ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

samedi 16 avril 2016

Στήριξη στην κυβέρνηση Τσίπρα, ασφαλώς με το πράσινο φως του Βερολίνου


Η παρεμβατική κίνηση Ντράγκι αντέστρεψε το αρνητικό κλίμα στο Χρηματιστήριο

ΑΝΕΣΤΗΣ ΝΤΟΚΑΣ


Πλήρη μεταμόρφωση του χρηματιστηριακού σκηνικού κατεγράφη στη συνεδρίαση της Παρασκευής, ύστερα από τις τέσσερις πρώτες απογοητευτικές συνεδριάσεις της εβδομάδας. Η «Κ» αποκάλυψε την παρεμβατική κίνηση του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, που σχεδιάζει να προβεί σε αγορές των ομολόγων του EFSF. Αυτό οδηγεί σε πρόσθετη ρευστότητα 1 δισ. ευρώ για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες. Ηταν μία ανέλπιστη κίνηση για τη χρηματιστηριακή αγορά, η οποία στις συνεδριάσεις του Απριλίου παρουσιάζει απογοητευτική εικόνα. Χαμηλοί τζίροι, καμία ανάληψη επενδυτικού ρίσκου από τους επενδυτές που δείχνουν μουδιασμένοι από την ολοκλήρωση της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν ότι το κέρδος από μια τέτοια κίνηση για τις τράπεζες θα είναι διπλό. Κατ’ αρχάς θα λογιστικοποιήσουν άμεσα σημαντικό κέρδος από την πώληση του 25% των ομολόγων, καθώς οι τρέχουσες τιμές είναι καλύτερες από τις ονομαστικές. Επιπλέον θα μπορέσουν τα αποτιμήσουν στα βιβλία τους το υπόλοιπο 75% των ομολόγων που δεν θα πωληθούν στην τιμή με την οποία έγινε η συναλλαγή, λογιστικοποιώντας περισσότερα κέρδη. Το όφελος για τις εγχώριες τράπεζες εκτιμάται ότι θα κυμανθεί από 800 εκατ. έως και 1 δισ. ευρώ, ενισχύοντας περαιτέρω την κεφαλαιακή τους βάση.


Η συνεδρίαση της Παρασκευής, ουσιαστικά, κάλυψε όλες τις απώλειες των προηγούμενων τεσσάρων πτωτικών συνεδριάσεων. Ο Γενικός Δείκτης έφθασε να ενισχύεται έως και 4%, προσεγγίζοντας τις 570 μονάδες. Επίσης σημαντική εξέλιξη στη χθεσινή συνεδρίαση ήταν η ενίσχυση του τζίρου, που ύστερα από αρκετές συνεδριάσεις ξεπέρασε τα 80 εκατ. ευρώ.

Η δεύτερη χρηματιστηριακή εβδομάδα του Απριλίου ξεκίνησε με οριακές απώλειες 0,11% του βασικού χρηματιστηριακού δείκτη, που υποχώρησε στις 560,97 μονάδες. Η αξία των συναλλαγών παρέμεινε σε υποτονικά επίπεδα, με τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να υποχωρεί -1,91% και να διολισθαίνει στο 0,205 ευρώ. Μικρότερες απώλειες εμφάνισε η μετοχή της Alpha Bank, που έχασε το 0,56% της αξίας της και διαμορφώθηκε στο 1,78 ευρώ. Την περασμένη Τρίτη συνεχίσθηκε η πτώση του Χρηματιστηρίου, με τον Γενικό Δείκτη να υποχωρεί 1,34% και να κλείνει στις 553,43 μονάδες. Ο τζίρος παρέμενε σε χαμηλά επίπεδα, ενώ η κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχώρησε κάτω από τα 40 δισ. ευρώ. Οι πιέσεις στον τραπεζικό κλάδο είχαν στόχο τη μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς (-6,34%) και τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας (-5,76%). Την Τετάρτη ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε 0,83% και έκλεισε στις 548,83 μονάδες. Ηταν η τρίτη διαδοχική πτωτική συνεδρίαση της εβδομάδας, με τον τζίρο να παραμένει καθηλωμένος στα 44,1 εκατ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση της Πέμπτης οι απώλειες μετριάσθηκαν για τον Γενικό Δείκτη, που έκλεισε με ανεπαίσθητη πτώση 0,13% και διαμορφώθηκε στις 548,10 μονάδες. Ετσι συμπληρώθηκαν τέσσερις συνεχείς πτωτικές συνεδριάσεις με συνολικές απώλειες 2,41%. Η συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Παρασκευή, στο Αμστερνταμ, θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την εξέλιξη της αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας. Ταυτόχρονα η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί ότι θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή τα δύο νομοσχέδια (ασφαλιστικό, φορολογικό). Συνεπώς η τάση στην αγορά μετοχών θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τις παραπάνω πολιτικές εξελίξεις. Στον χώρο των επιχειρήσεων η ολοκλήρωση του α΄ τριμήνου 2016 μάλλον θα κρύβει εκπλήξεις, καθώς οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν ότι αρκετές εισηγμένες έχουν επιστρέψει σε ζημίες, ενώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015 είχαν επανέλθει σε κερδοφορία. Βασική προϋπόθεση για να επιβιώσει οποιαδήποτε επιχείριση στο σημερινό οικονομικό περιβάλλον της Ελλάδας είναι πόσα χρήματα εισέρχονται στα ταμεία της. Οπως άλλωστε έδειξαν και τα ετήσια αποτελέσματα του 2015, οι εταιρείες που επανήλθαν σε κερδοφόρο χρήση είναι όσες κατόρθωσαν να διατηρήσουν θετικές τις ταμειακές τους ροές.


ΠΗΓΗ : Η Καθημερινή, 15 - 04- 2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire