ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

mardi 12 avril 2016

Κύπρος : Η Τουρκία επιμένει στον στρατηγικό έλεγχο του νησιού μέσω Τουρκοκυπρίων. Τέλος οι ψευδαισθήσεις με τον ΑκιντζίΚώστας Βενιζέλος

Ο κ. Ακιντζί δεν ήταν προπονημένος


Εξαφανίστηκαν «οι παλιές καλές εποχές», χάθηκε και το μομέντουμ στο Κυπριακό. Οι κοινές εμφανίσεις στον μακρύδρομο, σε θεατρικές παραστάσεις, οι ρητορικές εξάρσεις για το «κοινό όραμα» έχουν φθίνει στον χρόνο. Κατέρρευσαν όταν θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν τα δεδομένα με όρους πραγματικότητας και όχι ψευδαισθήσεων. Σε μια χώρα όπου επιμένουν να ασκούν πολιτική στη βάση των ψευδαισθήσεων και της αφέλειας των πυροτεχνημάτων, τα σκαμπανεβάσματα μπορεί να αποβούν καταστροφικά. Μετά, λοιπόν, που πέρασαν οι επικοινωνιακού χαρακτήρα δημόσιες παρουσίες, οι οποίες προκάλεσαν στην ε/κ πλευρά κόστος επειδή ήταν πρωτίστως αποπροσανατολιστικές, ακολούθησε η ανώμαλη προσγείωση. 

Κτίστηκε στην ε/κ πλευρά, από τους γνωστούς κύκλους της όποιας λύσης, το προφίλ του Ακιντζί, ο οποίος αξιοποίησε το κλίμα της «τρελής χαράς» που επικράτησε, για να προχωρήσει σε δράσεις στο διεθνές πεδίο. Η ρητορική για «κοινό όραμα» άρχισε να εγκαταλείπεται όταν πλέον οι δυσκολίες έδειξαν τα δόντια τους. Όταν άρχισε η συζήτηση σημαντικότερων και δυσκολότερων πτυχών του Κυπριακού. Τότε οι εκατέρωθεν απόψεις επιβεβαίωσαν τις διαφορές. Ακόμη και εκεί όπου πολυδιαφημίστηκαν συγκλίσεις, διέρρευσαν συμφωνημένες αντιλήψεις, υπήρξε από τουρκικής πλευράς υπαναχώρηση. Με άνωθεν εντολές, έδωσαν άλλη ερμηνεία, τη γνωστή και πεπατημένη διαχρονική άποψη της τουρκικής πλευράς, επιβεβαιώνοντας θέσεις για διαχωρισμό των πολιτών σε ρατσιστική βάση.

Η πολιτική κρίση στα κατεχόμενα δείχνει στην πραγματικότητα ποιος κινεί τα νήματα. Επιβεβαιώνει πως όταν διατυπώνεται, έστω και ψιθυριστά, άλλη άποψη, το θέμα τελειώνει διά του οδοστρωτήρα. Ο εκβιασμός της διακοπής της χρηματοδότησης, που γίνεται με εμβάσματα και αφορούν μισθούς και συντήρηση του ψευδοκράτους, αποτελεί ένα από τα εργαλεία επιβολής που επιστρατεύει συχνά-πυκνά η Άγκυρα. Και οι ευνοούμενοι του κατοχικού καθεστώτος υποτάσσονται αμέσως.

Για όσους ζουν στις ψευδαισθήσεις ήταν έκπληξη και προκάλεσε απογοήτευση η στάση Ακιντζί. Ο «άνθρωπος της λύσης» δεν κατάφερε να αντέξει περισσότερο από τον Ταλάτ. Ο τελευταίος, βέβαια, ήταν «προπονημένος» στα καψώνια της Άγκυρας και ποτέ δεν επιχείρησε τη ρήξη. Δυστυχώς, ο κ. Ακιντζί ανακάλυψε νωρίς ποιοι είναι οι όροι του παιχνιδιού όταν ηγείται κάποιος του κατοχικού καθεστώτος. Γι' αυτό και προσαρμόσθηκε. Προσαρμόσθηκε στις υποδείξεις.

Στο Κυπριακό, οι έτοιμες και επαναλαμβανόμενες συνταγές έχουν παλιώσει και ξεθωριάσει. Χρειάζεται αμέσως ένα σοκ για να επανέλθει σε τροχιά λύσης. Κι αυτό δεν μπορεί να γίνει στη βάση των σχεδιασμών και επιδιώξεων της Άγκυρας, αλλά με τη διαμόρφωση ενός μετώπου ανατροπής της κατοχής και της οικοδόμησης ενός κοινού μέλλοντος εντός της Ε.Ε.

Για να καταστεί τούτο εφικτό, θα πρέπει οι Τουρκοκύπριοι να επιλέξουν εάν θέλουν λύση ή υποταγή στην Τουρκία. Η λύση περνά μέσα από την απεξάρτηση της Κύπρου από την Τουρκία. Διαφορετικά δεν θα είναι λύση, αλλά μια προσωρινή μεταβατική περίοδος που θα οδηγήσει σε περιπέτειες. Μια συμφωνία για να αντέξει πρέπει να σέβεται τους πολίτες, τα δικαιώματά τους, να είναι δημοκρατική και να μην είναι διαχωριστική. Αυτό, όπως αποδείχθηκε, δεν το θέλει η Τουρκία. Θα επιδιώξουμε μια λύση μόνο όταν συναινέσει η Τουρκία, επειδή θα ικανοποιεί τους σχεδιασμούς της;
Κώστας Βενιζέλος
 


 
- See more at: http://www.philenews.com/el-gr/arthra-apo-f-k-venizelos/103/308199/o-k-akintzi-den-itan-proponimenos#sthash.2XrmwUXd.dpuf

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire