πολυακόρεστων (ω3 και ω6) λιπαρών οξέων, φυτικών ινών, φυτοχημικών, βιταμινών και μετάλλων. Οι ευεργετικές της ιδιότητες στην υγεία αποδίδονται κατά κύριο λόγο στις πρωτεΐνες και τις ισοφλαβόνες που περιέχει.  Οι μέχρι σήμερα ευεργετικές δράσεις της σόγιας στην υγεία αφορούν:
•    την αλλεργία στην πρωτεΐνη του αγελαδινού γάλακτος,
•    τη δυσανεξία στη λακτόζη,
•    τη δυσλιπιδαιμία,
•    την αρτηριακή υπέρταση και τη λειτουργία του ενδοθηλίου των αγγείων, το μεταβολικό σύνδρομο
•    την παχυσαρκία και τον σακχαρώδη διαβήτη,
•    τους καρκίνους μαστού, έσω γεννητικών οργάνων και προστάτη,
•    την οστεοπόρωση και την εμμηνόπαυση.
Υπάρχουν πολλά αποτελέσματα ερευνών που αποδεικνύουν τη σημασία της σόγιας στην ελάττωση του καρδιαγγειακού κινδύνου κυρίως λόγω ευνοϊκής επίδρασης στα λιπίδια του αίματος. Σε επιδημιολογικές μελέτες η κατανάλωση σόγιας και παραγώγων της σχετίζεται με τη μείωση της ολικής και της LDL-χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων και την αύξηση της HDL-χοληστερόλης.
Η αυξημένη περιεκτικότητα της σόγιας και των παραγώγων της σε ισοφλαβόνες (φυτοοιστρογόνα) εξηγεί το ενδιαφέρον που έχει για την πρόληψη ορισμένων μορφών καρκίνου. Τα φυτοοιστρογόνα έχουν δράση αντιφλεγμονώδη, αντιοξειδωτική, αντιμιτωτική και αντιαγγειογενετική.
 Επίσης η πρωτεΐνη της σόγιας έχει ευνοϊκή επίδραση στην πρόληψη της παχυσαρκίας μέσω πολλών μηχανισμών όπως είναι η αύξηση του μεταβολισμού και της θερμογένεσης, η παράταση μεταγευματικών μηχανισμών που διατηρούν χαμηλό το επίπεδο της όρεξης, η δράση στο λιποκύτταρο και η αύξηση του κορεσμού.Τα ελεύθερα λιπαρά οξέα που απαντώνται σε μεγάλες συγκεντρώσεις στο αίμα των παχύσαρκων ατόμων να ενεργοποιούν τα μακροφάγα συμβάλλοντας στη δημιουργία της ήπιας φλεγμονής. Τέλος η σόγια είναι ένα από τα πρώτα λειτουργικά τρόφιμα. Πάνω από 2000 περίπου άρθρα που αφορούν τη σόγια δημοσιεύονται ετησίως. Η δράση της σόγιας στο καρδιαγγειακό σύστημα δεν αφορά μόνο την υπολιπιδαιμική της δράση. Η σόγια φαίνεται ότι είναι ευεργετική για τα καρδιαγγειακά νοσήματα και την υγεία γενικότερα λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς της σε πρωτεΐνη, πολυακόρεστα λίπη, φυτικές ίνες, βιταμίνες και μεταλλικά άλατα και της χαμηλής περιεκτικότητας σε κορεσμένα λίπη.



Πηγή: www.enallaxnews.gr
Δημοσιεύτηκε στις 15/07/2014

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire