ΓΝΩΡΙΜΙΑ - ΕΠΑΦΗ

Το ιστολόγιο Πενταλιά πήρε το όνομα
από το όμορφο και ομώνυμο χωριό της Κύπρου.
Για την επικοινωνία μαζί μας
είναι στη διάθεσή σας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο:
pentalia74@gmail.com

jeudi 28 avril 2016

Οι εργαζόμενοι στη Γαλλία αντιστέκονται στα κυβερνητικά μέτρα. Βίαιες συγκρούσεις


Γαλλία: Βίαιες συγκρούσεις πυροδότησε το εργασιακό νομοσχέδιο


Βίαιες συγκρούσεις ξέσπασαν την Πέμπτη στο Παρίσι και άλλες γαλλικές πόλεις καθώς δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενοι και φοιτητές κατέκλυσαν τους δρόμους κατά τη διάρκεια των κινητοποιήσεων με αίτημα την απόσυρση του νομοσχεδίου για την μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων.
Οι δυνάμεις ασφαλείας στο Παρίσι έκαναν χρήση δακρυγόνων καθώς κουκουλοφόροι πέταξαν μπουκάλια και πέτρες στους αστυνομικούς, με αποτέλεσμα ένας από αυτούς να καταλήξει σοβαρά τραυματισμένος στο νοσοκομείο.
Επεισόδια ξέσπασαν όμως και σε πόλης όπως η Νάντ, η Λυόν και η Τουλούζη ενώ στη Μασσαλία έγιναν 57 συλλήψεις.

Οι πολέμιοι του νομοσχεδίου που αποβλέπει στη μείωση της χρόνιας ανεργίας θεωρούν ότι θα θέσει σε κίνδυνο τα δικαιώματα των εργαζομένων και θα εντείνει την εργασιακή ανασφάλεια μεταξύ των νέων ανθρώπων.
Η διαδήλωση στο Παρίσι ξεκίνησε στις 15:00 ώρα Ελλάδας. Αναμενόταν να διασχίσει το νοτιοανατολικό τμήμα της πόλης, όμως οι αρχές περιμένουν ότι ορισμένοι διαδηλωτές θα συγκεντρωθούν στη συνέχεια στην πλατεία της Δημοκρατίας. Στο αεροδρόμιο Ορλί της πρωτεύουσας, το δεύτερο μεγαλύτερο της Γαλλίας, οι αεροπορικές εταιρείες είχαν ειδοποιηθεί να ακυρώσουν το 20% των πτήσεων, αν και η κυκλοφορία διεξάγεται ως επί το πλείστον κανονικά στο μεγαλύτερο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκολ, βόρεια του Παρισιού.
Το νομοσχέδιο που αναμένεται να συζητηθεί για πρώτη φορά στην Εθνοσυνέλευση την ερχόμενη Τρίτη (3 Μαΐου) αναμένεται να δώσει μεγαλύτερη ευελιξία στις επιχειρήσεις, κυρίως στο θέμα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, και να καταστήσει πιο σαφείς τους κανόνες των απολύσεων για οικονομικούς λόγους.
Η υπουργός Εργασίας Μιριάμ Ελ Χομρί έχει αφαιρέσει κάποιες από τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις προκειμένου το κείμενο να γίνει αποδεκτό. Με τα συλλαλητήρια για την Εργατική Πρωτομαγιά που οργανώνονται παραδοσιακά την 1η Μαΐου, οι αντιτιθέμενοι στο εργασιακό νομοσχέδιο ελπίζουν ότι θα συνεχίσουν την κινητοποίηση και γαλλικά μέσα ενημέρωσης αναφέρονται στο ενδεχόμενο ενός κινήματος με ευρύτερη βάση, ακόμη και κυλιόμενων απεργιών.
Δημοσκόπηση που μεταδόθηκε από το BFM TV δείχνει πως ένα ποσοστό κοντά στο 80% των Γάλλων φοβάται μια κλιμάκωση παρά την ανακοίνωση αυτή την εβδομάδα μιας σημαντικής πτώσης στον μηνιαίο αριθμό των ανέργων. Η υπουργός Εργασίας τόνισε ότι είναι η μεγαλύτερη μείωση της ανεργίας από τις μέρες της οικονομικής άνθησης του 2000.

Η  ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, 28-04-2016

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire